Stel je vraag over werk en inkomen

Automatische waardeoverdracht klein pensioen

Moet dit vooraf aan mij gemeld worden?

Reacties (2)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Er is sinds maart dit jaar via de Staatscourant medegedeeld dat kleine pensioenen van voor januari 2018 automatisch mogen worden overgedragen aan aan het huidige pensioenfonds van de betreffende deelnemer. Deze deelnemer moet hiervan voor de daadwerkelijke overdracht op de hoogte worden gebracht. Bij mij wordt achteraf gemeld dat er een overdracht is uitgevoerd naar blijkt niet mijn huidige pensioenfonds. Op mijn navraag hoe dat mogelijk is krijg ik als antwoord dat op het moment dat zij mijn overdracht peilden ik nog wel bij dat pensioenfonds zat maar dit dus op de daadwerkelijke overdrachsdatum niet opnieuw checken. Het is wel mijn geld waarmee" gerommeld" wordt . Mag dat zomaar? Kan ik dit terugdraaien? Het pensioenfonds waar het nu naar is overgemaakt is mij ook opgelegd omdat mijn pensioenfonds noodlijdend was en daarom moest worden overgedragen aan het PGB wat dit met nadelige voorwaarden ten aanzien van mijn te behalen pensioen uitkering heeft gedaan. Het ziet er naar uit dat ook deze overdracht van een welliswaar klein pensioen ook meegaat in deze negatieve effecten. En daar ben ik natuurlijk niet blij mee.

  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo KleinC,

   Onderstaande geldt als een deelnemer geen pensioen meer opbouwt bij het pensioenfonds en tegelijkertijd een klein pensioen heeft. Het gaat dan om overdracht klein pensioen en niet een collectieve waarde overdracht.

   Het oude pensioenfonds moet binnen een jaar checken waar de deelnemer nu zijn pensioen opbouwt. Dit gebeurt centraal. Zodra het fonds de naam doorkrijgt moet de waardeoverdracht binnen werkdagen 10 dagen plaatsvinden. Het oude pensioenfonds hoeft dit niet te melden (mag wel). Die taak ligt namelijk volgens de wet bij het ontvangende pensioenfonds. Die moet de deelnemer binnen 10 dagen melden dat de waardeoverdracht heeft plaatsgevonden. Die termijn gaat in na uiterlijk een maand aangezien de nieuwe uitvoerder een maand de tijd heeft het bedrag echt aan te wenden. (zie: wetten.overheid.nl/.../

   Vooraf hoefde het pensioenfonds dus niets te melden. Achteraf wel. Het moment waarop wordt gekeken waar het geld naartoe moet worden overgemaakt binnen een jaar gebeuren. Zodra zij weten waar het heen moet hebben zij 10 dagen om het geld naar het nieuwe fonds over te maken. Er hoeft dan geen verdere check plaats te vinden binnen die 10 dagen. De deelnemer ziet pas 1 maand en 10 dagen later dat het geld naar de nieuwe uitvoerder is gegaan. Als er maar een korte tijd zit tussen de waardeoverdracht en de overstap naar werken in een andere sector, dan kan het zijn dat het dus niet terecht komt bij het huidige pensioenfonds, maar 1 eerder.

   Een waardeoverdracht kleine pensioenen gaat automatisch en deelnemers kunnen er niet voor kiezen om het geld te laten staan. Terugdraaien naar het oorspronkelijke fonds zal dan ook niet kunnen. De reden waarom pensioenfondsen dit mogen doen is dat het aanhouden van hele kleine pensioenen erg kostbaar is en het dus belangrijk is zoveel mogelijk kleine potjes bij elkaar te zetten.
Terug