Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe werkt mijn pensioen?

Op je oude dag krijg je geld uit verschillende potjes. De AOW, je pensioen en eventueel een eigen bedrag dat je hebt opgebouwd. Hoe werkt dit nu precies? Je leest het in deze blog.

1. AOW

Iedere inwoner in Nederland krijgt een AOW-uitkering. Dit is een soort basispensioen. AOW is de afkorting van Algemene Ouderdomswet. Je krijgt als Nederlandse inwoner een uitkering als je oud bent tot aan je dood. Een paar jaar geleden was de AOW-leeftijd nog 65 jaar. De komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. De AOW-leeftijd is in 2019 al gestegen naar 66 jaar en 4 maanden.

> Bekijk wanneer jij AOW krijgt

2. Ouderdomspensioen

Bovenop je AOW bouw je als werknemer (meestal) een ouderdomspensioen op. Pensioen bouw je op bij een pensioenfonds zoals ABP of Bouw. De pensioenopbouw loopt via je werkgever. Elke maand wordt er een deel van je salaris ingehouden als jouw pensioenpremie. De pensioenpremie van jou, je collega’s en de werkgever gaan in een gezamenlijke pensioenpot bij het pensioenfonds. Ieder gewerkt jaar bouw je een stukje van je pensioen op. Het pensioenfonds belooft jou dat je vanaf pensioendatum een pensioenuitkering betaald krijgt tot aan je dood.

> Bekijk hoe hoog jouw opgebouwde pensioen is

Pensioengeld wordt belegd

Het geld in de pensioenpot wordt belegd zodat het meer waard wordt. Naast elke 1 euro premie, stijgt de collectieve pensioenpot ongeveer 2,5 euro via beleggingen. Een pensioenfonds kiest waar ze het geld in beleggen. De éne belegging heeft meer risico dan de andere. Hoeveel winst er te halen valt, hangt af van het risico van de belegging.

Dekkingsgraad pensioenfonds

Een pensioenfonds moet nu en in de toekomst pensioen uitbetalen. Heeft het pensioenfonds daar precies genoeg geld voor? Dan is de zogenaamde dekkingsgraad 100%. Heeft het pensioenfonds meer geld dan dat zij aan pensioen moet uitbetalen nu en in de toekomst? Dan is de dekkingsgraad hoger dan 100%. En omgekeerd als er te weinig geld is.

Rekenrente

Hoeveel geld moet een pensioenfonds nu hebben, om in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen? Daarvoor gebruiken zij de rekenrente. Hoe lager de rekenrente, hoe meer geld er nu nodig is voor hetzelfde pensioen in de toekomst. De rekenrente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen is heel laag. Veel lager dan vroeger. Dit betekent dat pensioenfondsen meer geld moeten hebben om de pensioenen te kunnen blijven betalen.

Individuele premieregeling

Naast bovenstaand ouderdomspensioen, bestaan er ook pensioenen waarbij je als werknemer samen met je werkgever een premie inlegt voor jezelf. Dit geld wordt ook belegd. Ga je met pensioen, dan koop je met jouw pensioengeld een pensioenuitkering. Dit heet een individuele premieregeling. Wanneer je jouw pensioenuitkering inkoopt, heb je ook te maken met de rekenrente.

3. Zelf geld opzij zetten voor je oude dag

Denk je dat je AOW en pensioen samen niet genoeg zijn? Dan kun je ook zelf geld opzij zetten. Bijvoorbeeld door te sparen of zelf te beleggen.

Wat is er mis met hoe pensioen nu werkt?

  • We moeten met z’n allen te lang door blijven werken voordat we met pensioen kunnen.
  • De pensioenen gaan niet of te weinig omhoog.
  • Zzp’ers en uitzendkrachten hebben geen of te weinig pensioen.

Hoog tijd dus voor actie! Doe jij ook mee op 29 mei?