Stel je vraag over werk en inkomen

Kom in actie voor een goed pensioenakkoord!

Op 29 mei komen we in actie voor een goed pensioen. We hebben allemaal het recht om op een goede leeftijd te stoppen met werken èn om van ons pensioen te kunnen genieten zonder financiële zorgen.

Waarom in actie voor een beter pensioen?

Het wordt tijd dat er een goed pensioenakkoord gesloten wordt. Omdat er geen goede afspraken gemaakt worden komen we met zijn allen in actie. Zo laten we zien dat we het allemaal belangrijk vinden. Maar wat moet er afgesproken worden dan?

Eerder stoppen met werken

Wil je eerder dan je 66e stoppen met werken? Dat kan vaak niet, omdat je werkgever dan een boete moet betalen. Wij willen dat de boete wordt geschrapt. Want we hebben allemaal het recht om eerder te stoppen met werken.

Bevriezen AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd moet voorlopig blijven staan op 66 jaar en 4 maanden. De verhoging van deze leeftijd is veel te snel gegaan. Een jaar langer leven betekent nu een jaar langer doorwerken, maar voor veel vakmensen is het nu al niet mogelijk om gezond hun AOW-leeftijd te behalen.

Let op: AOW-leeftijd is niet hetzelfde als pensioenleeftijd. AOW krijgt iedereen. Op je pensioenleeftijd ontvang je je ouderdomspensioen. Dit heb je opgebouwd bij je werkgever. Soms krijg je dit vanaf dezelfde dag als je AOW, maar dit kan ook eerder of later zijn.

Lees meer over het bevriezen van de AOW-leeftijd →

Indexeren van de pensioenen

Stel: je kunt nu nèt rondkomen van jouw pensioen. Vervolgens wordt de euro minder waard, maar je pensioen stijgt niet. Dan heb je een probleem.
Als de euro minder waard wordt, noemen we dat ‘inflatie’. Pas je het pensioen aan op deze inflatie, dan noemen we dat ‘indexeren’. De indexatie van het pensioen loopt al jaren achter op de inflatie en/of cao-loonsverhoging. Wat ons betreft tijd om dat weer te gaan doen dus!

Lees meer over indexatie →

Goed pensioen voor iedereen

Het vaste contract is niet meer vanzelfsprekend voor de Nederlandse vakmensen. Wij willen dat iedereen automatisch een aanvullend pensioen opbouwt, ook zzp’ers en mensen met een onzeker contract.

Pensioenactiedag op 29 mei

De acties vinden plaats van 11.00 tot 13.00 uur in Groningen, Arnhem, Eindhoven en Den Haag. Ben je lid van CNV? Dan kun je tot 28 mei een gratis treinkaartje aanvragen. Daarmee kun je gratis naar een van de bijeenkomsten gaan.


Meld je aan voor de actiedag!


Laat je mening horen

Vind jij het allemaal wel best hoe het nu geregeld is? Of kom jij ook in actie voor een eerlijk pensioen?

  • Krijg steeds meer de imdruk dat het voor mijn generatie geboren in 1960 niets gaat opleveren een hoop gedoe over bevriezen , ja tot 2025 wat schiet dat op voor de meeste mensen , boete schrappen op eerder stoppen ? Waar moeten wij van stoppen , onze branche de schilders die regelen niets om eerder te kunnen stoppen, dus niets zware beroepen regeling  het is een hoop gedoe om niets op te schieten maar gewoon blijven werken tot je er bij neer valtg