Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

3 vragen over het pensioenakkoord

Het pensioenakkoord 2019 maakt je misschien ongerust. Want waarom worden de pensioenen gekort? Wat betekent korten eigenlijk? En wat doet de nieuwe AOW-leeftijd met je pensioen? Een antwoord op 3 vragen. 

Waarom worden de pensioenen gekort? En wat betekent dat? 

De pensioenfondsen hebben hun geld in aandelen gestopt. Die aandelen hebben niet zoveel geld opgeleverd als verwacht. Ook daalt de rekenrente. Het gevolg? De dekkingsgraad daalt. Dat betekent dat pensioenfondsen misschien niet genoeg geld hebben om alle pensioenen in de toekomst te betalen.

Verandert er niets? Dan moeten pensioenfondsen hun uitkeringen korten. Korten betekent dat de uitkering van de pensioenen van nu wordt verlaagd. Je ontvangt dan dus minder geld uit je pensioen. De pensioenfondsen korten op de huidige uitkeringen zodat de volgende generaties later ook voldoende pensioen krijgen.   

Lees hier meer over de reden dat de pensioenen toch worden gekort →.

Hoe zit het nou met die lage rekenrente en korten op pensioen?  

Er is voor gekozen om de rekenrente laag te houden. Die lage rekenrente zorgt voor een lagere opbouw van het pensioen. Verandert die lage rente niet? Dan is er niet genoeg geld om de pensioenen in de toekomst te betalen. Daardoor wordt de pensioenuitkering van nu misschien gekort. 

De rente kan niet zomaar verhoogd worden. Waarom niet? Het kan gebeuren dat het geld niet groeit zoals verwacht. In dat geval worden de pensioenen betaald met geld dat er eigenlijk niet is. Dat wordt een probleem voor de jongere generatie en hun pensioenen.     

En het korten van de pensioenuitkering? Dat heeft gevolgen voor de mensen die nu pensioen ontvangen. Zij krijgen minder geld uitgekeerd.  

Lees meer over de rekenrente, de hoogte van de pensioenuitkering en de mogelijke oplossingen →

Wat is de rekenrente ook alweer? Lees hier meer over pensioen en rekenrente →

Kost de verlaagde AOW-leeftijd mij pensioen? 

In het nieuwe akkoord is de AOW-leeftijd voor 2020 en 2021 bevroren. Ga je in 2020 met pensioen? Dan krijg je de AOW-uitkering als je 66 jaar en 4 maanden oud bent. Dat is 4 maanden eerder dan het oude akkoord.

Stop je op dat moment met werken? Dan krijg je ook je pensioenuitkering al. Dat betekent dat je 4 maanden eerder van je pensioen leeft en 4 maanden minder pensioen opbouwt. In dat geval wordt je pensioenuitkering iets lager.   

Maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om nog even door te werken. Dan blijf je pensioen opbouwen. Wil je daar meer over weten? Of wil je meer weten over wat er gebeurt als je al voor je AOW-leeftijd met pensioen gaat?    

Lees hier meer over de gevolgen van de verlaagde AOW-leeftijd →


Heb jij nog vragen over het pensioenakkoord? Of maak jij je ergens zorgen om? Laat het weten! 

 • Er zijn ook banen waarbij je wel een contract hebt, maar waar er over het loon geen loonbelasting enz enz betaald is. Omdat er anders niets over blijft. Zoals Alpa-hulp,  gastouder, enz enz Wel wordt er inkomsten belasting over betaald. Maar als er geen werk meer is kun je ook niet in de WW. Ook is er zover ik weet geen vangnet voor deze beroepen.  Dus wel willen werken voor een minimum  uurloon doch nergens recht op. Gr. Lizz

 • De paradox is dat de rekenrente laag is, maar dat pensioenfondsen een groot deel van het vermogen beleggen. Deze rendementen liggen veel hoger dan de rekenrente. Ik zie twee oplossingen:

  - Laat (een deel van) de rekenrente bepaald worden door het (bv) gemiddelde rendement op de beleggingen.

  - Vul het verlaagde pensioen aan met een extra uitkering die betaald wordt uit de rendementen die het afgelopen jaar gerealiseerd zijn (Een soort winstuitkering).

  Hopelijk leggen we zo de lasten niet bij of alleen de jongeren of alleen de ouderen.

 • goeden dag  wij hebben altijd voor honderd (%100)  betaald  er is altijd verteld  jullie zitten goed  !   maar de werkelijkheid is anders  we korten steeds meer in ons geld    en alles word maar duurder  schandalig  

 • Ik heb volmondig ingestemd met het pensioenaccoord maar na enige weken spijt en teleurgesteld in de gang van zaken t.o.v.de gepensioneerden.Het is voor mij een onbevredigend gevoel dat de vakbonden,die het accoord hebben ondertekend,zich zo in de boot hebben laten nemen door het kabinet en de werkgevers.Het moest bij de vakbonden toch bekend zijn dat de grootste pensioenfondsen met de huidige rekenrente methode nooit aan de 100% zouden komen,waardoor opnieuw de gepensioneerde bij deze pensioenfondsen de dupe worden van dit beleid voorgezeten door minister Koolmees en de Nederlandse bank.Op de jaarlijkse bijeenkomst van mijn pensioenfonds krijgen we steeds tehoren dat er steeds meer geld in de pensioenkassen komt maar dat door de gehanteerde rekenrente er al sinds 2008 geen indicatie meer heeft plaats gevonden en dat er nu waarschijnlijk voor de derde maal gekort zal gaan worden.

  Ondanks de geweldige economische situatie,Lees de jubelstemming van dit kabinet, en veel werknemers er iets op vooruit zijn gegaan is voor de gepensioneerde de negatieve spiraal nog steeds niet gestopt.