Ik heb een vraag:

Werkdagen van 12 uur en langer.

Is er een wettelijke mogelijkheid om werkgevers/franchise nemers te verplichten om werkdagen van 12 uur of langer niet te tolereren.
Mijn rijtijden naar en van leerlingen worden niet gezien/betaald als werktijden.
Dus 8 uur les geven is in de werkelijkheid veel langer.

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Dag Erik, Dat zou de arbeidstijdenwet moeten zijn. Die stelt een maximum aan een arbeidstijd in een bepaalde periode waarna een bepaalde tijd rust moet volgen:

  "Per dienst mag er niet meer arbeid worden verricht dan 12 uur. Per week is de maximale werktijd 60 uur. Maar over een langere periode gezien, namelijk per 16 aaneengesloten weken, mag er niet meer dan gemiddeld 48 uur arbeid worden verricht." (www.arbeidstijdenwet.nl)

  Het lijkt mij dat de tijd die je nodig hebt om vanaf de ene leerling naar de andere leerling te rijden werktijd is, omdat dat deze tijd door de werkgever is aangegeven. Ik kan mij wel voorstellen dat als je een les om 9.00 klaar is en de volgende leerling pas om 16.00 is, dat die tijd daartussen niet als werktijd aangemerkt kan worden.

 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste , het is alweer een tijdje geleden dat je deze vraag stelde. Ben je geholpen met het antwoord? Ik ben erg benieuwd of je actie hebt ondernomen!

Terug