Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: Heb je 45 jaar gewerkt? Dan moet je op je 65e met pensioen kunnen.

De komende tijd wordt het pensioenakkoord verder uitgewerkt. Het CNV wil dat de AOW op een belangrijk punt wordt aangepast: Dat werknemers die op hun 65e 45 of meer dienstjaren achter de rug hebben een vervroegde AOW-uitkering krijgen. Lees hierover meer op de website van CNV Vakmensen.

Wat vind jij hiervan? Reageer op de stelling:  

Reacties (147)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Natuurlijk doen! Aktie niet langer laten (ver)wachten door de mannen in Den Haag.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Voor het eerst aangeroerd medio 2005 (!) en in december 2006 een volledig raamplan ingediend. 45 jaar werken, AOW-opbouw o.b.v. arbeidsverleden (afstappen van ingezetenen beginsel), seizoenswerk oplossing voor bedenken, kinderopvang idem, arbeid gerelateerde uitkeringen word gerekend als werk ,zware beroepen snellere opbouw (minder dienstjaren), 5 jaar voor pensioendatum WIA = vroegpensioen, langer doorwerken = meer AOW, stoppen voor 45 jaar werken = voorziening uit eigen middelen treffen. Dus eind 2006 was er een plan dat voorzag in een volledig variabele pensioendatum en vrijwel alles zat erin, maar niemand heeft dat balletje toen gevangen. Een gemiste kans!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Mijn vrouw is 61 jaar en heeft nu 46 dienstjaren. Als ze 65 jaar is zijn het er 50. Hou het nou gewoon eens op 45 jaar werken. Dan help je de zware beroepen echt. Een hoger opgeleide stopt ongeveer met zijn 23ste zijn opleiding en als zij/hij 45 jaar gewerkt heeft is zij/hij dus 68 jaar. Lijkt mij een redelijk voorstel.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Waarom 45 jaar?
  Voorheen had de CAO OV al een afspraak voor uit dienst bij 40 jaar. Dat zou weer prima terug in de CAO OV kunnen worden ingepast.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Op zich wel een mooi plan, vraag me alleen af of de jaren die je in deeltijd werkt ook mee tellen. Ik werk vanaf mijn 16e in de installatiebranche en ben er helemaal klaar mee. Sinds mijn 58e werk ik nog maar 3 dagen per week (eigen keuze had ik jaren eerder moeten doen) en ben van plan om eind 2020 de stekker er helemaal uit te trekken. Dan ben ik nog net geen 61, als ik voor die tijd tenminste niet omval. Ik heb dan 44,5 jaar gewerkt, en denk niet dat ik het op wil brengen om dat halve jaar nog door te werken om vanaf mijn 65 AOW te krijgen. Dus voor mij te laat eigenlijk. Verder vind ik het onvergeeflijk dat de vakbonden ingestemd hebben met het huidige pensioenakkoord, het was nog geen dag oud en de pensioenfondsen begonnen al te miepen over korten. De bonden hadden zich veel harder op moeten stellen t.o.v. Koolmees en zijn vazallen. Er was veel meer te halen geweest.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik ben het hier helemaal mee eens. Als ik 63 ben heb ik al 45 jaar gewerkt en dan vind ik het mooi geweest. Nu moet ik minstens tot 66 jaar werken, dus 65 is alweer een jaar winst.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik ben begonnen met werken toen ik 16 jaar was in de metaal. Met m'n 19 e jaar in het vervoer en ben nu 61 jaar en heb er zo langzamerhand wel eens genoeg van. In de metaal werkte ik 8 uur per dag, in het vervoer gemiddeld 10 a 11 uur per dag, dus reken maar uit hoeveel uur er structureel in het vervoer gewerkt (moet) worden, en navenant belasting wordt afgedragen. Vergeleken met de acht uur per "dag werknemers" zou een chauffeur nog eerder kunnen stoppen omdat die toch wel zijn bijdrage aan het (a)sociale stelsel heeft bijgedragen. (zucht) maar helaas ik werk in het vervoer en wordt uitgebuit ....................................
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Goed idee, werk nu 43 jaar,ben nu bijna 60 kan op mijn 68 "al"met pensioen,kom je uit op 51 gewerkte jaren als ik gezond blijf, laatste 25 jaar als chauffeur werkzaam en werkweken van 60 uur of meer zijn "normaal". Dus met de overuren mee gerekend ben ik er al.

 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  goed idee maar zorg wel voor een goed pensioen zodat we er niet op achteruit gaan , tenslotte hebben wij alles wel betaald VUT en Vroegpensioen daar zal toch wel wat van over gebleven zijn , Ik zelf ben nu 63,5 jaar
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Als je op je 16e jaar bent begonnen met werken is 45 jaar lang genoeg en niet tot 65 jaar.
  Iemand die op zijn 20e jaar is begonnen hoef dus minder jaren te werken.
  Het is heel jammer dat dit het idee is van iemand die lang over zijn opleiding heeft gedaan en nooit zwaar werk heeft gedaan.
  Dit is dus niet de goede persoon om hiermee aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik vind dat de bonden gewoon voor 45 jaar werken moeten gaan niks tot je 65e hierdoor zullen diegene die op hun 15e of 16e zijn gaan werken gewoon met 60 of 61 jaar kunnen stoppen en diegene die lekker lang doorleren en pas rond hun dertigste aan het werk gaan lekker tot hun 70e mogen doorwerken.
  Zo betaald iedereen even lang mee en dit lijkt mij wel zo eerlijk.
  Misschien is dit ook een goeie impuls voor die eeuwige studenten om sneller aan de slag te gaan en niet eerst een wereldreis etc te gaan maken.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ben ook 62 jaar en heb 42 jaar fulltime 40 uur per week gewerkt. Eerst in jaren in ploegendienst in fabriek, later op magazijn, toen kantoor en de laatste 20 jaar Nog steeds als IT consultant door heel Nederland met lange reistijden. Als ik met pensioen ga heb ik 49 jaar gewerkt....dat is langer dan iemand die 2x levenslange gevangenis uitzit. Mijn vroegere ex-collega's konden indertijd met 57 1/2 jaar al met pensioen, of met 60 of VUT. Ik ben geen luiaard die de kantjes afloop, maar doordat ze denken dat we werkpaarden zijn is het nu 67 of later. Mijn vader heeft zijn pensioen nooit gehaald, hij stierf op 64 jarige leeftijd. Ik zal ook wel een of ander pech hebben zeker, als het niet gezondheid is, dan is er wel weer een nieuwe maatregel van de regering waardoor we langer moeten werken.
Terug