Stel je vraag over werk en inkomen

Waardeoverdracht pensioen: wel of niet doen?

Verander je van baan? Dan bouw je bij je nieuwe werkgever pensioen op. Maar wat gebeurt er met het pensioen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd? Je kunt kiezen voor een waardeoverdracht. Dan neem je je pensioen mee naar je nieuwe pensioenfonds. Of je kunt het laten staan op je oude pensioenfonds. Wat is verstandig? En waar moet je op letten?

Wanneer kan ik een waardeoverdracht aanvragen?

Of je zelf een waardeoverdracht kunt aanvragen, hangt af van hoe groot je pensioen is. Voor kleine pensioenen gelden andere regels dan voor grote pensioenen.

Waardeoverdracht klein pensioen

Heb je een pensioen opgebouwd tussen € 2 en € 484,09 (minimale afkoopgrens in 2019)? En is de opbouw ervan na 1 januari 2018 gestopt? Dan gaat dit pensioenbedrag automatisch mee naar je nieuwe pensioenfonds. Heb je geen nieuwe werkgever? Dan blijft je pensioen staan op de pensioenfonds.

Waardeoverdracht groot pensioen

Heb je een pensioen van meer dan € 484,09 (minimale afkoopgrens in 2019) opgebouwd? Dan heb je altijd de mogelijkheid om een waardeoverdracht aan te vragen. Sinds 2015 is namelijk de maximale aanvraagtermijn van 6 maanden vervallen.

Of een waardeoverdracht een verstandige keuze is, hangt af van je vorige pensioenregeling. En van je persoonlijke situatie en wensen. Bekijk daarom altijd de voorwaarden van je pensioenregelingen.

Pensioenleeftijd

In sommige pensioenregelingen verschilt de leeftijd waarop je op z’n vroegst met pensioen kunt gaan. Kan je met je nieuwe pensioenregeling eerder met pensioen dan met je oude regeling? En wil je op die leeftijd met pensioen? Dan kan het verstandig zijn om een waardeoverdracht te doen.

Indexatie van pensioen

Kijk ook naar de indexatie van je pensioen. Door indexatie stijgt je pensioen (deels) mee met de stijging van prijzen (inflatie). Is de indexatie en de indexatieverwachting beter bij je nieuwe pensioenfonds? Dan is het misschien slim om een waardeoverdracht te doen.

Dreigt er een pensioenkorting te komen bij het nieuwe pensioenfonds? Dan is het juist niet verstandig om een waardeoverdracht te doen.

Beleggingsrisico

Onderzoek ook of je pensioen wordt belegd. Gebeurt dit (ook) bij je nieuwe pensioenfonds? Kijk dan naar het beleggingsrisico van de pensioenfonds(en). Heeft je nieuwe pensioen een hoog beleggingsrisico? Dan kun je geluk hebben. En juist meer uit je pensioen halen. Maar je loopt ook de kans dat je pensioen minder waard wordt. Denk daarom goed na over je keuze.

Eindloon of middelloon

Bouw je je pensioen op gebaseerd op je eindloon of middelloon? Dat is een belangrijke factor voor het wel of niet kiezen voor een waardeoverdracht. Met een eindloonregeling wordt je pensioen gebaseerd op je laatste loon. Steeds als je een loonsverhoging krijgt, wordt je pensioenbedrag met terugwerkende kracht aangepast. En met een middelloonregeling wordt je pensioen gebaseerd op het gemiddelde loon dat je in je hele carrière hebt verdiend.

Wil je weten bij welke pensioenfonds(en) je zit? Bekijk waar jij je pensioen hebt opgebouwd.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.