Stel je vraag over werk en inkomen

Stem over het pensioenakkoord

Het is er: een principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel! Dankzij de vele pensioenacties die we samen hebben gevoerd, is het kabinet eindelijk gekomen met een nieuw bod. Wat vind jij van dit principeakkoord? Als CNV-lid kun je hierover stemmen.

Afspraken in het pensioenakkoord

In het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel staan o.a. de volgende afspraken:

  • AOW-leeftijd bevriest voorlopig: De AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden) gaat tot en met 2021 niet omhoog.
  • AOW-leeftijd stijgt minder hard: Een jaar langer leven staat gelijk aan 8 maanden langer doorwerken, in plaats van 12 maanden.
  • Eerder stoppen met werken is mogelijk: Je kunt 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken zonder dat de werkgever hier een boete voor betaalt.
  • ZZP’ers krijgen wettelijke inkomenszekerheid arbeidsongeschiktheid.
  • Pensioenopbouw verandert: Voorheen betaalden jongere werknemers voor de oudere. Nu wordt de betaalde premie voor jongeren en ouderen gelijk. De premie is voor de eigen pensioenopbouw. Ouderen worden hiervoor gecompenseerd.
  • Kortingen op pensioenuitkering is van tafel.

Wat vind jij van het pensioenakkoord?

Als je lid bent vak een vakbond kun je stemmen over het pensioenakkoord. Ben je lid van CNV? Stem dan hier over het pensioenakkoord. Je kunt je stem t/m vrijdag 14 juni inbrengen. Ben je nog geen lid van CNV? Maar wil je wel stemmen? Meld je dan aan als CNV-lid.

Wij van CNV zijn positief over het pensioenakkoord. Frans van de Veen, bestuurder bij CNV Vakmensen, legt in de video hieronder uit wat de voordelen zijn van het nieuwe pensioenakkoord.

Update 15 juni 2019: De stemming is gesloten. Uit de stemming is gebleken dat 79% van de CNV-leden vóór het pensioenakkoord is.