Stel je vraag over werk en inkomen

Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op?

Je pensioen opbouwen. Vanaf welke leeftijd begin je daar eigenlijk mee? En wanneer start de opbouw van je AOW? Je leest het in deze blog.

Waarom bouw je pensioen op? 

Als je werkt, verdien je salaris. Van dat geld leef je. In Nederland is afgesproken dat je op een bepaalde leeftijd mag stoppen met werken. Je gaat dan met pensioen. Je krijgt geen salaris meer, maar je hebt wel geld nodig om van te leven. Daarom bouw je met behulp van de AOW en een pensioenfonds of -verzekering je pensioen op. Je spaart geld om later van te kunnen leven.   

Wil je meer weten? Lees hoe het pensioen werkt →

Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op? 

Je pensioen bestaat uit meerdere potjes. De AOW, het ouderdomspensioen en misschien geld dat je zelf spaart. Het opbouwen van je AOW werkt anders dan het opbouwen van je ouderdomspensioen. Dat betekent dat er niet één vaste leeftijd is waarop je met opbouw begint.   

Opbouw AOW 

De AOW is de Algemene Ouderdomswet. De AOW-uitkering is een soort basispensioen. Het wordt vanuit de overheid geregeld en is er voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De opbouw begint 50 jaar voordat je AOW-leeftijd ingaat en je AOW-uitkering wordt uitbetaald. De AOW-leeftijd ligt niet vast. Daardoor ligt ook de leeftijd waarop je met opbouw begint niet vast. Bijvoorbeeld:

 • Is je AOW-leeftijd 66 jaar? Dan bouw je vanaf je 16e AOW op.  
 • Is je AOW-leeftijd 67 jaar? Dan bouw je vanaf je 17e AOW op.  

Wil je weten wanneer jij je AOW-leeftijd bereikt? Bekijk het op de website van de Sociale Verzekeringsbank →

AOW-gat 

Je bouwt je AOW in 50 jaar op. Woon je tijdens die 50 jaar een tijd in het buitenland? Dan stopt in die periode het sparen voor je AOW. Dit heet een AOW-gat. Je krijgt later iets minder AOW-uitkering.  

Opbouw ouderdomspensioen 

Via veel werkgevers bouw je ook ouderdomspensioen op via een pensioenregeling. In Nederland ben je gemiddeld 21 jaar oud als je met de opbouw van dit pensioen begint. Maar die leeftijd ligt niet vast. Wanneer je begint hangt af van: 

 • de leeftijd waarop jij begint met werken;
 • het werk dat je doet;
 • of je werkgever een pensioenregeling heeft;
 • bij welk pensioenfonds of welke verzekeraar je werkgever deze regeling heeft, en;
 • vanaf welke leeftijd dat pensioenfonds of die verzekeraar je tot de pensioenregeling toelaat.

Pensioenplicht werkgevers 

Sommige werkgevers hebben geen pensioenplicht. Een werkgever zonder pensioenplicht hoeft zijn werknemers geen pensioenregeling te bieden. Heeft jouw werkgever geen pensioenregeling? Dan bouw je geen ouderdomspensioen op via je werk. Wil je weten of jouw baas dit wel regelt? Dit vind je terug in jouw cao of contract.

Minimale leeftijd deelname regeling pensioenfonds

Pensioenfondsen zijn verplicht om iedereen van 21 jaar en ouder toe te laten tot hun pensioenregeling. Of werknemers onder de 21 jaar ook al mee mogen doen? Dat bepalen ze zelf. Er zijn pensioenfondsen waar je vanaf je 18e meedoet aan de pensioenregeling.       

Ben je jonger dan 21 jaar en werk je bij een werkgever met een pensioenregeling? Dan hangt het van het pensioenfonds af of je al meedoet aan de pensioenregeling.

Voorbeeld: pensioenfondsen en minimale leeftijd deelname pensioenregeling

Pensioenfonds                Minimale leeftijd deelname pensioenregeling
Pensioenfonds Zorg en Welzijn 15 jaar
PMT Pensioenfonds Metaal & Techniek 18 jaar 
Pensioenfonds Detailhandel  20 jaar 
BPL Pensioen (agrarische ondernemingen) 21 jaar 
Pensioenfonds Horeca & Catering 21 jaar 
Pensioenfonds Kappers  21 jaar 
Pensioenfonds Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf 21 jaar 
Pensioenfonds Vervoer 21 jaar 

Wanneer bouw je geen of minder ouderdomspensioen op? 

Soms bouw je je pensioen niet helemaal op. Er is dan een periode waarin je niet of minder geld voor je pensioen spaart. Als je bijvoorbeeld:

 • vervroegd met pensioen gaat;
 • zelfstandig ondernemer bent en geen geld opzij zet voor je pensioen;
 • werkeloos bent en een tijd niet werkt;
 • een tijd minder uren werkt;
 • een werkgever hebt die geen pensioenregeling heeft.

Zelf pensioen opbouwen 

Bouw je niets of te weinig op via je werkgever? Of werk je als zelfstandig ondernemer? Je kunt ook zelf geld voor je pensioen sparen. Je kunt hier op iedere leeftijd mee beginnen. Hoe vroeger je begint, hoe meer geld je voor later spaart.   

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.