Stel je vraag over werk en inkomen

Principeakkkoord, wat betekent dit?

De afgelopen dagen werd weer onderhandeld over het pensioenstelsel van Nederland. Mede door de grote acties van vorige week gingen vakbonden weer in gesprek met werkgevers en het kabinet. Dit keer met een resultaat: Een principeakkoord!

Wat staat er in het principeakkoord?

In het principeakkoord staan onder andere de volgende afspraken:

 • De AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden) gaat tot en met 2021 niet omhoog
 • Daarna staat een jaar langer leven gelijk aan 8 maanden langer doorwerken, in plaats van 12 maanden
 • 3 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken kan straks, zonder dat de werkgever daarvoor een boete betaalt
 • Dreigende kortingen op pensioenuitkering gaan voor de meeste pensioenfondsen van tafel
 • De pensioenen gaan eerder omhoog, maar ook eerder omlaag (gemiddeld meer omhoog, dan omlaag)
 • Wettelijke inkomenszekerheid voor ZZP'ers
 • Er komt geen wettelijk verplichting pensioensopbouw ZZP'ers, maar het wordt wel makkelijker om bij een bestaande pensioensregeling aan te sluiten
 • De betaalde premie voor jongeren en ouderen wordt gelijk en is voor de eigen pensioenopbouw, ouderen worden volgens het nu gesloten akkoord wel gecompenseerd*

*Een stuurgroep met overheid en sociale partners gaat onder meer toetsen of deze nieuwe regeling kan voordat deze wordt ingevoerd.

Lees meer over het principeakkoord.

Waarom heet het een principeakkoord?

Fijn dat ze eruit zijn, maar dit is nog geen officieel akkoord. Vakbonden willen eerst weten of hun leden akkoord gaan. Daarom wordt er over het principeakkoord gestemd.

Update 15 juni 2019: De stemming is gesloten. Uit de stemming is gebleken dat 79% van de CNV-leden vóór het pensioenakkoord is.

Kom naar een bijeenkomst

Ben je lid van CNV? Kom dan naar een bijeenkomst over het principeakkoord:

Drachten, dinsdag 11 juni, Van der Valk-hotel.
Utrecht
, woensdag 12 juni, CNV-kantoor Utrecht.
Dordrecht
, donderdag 13 juni, Van der Valk-hotel.
Eindhoven,
vrijdag 14 juni, Van der Valk-hotel.

Deze bijeenkomsten beginnen om 19.00 uur. Meld je aan!

Ga jij stemmen?

 • Ik ga stemmen, en wel TEGEN dit flut akkoord. Dit is meer van het zelfde. Hiermee instemmen is instemmen met dezelfde *** die dit kabinet al eerder over ons heeft uitgestort. We worden gechanteerd met het dreigement dat de pensioenen gekort gaan worden als er voor 1 juli geen akkoord is. Laat je niets wijsmaken, er wordt sowieso gekort, er is verder niets ingevuld/uitgewerkt, dat gebeurt achteraf en werkend Nederland is weer de klos. De (r)overheid heeft inmiddels wel bewezen een zeer onbetrouwbare onderhandelingspartner te zijn die met extreem veel wantrouwen benaderd moet worden. Per saldo gaat de pensioenleeftijd nog steeds omhoog en weet nog helemaal niemand waar dit gaat eindigen. Met als drogreden dat we steeds ouder worden wil men de AOW leeftijd steeds verder opvoeren.

  Ten eerste gaan we bij bosjes dood aan ziekten als kanker, hart en vaatziekten, longziekten en wat voor welvaartsziekten er nog mer mogen wezen en ten tweede is de vermeende vergrijzing al ver over zijn top heen. Ik ben met mijn 59 jaar al een van de laatsten uit een groot gezin, dus binnen afzienbare tijd is de grote aanwas van pesionado,s  verleden tijd. Als vakbond instemmen met dit akkoord is verraad aan de achterban.

 • Lammertje,

  Ik ben het wel met je eens dat er nog geen precieze duidelijke afspraken zijn,misschien moet je eerst naar een van de bijeenkomsten gaan om iets wijzer te worden.

  Maar als dit principe akkoord wordt weggestemd moet je zowiezo langer werken,nu gaat er in ieder geval wat vanaf,en de verhoging gaat minder snel,in de cao onderhandelingen moet nu gewerkt worden aan regelingen voor oudere werknemers zoals jij en ik om eerder te kunnen stoppen.

  Het is een stap in de goede richting ,maar ieder mag zijn mening uiten in de stemronde

  Denk er eerst nog eens goed over na

  Groet

 • Ik mis als nabestaande duidelijkheid over het nabestaandenpensioen. Blijft dit op peil? of wordt dit ook herberekend?

  Ook de duidelijkheid over de pensioenopbouw van 55+-ers is me niet duidelijk; er wordt gesproken over 40-jarigen en 60-jarigen...

 • Beste A.R, we worden door Koolmees en consorten onder druk gezet toch vooral eieren voor ons geld te kiezen, een soort van slikken of stikken politiek. Als we hiermee instemmen en denken dat er ook maar iets verbetert ben je een enorme optimist. Vanmorgen kregen we het deksel al op de neus, de rekenrente moet omlaag, Koolmees mee eens. Gekort gaat er sowieso worden, als er al een reden zou kunnen zijn om mogelijk de pensioenen een fractie te verhogen vinden deze heren wel duizenden redenen om dat niet te doen. De AOW leeftijd stijgt nog steeds door, dit moet afgelopen zijn, 66 is de limit, geen dag langer. Wat mij persoonlijk betreft, terug naar 65 jaar en iedereen die door dit onzalige besluit om dit te verhogen en hier nadeel van heeft gehad met terugwerkende kracht compenseren. Vaak ben je gewoon te bang, en dat is helemaal waar de regering van uit gaat

  Gewoon terug naar de tekentafel en opnieuw beginnen. De boel eens een keer goed platleggen en kijken of er toch niet wat meer mogelijk is.