Stel je vraag over werk en inkomen

aftrek franchise

Onderwerp: Hoogte pensioen
Vraag: Ik ben in 1963 in dienst gekomen bij het Loodswezen, toen een onderdeel van Defensie.
Na 37 pensioenjaren te hebben opgebouwd ben ik in maart 2006 op mijn 65e met pensioen gegaan.
Ik kreeg een berekening van mijn pensioen waarvan van de middelsom een franchisebedrag van €15.540,00 werd ingehouden, dit werd in mindering gebracht op mijn middelsom.
De middelsom was het op 1 jaar voor mijn pensioen berekende bruto inkomen.
Het franchisebedrag wat werd ingehouden van mijn middelsom was het deel van het inkomen waarover ik in het verleden niet had betaald.
In 1986 kregen wij een brief dat het mogelijk was om het niet ingehouden bedrag alsnog te betalen, ik zou dan maandelijks een bedrag moeten betalen gedurende 10 jaar.
Ik heb dat niet gedaan omdat het met 3 opgroeiende kinderen niet was op te brengen.
Inmiddels heb ik vanaf 2006 €202.020,00 ingeleverd.
Van mijn pensioen lever ik per maand €382,00 netto in, inmiddels is dit €59.592,00
Mijn vraag is dat wanneer ik het verschuldigde bedrag in 1986 tot mijn pensioen had betaald dit nooit zo,n groot bedrag zou zijn.
uiteindelijk wordt ik nog steeds gestraft voor iets waar wij zelf geen weet van hadden en mijn vraag is, wanneer stopt dit en heb ik aan mijn verplichtingen voldaan.
Jaren terug heb ik het ABP hierover benadert en gevraagd om een voor beroep vatbare beslissing, het antwoord was duidelijk, dat kunt u beter niet doen, het kost u geld en winnen doet u niet?
Ik blijf er een vervelend gevoel over hebben, ik ben nu 79 en ben van mening dat de premie die men toentertijd niet heeft ingehouden al lang is betaald.
Het is een hard gelag dat collega,s van mij die wel in 1986 terug hebben betaald nu beloond worden.
Verder denk ik dat mijn onregelmatigheidstoeslag niet is meegenomen bij de opgave van Amsterdam?
Ik heb een paar weken terug met een medewerker gebeld die het zou nakijken en mij een brief zou sturen met alle gegevens waar ik om gevraagd heb?
Geen antwoord terug ontvangen?
In het kort, moet ik tot mijn dood lijven betalen c.q. inleveren??

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste ,

  U geeft aan met een medewerker te hebben gebeld. Heeft u gebeld met CNV of met ABP? Als u heeft gebeld met CNV: wilt u dan per privébericht uw lidnummer doorgeven? Uw vraag is namelijk specifiek ABP, gaat over franchise en over een situatie in 1986. In het verleden waren de franchisebedragen in pensioenregelingen gekoppeld aan 100% AOW. Tegenwoordig is deze franchise vaak lager en gekoppeld aan 50% AOW. Mogelijk heeft u vraag hiermee te maken. Maar dat is een kwestie van uitzoeken. Vandaar mijn vraag met wie u contact heeft gehad.

  Met vriendelijke groet,
  Frans van de Veen
  CNV Vakmensen.
Terug