Ik heb een vraag:

Stelling: Heb je 45 jaar gewerkt? Dan moet je op je 65e met pensioen kunnen.

De komende tijd wordt het pensioenakkoord verder uitgewerkt. Het CNV wil dat de AOW op een belangrijk punt wordt aangepast: Dat werknemers die op hun 65e 45 of meer dienstjaren achter de rug hebben een vervroegde AOW-uitkering krijgen. Lees hierover meer op de website van CNV Vakmensen.

Wat vind jij hiervan? Reageer op de stelling:  

Reacties (121)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  ik vind dat een heel goed idee ik ben 62 en heb al 47 jaar gewerkt en ik mag pas op mij 67 jaar met pensioen dan zou het 52 jaar werken als ik het redt
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Vind dit heel goed ik werk al vanaf mijn zestiende jaar in het zelfde vakgebied. Dus dan vind ik dat je met 65 jaar in de WAO moet kunnen
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goeie zaak, ben nu 62 en op mijn 15e begonnen. Ben er wel klaar mee, zin om vrijwilligerswerk te doen bij de plaatselijke vv
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Niets meer dan terecht, hoger opgeleiden beginnen later met werken hebben een hoger loon en hebben vaak regelingen getroffen dat ze eerder kunnen stoppen met werken en hebben dan ook vaak hun huis al afbetaald waar lager opgeleiden die mogelijkheden niet hebben en vaak gehuurd wonen en te maken hebben met stijgende lasten zoals huur en een minder lange levensverwachting.
  Komt bij mij bijna binnen dat een lager opgeleide mee betaald aan de AOW van een hoger opgeleide, wat wrang !
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  JeeBee

  Op 22 juli 1968 ben ik begonnen met werken, (ik was toen nog geen 15 jr. oud)
  In december a.s. bereik ik mijn pensioengerechtigde leeftijd.
  Dat is dan ca. 51,5 jaar lang gewerkt in de Bouwnijverheid.
  Krijg ik dan een tegemoetkoming ?, omdat ik dan langer werkzaam ben geweest !!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hallo Ik ben Berend en werkt in de bouw ,wil graag reageren op de stelling
  45 jaren werken vind ik meer dan genoeg en niet tot 65 jaar de ouderen onder ons zijn allemaal vroeg begonnen en hebben toen veel gesjouwd met veel gewicht
  Mogen ze dan nog een klein beetje van het leven genieten zonder al teveel last van de spieren en botten te hebben
  Mensen die dit voorstellen hebben vaak zelf géén 45 jaren in de bouw gewerkt
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  En zoals altijd blijkt de praktijk vele uitzonderingen op te leveren dan de "stoere" uitspraak van de tijd na je opleiding telt! Wat als men vroeg (15 jaar) begint met werken om na 10 jaar ontslag te nemen om een opleiding te volgen met tussen de opleiding door periodes tijdelijk aan het werk te zijn geweest. Hoe wordt hiermee omgegaan in het voorstel?

  Heb al mijn loonstroken nog, het aantonen van betalende jaren van werknemerspremie AOW is toch genoeg bewijs!!!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goed Plan. En nu uitonderhandelen
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  ben met mijn 16 de begonnen met werken en word met januari 65 , inmiddels een nieuwe heup en een nieuwe schouder , komt niet van het stil; zitten , t,s leuk geweest dus met 65 jaar met pensioen heb ik wel verdiend ,strak plan .
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Goed plan ik ben op 17 jarige leeftijd begonnen als ik met pensioen kan heb 50 jaar gewerkt als monteur
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Heel goed idee. Ben zelf op 15 jarige (bijna 16) leeftijd begonnen met werken. Heb er nu inmiddels 48 jaar onafgebroken werken op zitten. En ‘hopelijk’ worden ‘t er uiteindeljk 50!! jaar en 4 maanden. Het is dubbel, je bent blij dat je gezond bent en nog kunt werken. Maar het is op n gegeven moment wel genoeg.
  Heb nog wel n opmerking over het pensioen wat je ontvangt dat zal dan minder worden. Toch wordt er aangegeven dat mensen die zo lang gewerkt hebben gemiddeld 6 jaar korter leven. Scheelt toch ook al ‘n behoorlijk bedrag lijkt mij!!
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  heel goed plan.
  ben nu 61 en vanaf mijn 16e gewerkt in de bouw. lijkt me alleen lastig om dat te bewijzen
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Prima plan, ik ben bijna 64 en heb 49 jaar gewerkt en aantoonbaar 46 jaar bij dezelfde werkgever. Ik kan haast niet wachten op de voorgestelde regeling na mijn huidige re integratie van mijn 4e burn out. Hoewel ik mijn werk nog steeds leuk vind, is het nauwelijks vol te houden door gezondheid beperkingen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Wel een beetje raar dat er pas wordt begonnen met tellen als je opleiding is afgerond. Ik heb vanaf de middelbareschooltijd altijd gewerkt, vanaf mijn 19e financieel altijd voor mezelf gezorgd en daarnaast in deeltijd gestudeerd. Volgend jaar op mijn 30e heb ik eindelijk mijn Mastertitel op zak. Op mijn 65e heb ik als het goed is dan 46 jaar werken achter de rug, het zou een mooie boel zijn als de eerste 11 dan niet meetellen omdat ik toen mijn opleiding nog niet af had.

   Wat mij betreft zouden alle werkjaren die meetellen voor het UWV gewoon meegerekend moeten worden, ongeacht of iemand daarnaast ook een opleiding volgde.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Susanne:

   Heb je het over een bijbaantje? Dan zouden in mijn ogen alleen de gewerkte uren meetellen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Susanne:

   Al zouden we die jaren mee tellen dan zie ik om mij heen dat onder hoog opgeleiden nu al personen zijn die met 62 stoppen met werken omdat ze de schaapjes op het droge hebben (alleen verdieners).
   Als jij dan een partner hebt wellicht ook een hoog opgeleide samen een heel goed inkomen en dan voor jullie 60ste al de schaapjes op het droge hebben en het wel mooi vinden en willen genieten zonder fysieke klachten van zwaar werk hoe sta je er dan in ??
   Dan praat ook jij niet meer van doorwerken tot 65 of langer maar ga je gewoon genieten wat ik ook zou doen als ik de mogelijkheden had en vele anderen met mij maar dan blijft het scheefgroei.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Susanne:

   Je kunt ook rekenen in 45 jaren of (45 x 12) 540 maanden of (45 x 52) 2340 weken. Dan kom je eerlijker uit. Naar mijn mening gaat het er om hoe lang iemand bijdraagt aan de 'gezamenlijke pot' en dat dat voor iedereen gelijk moet zijn.
Terug