Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: Heb je 45 jaar gewerkt? Dan moet je op je 65e met pensioen kunnen.

De komende tijd wordt het pensioenakkoord verder uitgewerkt. Het CNV wil dat de AOW op een belangrijk punt wordt aangepast: Dat werknemers die op hun 65e 45 of meer dienstjaren achter de rug hebben een vervroegde AOW-uitkering krijgen. Lees hierover meer op de website van CNV Vakmensen.

Wat vind jij hiervan? Reageer op de stelling:  

Reacties (147)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Aad, Ik ben op mijn 18e in dienst gegaan (okt 1973) . Volgens mij worden die jaren meegeteld. Dat houd in dat ik a.s. oktober al 46 jaar werk. Dus het zou mooi zijn dat ik dan in januari 2020 ( word ik 65) mag stoppen
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Helder duidelijk en reëel
  Helemaal goed !
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Helemaal mee eens. Jaren terug was er ook een 40 jarige regeling als je in een en dezelfde sector zat
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Helemaal eens, ben nu 61, werk vanaf mijn 17e als vrachtautomonteur/chef-werkplaats en (uiteraard tegelijkertijd) 30 jaar vrijwillig brandweerman.
  Ben op mijn 60e begonnen in de telekranen (als monteur) maar weet echt nog niet of mijn lijf dit blijft volhouden.
  Dus "gezond" genieten van mijn pensioen???
  Mijn vrouw werkt vanaf haar 18e in een ziekenhuis, zou er met 40 dienstjaren uitkunnen maar mag nu ook tot haar 67e en 3mnd.
  Ik moet u zeggen dat wij teleurgesteld waren over FNV&CNV omdat zij "tevreden" over onze rug waren met de laatste uitkomst van de onderhandelingen over het huidige pensioenakkoord.
  Wat mij erg verwonderd is dat je de werkgevers hier helemaal niet over hoort? Volgens zeggen zijn wij nl. duur, werken langzamer, hebben meer vrije dagen, krijgen meer "slijtagekwaaltjes"
  Mijn vrouw heeft haar lidm. van het FNV hierdoor opgezegd en ik was twijfelaar.
  Ik hoop voor veel harde werkers dat hier nu eindelijk iets positiefs uitkomt VUT hoeft van mij niet maar "gewoon" met je 65 gezond eruit zou erg welkom zijn.
  Veel succes er mee!
  Gr.Willem.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Ja dus als je met je 17 begin met werken bij defensie.10 jaar bij defensie zat 4 x 6 maanden ben weg geweest .wat eigenlijk tropen jaren zijn plus dat je nu dus tot 67 moet en van tropen jaren weten ze niks meer straks 50 jaar heb gewerkt .Dit klopt ook niet

 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Ja dus als je met je 17 begin met werken bij defensie.10 jaar bij defensie zat 4 x 6 maanden ben weg geweest .wat eigenlijk tropen jaren zijn plus dat je nu dus tot 67 moet en van tropen jaren weten ze niks meer straks 50 jaar heb gewerkt .Dit klopt ook niet

 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  100% mee eens. Iedereen leert tegenwoordig maar door en daardoor komt er een tekort aan vaklieden, welke vervolgens weer moeten worden aangevuld met buitenlanders. Door deze regel in te voeren, worden er ook weer meer mensen getriggerd om eerder te gaan werken. Als je met 20 jaar begint met werken, betekent dat ook dat iedereen op zijn minst een goede MBO opleiding kan afronden. Ik zeg doorvoeren. Ik gun het mijn vader van 62 ook van harte die vanaf zijn 15e al werkt. Die generatie wordt hard gestraft door de hedendaagse regelgeving. Absurd!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  dit had eigenlijk nooit ter discussie mogen staan,15 jaar terug gingen mijn collega`s met 59 jaar in de vut, ik zou nu meer dan 8 jaar langer moeten werken, ik heb betaald aan vut, niet van geprofiteerd, betaald aan prepensioen, geen gebruik van kunnen maken, ben nu 62, nader de pensioen leeftijd, wordt die weer opgeschoven. ben vanaf mijn 15 jaar aan het werk, ik ken velen die ouder zijn dan ik, later zijn gaan werken en nu dank zij hun studie`s alweer riant thuis zitten. Dus iedereen met 45 dienstjaren per direct af laten zwaaien.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Een heel erg goed plan, had niet verwacht dat dit nog eens zo komen.
  Ik vind mijn werk heel leuk en geniet nog elke dag, maar na 45 jaar mag je ook wel eens wat anders doen dan 's morgens verplicht naar je werkgever gaan.
  Het zou leuk zijn als je gewoon vrijwillig kan zeggen ik kom vandaag of ik heb er geen zin in.
  Ik ben op mijn 16e begonnen met werken en heb er nu 43 jaar op zitten. als ik 65 ben is dat 49 jaar dat is lang genoeg toch.
  Als ik nu al rond om mij kijk zijn er al diversen mensen die de 65 niet eens halen.
  CNV maak je hard voor deze regeling.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  het is EEN plan, persoonlijk op mijn 16e begonnen,slagerij 12uur per dag, nu 58 en meerdere jobs gehad zwaar en minder zwaar, maar ik denk 40 jaar gewerkt moet genoeg zijn, er lopen er in de stad zat rond die de hele dag geen ruk doen, geef die eens de "kans" om de samenleving te dienen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik ben in ieder geval blij dat Dhr. van Wijngaarden iets probeerd. Echter de stelling gaat voor de mensen met zware beroepen niet ver genoeg. Als het kabinet dt plan zou overnemen, is dit gewoon een geste, dus een doekje voor het bloeden. Het zou eerlijker zijn deze groep eerder dan 65 jaar met pensioen te kunnen laten gaan. Deze groep leeft gemiddeld 6 jaar korter. Beetje kwaliteit van leven tijdens je pensioen is ook belangrijk. Vaak is het zo dat deze groep eerder is begonnen met werken en de groep hoog opgeleiden vele malen later is begonnen. Deze laatste groep kan best wel wat langer doorwerken, omdat zij door de aard van hun werk lichamelijk gespaard zijn. Dit kan je van mensen met zware beroepen niet zeggen. die zijn ver voor hun 65ste al op. Daarom zou het eerlijk zijn om deze groep (ver) voor het 65ste jaar met pensioen ( ook AOW) te laten gaan.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Wel een beetje raar dat er pas wordt begonnen met tellen als je opleiding is afgerond. Ik heb vanaf de middelbareschooltijd altijd gewerkt, vanaf mijn 19e financieel altijd voor mezelf gezorgd en daarnaast in deeltijd gestudeerd. Volgend jaar op mijn 30e heb ik eindelijk mijn Mastertitel op zak. Op mijn 65e heb ik als het goed is dan 46 jaar werken achter de rug, het zou een mooie boel zijn als de eerste 11 dan niet meetellen omdat ik toen mijn opleiding nog niet af had.

  Wat mij betreft zouden alle werkjaren die meetellen voor het UWV gewoon meegerekend moeten worden, ongeacht of iemand daarnaast ook een opleiding volgde.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goed plan ik ben met 15 begonnen , kan ik met 50 jaren werken stoppen
Terug