Ik heb een vraag:

Waarom houden rijscholen zich niet aan de geldende CAO ?

Veel franchisenemers lappen wettelijke en sociale verantwoordelijkheden aan hun laars.

Reacties (6)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag Erik, tot op heden is er geen cao voor rijscholen. Werkgevers moeten zich uiteraard wel aan de wet houden. Waar loop jij tegenaan?
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Er is wél een concept CAO voor rijinstructeurs: www.verkeerspro.nl/.../ Hoog tijd dat Werkgeversorganisaties hun verantwoording nemen en met het CNV gaan onderhandelen over een CAO. De mond vol over kwaliteit, maar kwaliteit financieel waarderen wil nog niet zo lukken helaas is mijn ervaring.

  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Ik werk voor de grootste rijopleiding van Nederland met een landelijke dekking.
   Ik heb een nul-uren contract (al 4 ,5 jaar) en de franchisenemer van die landelijke organisatie (mijn baas) heeft een BV.
   Er zijn veel meer punten, maar de volgende is wel de meest urgente.
   Ze (die landelijke rijmopleiding) adverteren op Internet dat de leerlingen overal kunnen worden opgehaald, maar die ophaal- en wegbrengtijd is wel de privetijd van de rijinstructeurs.
   Dat kan per maand oplopen naar meer dan 40 uren die NIET betaald worden.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik K.:

   Van deze bond voor wielrijders (gok ik zo) heb ik vaker klachten gehoord. Zoals bijvoorbeeld een zgn. 'concurrentiebeding' waarbij rijinstructeurs bang gemaakt worden om vooral geen baan als rijinstructeur aan te nemen bij een andere verkeersschool of om een rijschool te beginnen binnen een straal van 50 km. Totaal niet rechtsgeldig, maar zo proberen ze het personeel aan zich te binden. Eerlijker is, om dit te doen met goede arbeidsvoorwaarden en een goed salaris, maar ja. Blijkbaar is voor dergelijke organisaties de kwaliteit van de rijopleiding niet zo belangrijk. Kwaliteit en ervaring moet je niet met angst aan je bedrijf/organisatie binden, maar moet je waarderen zou ik zo denken.

  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik K.:

   Exxit( FF husselen met letters) and you know
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik K.:

   Ik reageer op het punt van het reizen naar een volgende leerling aangezien je die aangeeft als meest urgente punt. Het lijkt mij dat de tijd die je nodig hebt om vanaf de ene leerling naar de andere leerling te rijden werktijd is, omdat dat deze tijd door de werkgever is aangegeven. Ik kan mij wel voorstellen dat als je een les om 9.00 klaar is en de volgende leerling pas om 16.00 is, dat die tijd daartussen niet als werktijd aangemerkt kan worden.
Terug