Stel je vraag over werk en inkomen

Werken naast je pensioen. Mag dat?

Geld bijverdienen of werken naast je pensioen. Dat mag in Nederland, maar in sommige gevallen gelden er wel extra regels. Ben je met vervroegd pensioen? Dan is het slim om extra goed op te letten.

AOW en pensioen. Hoe zit dat ook alweer?

In deze blog gaan we in op twee soorten pensioen: AOW en het werknemerspensioen. AOW is een collectief basispensioen dat iedereen in Nederland van de overheid krijgt. Je krijgt je AOW vanaf de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt. Die leeftijd wordt bepaald door je geboortedatum. Eerder of later een uitbetaling ontvangen is niet mogelijk.

Je werknemerspensioen bouw je via je werkgever op. Dit gaat via een pensioenuitvoerder (pensioenfonds of pensioenverzekeraar). Je pensioenuitvoerder heeft een pensioenleeftijd waarop je pensioenopbouw is gericht. Anders dan bij de AOW kun je er meestal voor kiezen dit pensioen eerder of later te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld vervroegd met pensioen gaan. Maar je pensioenuitkering wordt dan wel lager. Als je pensioen eerder laat ingaan voor je AOW-datum, mis je tot je AOW-datum dit stuk van het inkomen. Uitstellen van je pensioendatum kan meestal tot 5 jaar na je AOW-leeftijd, maar moet ingaan als het boven de 100% komt van het laatstverdiende loon.

Let op: je AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd van je werknemerspensioen zijn niet hetzelfde. Je AOW gaat vaak wat eerder in. De leeftijden liggen allebei niet vast en zullen de komende jaren stijgen. Dat komt doordat de levensverwachting steeds hoger wordt. Wil je weten wat jouw verwachte AOW-leeftijd is? Bereken ‘m hier.

Werken na je pensioen

Werken na je pensioen of af en toe wat bijverdienen? Geld verdienen naast je AOW- en pensioenuitkering mag. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je verdient. Jouw extra inkomen heeft geen gevolgen voor de hoogte van je AOW of werknemerspensioen. Wel kan het gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting. Let daar dus goed op.    

Let op: Ga je voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt al met pensioen? Dan ga je vervroegd met pensioen en gelden er andere regels voor bijverdienen. Deze informatie lees je verderop in de blog.

Pensioen en belasting

Je AOW en pensioen worden gezien als inkomen. Over jouw inkomen betaal je belasting. Krijg je AOW en werk je daarnaast nog? Dan is het verstandig om goed op de loonheffingskorting te letten. Je inkomen komt op dat moment namelijk uit meerdere potjes:

  • je AOW en/of;
  • je pensioen of een gedeeltelijk pensioen;
  • je overige inkomsten zoals salaris.

Zorg ervoor dat je maar op 1 van die inkomsten loonheffingskorting krijgt. Zo voorkom je dat je te weinig belasting betaalt en moet bijbetalen. Je kunt de loonheffingskorting het beste voor je hoogste inkomen gebruiken.

Houd rekening met bijbetalen

Als je inkomen uit meerdere potjes komt, betaal je soms te weinig belasting. Ook als je de loonheffingskorting maar 1 keer gebruikt. Dat komt doordat je werkgever alleen de belasting inhoudt die je over jouw loon moet betalen. En ook over je pensioenuitkering wordt alleen ingehouden wat je over dat bedrag moet betalen. Tel je al jouw inkomsten bij elkaar op, dan kom je op een hoger inkomen uit. En hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen.

Zo kan het gebeuren dat de Belastingdienst jouw inkomsten bij elkaar optelt en ziet dat je te weinig belasting hebt betaald. Je moet dan achteraf nog belasting bijbetalen. Je kunt dit voorkomen door een voorlopige aanslag in te vullen en iedere maand alvast meer belasting te betalen.

Vanaf je AOW-leeftijd val je in een lager belastingtarief. Je betaalt een lager procent aan belasting over je inkomen dat in de 1e schijf valt. 

Werken na vervroegd pensioen

Ga je voor je AOW-leeftijd al met pensioen en ben je dus met vervroegd pensioen? Dan gelden er extra regels voor bijverdienen. Die kunnen per pensioenfonds of -verzekeraar verschillen. Het is dan ook verstandig om hier contact over op te nemen met je pensioenuitvoerder. Zij kunnen je de regels uitleggen. Bijvoorbeeld over:

  • heffingskortingen
  • mogelijke gevolgen voor andere uitkeringen als zorgtoeslag en huurtoeslag
  • mogelijkheden voor deeltijdpensioen.

Belangrijk hierbij is het moment waarop je met pensioen gaat. Wil je binnen de 5 jaar voor je AOW-leeftijd met vervroegd pensioen? Dan mag je in principe daarnaast ook nog werken. Ga je nog eerder met pensioen? Dan gelden andere regels.

Vervroegd pensioen méér dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd

Je mag geen geld bijverdienen als je meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd volledig met pensioen gaat. Je kunt een boete krijgen van de Belastingdienst als je toch bijverdient. Ga je gedeeltelijk met pensioen? Dan mag je voor een deel nog wel werken. Vraag je pensioenuitvoerder om de regels.

Uitzonderingsregel zorgpersoneel tijdens coronacrisis

Er is een uitzonderingsregel tijdens de coronacrisis wat betreft bijverdienen in de zorg terwijl je eerder dan 5 jaar voor je AOW met vervroegd pensioen bent gegaan. Omdat zorginstellingen het druk hebben door de uitbraak van het coronavirus, kunnen zij zorgmedewerkers die al met pensioen zijn weer in dienst te nemen. In dit geval heeft dat geen fiscale gevolgen voor het pensioen. Ook niet als je vervroegd met pensioen bent gegaan.

Meer weten over deze uitzonderingsregel voor zorgmedewerkers? Lees meer op de website van de Belastingdienst.

WW en vervroegd pensioen

Als je een pensioenuitkering ontvangt terwijl je doorwerkt en je raakt vervolgens werkloos, dan heb je in veel gevallen recht op WW. Het is in dit geval goed om te weten dat je pensioenuitkering dan volledig van de WW-uitkering wordt afgetrokken door het UWV. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Plannen? Laat je altijd informeren!

Eerder met pensioen, later met pensioen. Wel of niet bijverdienen. Het is allemaal soms best ingewikkeld. En jouw beslissingen kunnen grote financiële gevolgen hebben. Laat je daarom altijd informeren. Je kunt uitleg vragen aan je werkgever en je pensioenuitvoerder. Ben je lid van een vakbond? Ook de vakbond kan je helpen.  

Let op: Elke situatie is anders en in veel gevallen gelden er uitzonderingen op bepaalde hoofdregels. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.