Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: Heb je 45 jaar gewerkt? Dan moet je op je 65e met pensioen kunnen.

De komende tijd wordt het pensioenakkoord verder uitgewerkt. Het CNV wil dat de AOW op een belangrijk punt wordt aangepast: Dat werknemers die op hun 65e 45 of meer dienstjaren achter de rug hebben een vervroegde AOW-uitkering krijgen. Lees hierover meer op de website van CNV Vakmensen.

Wat vind jij hiervan? Reageer op de stelling:  

Reacties (147)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Allemaal prima plannen maar wanneer gebeurt er wat. En na 45 jaar werken moet het genoeg zijn en dat is in mijn geval met 62 jaar en niet met 65 jaar.
  Wat mij betreft is de maat wel een beetje vol en wordt het tijd dat er actie genomen wordt.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Lijkt me een goed idee: na 45 werkzame jaren heb je wel voldoende meebetaald aan allerlei premies én het ziekteverzuim zal omlaag gaan. De uitwerking zal nog wel een uitdaging zijn: hoe beoordeel je bijvoorbeeld deeltijd werkers? Gemakshalve zou ik zeggen: iederéén die op 65 jarige leeftijd 45 jaar heeft gewerkt krijgt AOW en ja dat je dát moet aanvullen met pensioen lijkt me logisch. Dat moest ook toen men AOW op 65 jarige leeftijd kreeg!
  Wel hopen dat met deze maatregel vanaf 60 jaar het Generatiepact nog mogelijk is; anders blijft de eindstreep nog afzien met full time werken!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goed plan, zelf wil ik met 63 jaar al wat minder gaan werken en mijn pensioen naar voren halen, ben beroep chauffeur (37 jaar) en dan kan ik het ook wat langer volhouden zo niet dan is er toch een goed alternatief, hoop ik
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Fantastisch idee. Maak er maar een politiek agendapunt van. Succes.
  Bedankt
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goed plan, als de vakbond dit uitonderhandeld zeg ik geweldig , maar ik heb m,n twijfels of de Hr Koolmees met z,n ambtenaren hier in mee wil gaan
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik ben het hier volledig mee eens. En nog beter zou zijn, dat als je 45 jaar gewerkt hebt dat je dan direct met pensioen kunt ongeacht hoe oud je bent.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ben ook 62 en ben met 15 jaar gaan werken. Ben werkzaam in de detailhandel. Heb een versleten knie en een voet en enkel met artrose waar niets meer aan gedaan kan worden.
  Zou toch leuk zijn om dan ook minimaal met 65 met pensioen te kunnen. Als je met 15/16 bent gaan werken dan is het na 45 jaar echt wel genoeg geweest.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Afbouwen van zwaar werk na 45 jaar arbeid:
  62 jaar niet meer op woensdag werken 20 procent AOW en pensioen ontvangen.
  2 dagen werken 1 dag rust en 2 dagen werken en dan weekend.
  63 jaar niet meer op dinsdag en donderdag werken 40 procent AOW en pensioen ontvangen.
  1 dag weren 1 dag rust 1 dag werken 1 dag rust 1 dag werken en dan weekend.
  64 jaar alleen op dinsdag en donderdag werken 60 procent AOW en pensioen.
  65 jaar alleen op woensdag werken 80 procent AOW en pensioen
  en met 66 jaar helemaal stoppen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dat is een fantastisch idee. Daarbij zou het fijn zijn als ook de dienstjaren van mijn dienstplicht hierin mee tellen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Zeer zeer goed idee, maar het moet dan wel voor elk vakgebied / functies gelden!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dit heb ik altijd al aangegeven en is de meest eerlijke oplossing naar mijn mening. Ik heb dan wel een administratieve baan maar ben 1 dag na mijn 15e verjaardag al begonnen met werken en heb tijdens de periode dat ik tijdelijk ivm zorg voor mijn kinderen ben gestopt met werken en nadat ik weer was begonnen met werken, werk en studie altijd gecombineerd. Ik ben nu 61 jaar en merk ook dat miltitasken lastiger wordt. We hebben natuurlijk naast het werk ook allemaal nog allerlei andere taken die vervuld moeten worden. Die combi is ook zwaar. Vandaar dat ik het helemaal eens ben met stoppen op 65e jaar indien 45 jaar of meer gewerkt
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dit is echt een goede actie. Arbeidsverleden van mij is wel gedocumenteerd. Zit niet, zoal omschreven, in een zwaar beroep. Ooit al 16 jarige voor vast gaan werken in de supermarkt en nu als accountmanager bij een bedrijf. Merk wel dat ik geestelijk vermoeid raak van alle dagen werken. Wellicht is dan ook een oplossing dat je dan nog 2dagen werkt en de aanvulling krijgt vanuit je pensioen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  als je na 40 dienst jaren met pension wil moet dit kunnen. de liefhebbers kunnen door blijven gaan tot ze omvallen
Terug