Ik heb een vraag:

Veilige werkomgeving lesauto

Hallo,

Mijn rijschool heeft met ingang van 1 juli de annuleringsregling voor leerlingen weer aangescherpt.

Als iemand zich nu binnen 48 uur afmeld wordt de rijles weer gewoon doorberekend.

Tot 1 juli was dat voor 'corona gerelateerde klachten' niet het geval. Een leerling kon zich dan, ook binnen de 48 uur 'met bijvoorbeeld verkoudheidsklachten' kosteloos afmelden.

Waar ik me nu zorgen om maak. Is dat deze aangescherpte regels in de hand werkt dat iemand met klachten er voor kiest om dan toch te gaan lessen. Met voor mij als instructeur, mogelijke besmetting tot gevolg.

Ik snap dat de 'oude' regeling de rijschool veel geld kost en dat er natuurlijk ook misbruik van gemaakt wordt.

Maar voel me hier toch niet prettig bij.
Ik ben ondertussen volledig gevaccineerd en draag nog steeds een mondkapje.

Ik denk dat de directie, te vroeg deze regel heeft aangescherpt. Want juist in onze doelgroep lopen de besmettingen rap op.

Wij moeten als rijschool (omdat we de anderhalve meter regel niet kunnen toepassen) een gezondheidscheck houden.

En vind het erg vreemd, dat als iemand aangeeft klachten te hebben dat hij zich moet afmelden en zich moet laten laten testen.
Maar dan wel een rekening krijgt.

Mijn vraag is, mag de werkgever dit wel zo doen?

Ik heb natuurlijk mijn zorgen geuit bij de directie, maar regel wordt toch toegepast!

Reacties (3)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Surfertje,

  Dank voor je zeer interessante vraag. Mijn eerste reactie zou zijn dat het maar zeer de vraag is of hier wel sprake is van goed werkgeverschap. Werkgever heeft namelijk zowel de plicht om het maximale te doen om jouw arbeidsomstandigheden te bevorderen en kan bij afgelastingen om deze reden en daardoor gederfde inkomsten kan hij nog altijd gebruik maken van overheidsregelingen die hem daarvoor compenseren, zoals de NOW-maatregelen die nog doorlopen tot eind september. Om hier preciezer op te antwoorden heb ik ook wat consultatie met onze CNV-juristen nodig. Dat ga ik doen en kom daar zo spoedig mogelijk (binnen 48 uur) op terug met een definitief antwoord.

  MvG,

  Michiel Wallaard
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Beste Surfertje,

   Consultatie met juristen heeft opgeleverd dat je (helaas) niet zomaar een-op-een kan stellen dat werkgever dit niet mag doen (wij vinden overigens natuurlijk dat niet zozeer in juridisch, maar wel in moreel opzicht de annuleringsbepaling schrappen binnen 48 uur geen juist besluit is).

   Belangrijk is wel de vraag in hoeverre hij hiermee voldoet aan zijn zorgplicht om voldoende maatregelen te nemen om zijn werknemer te beschermen. Zeer duidelijke instructies naar leerlingen dat ze onder geen enkel beding les mogen volgen als er sprake is van besmetting, klachten of door RIVM geadviseerde quarantaine is dan ook vanzelfsprekend evenals duidelijk leerlingen laten verklaren dat er geen sprake is van klachten, positieve testen of quarantaineplicht voordat ze aan de les mogen deelnemen.

   Wij adviseren u om met uw werkgever het gesprek aan te gaan over hoe hij of zij invulling geeft aan zijn zorgplicht naar het personeel en dat koppelen aan een duidelijke set aan maatregelen. U kunt ons ook vragen u daarbij te helpen (u kunt mij mailen via m.wallaard@cnvvakmensen.nl ). Idealiter hoort daar ook het kunnen annuleren binnen 48 uur in geval van corona bij en wij adviseren sterk om deze regeling weer in te voeren, maar omdat je niet een-op-een kan aantonen dat dit de enige manier is om besmettingen te voorkomen zal het gesprek eerst moeten gaan over hoe werkgever zijn zorgplicht nakomt als hij niet deze maatregel noodzakelijk acht. Het antwoord dat hij niks hoeft te doen zal in ieder geval zeker onvoldoende zijn. Nogmaals, voor verdere ondersteuning, neem gerust contact op.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Michiel Wallaard:

   Hallo, bedankt voor je informatie. Duidelijk. Ik kan gelukkig melden dat mijn werkgever waarschijnlijk door protesten van ons instructeurs en leerlingen cq hun ouders heeft besloten voorlopig toch weer soepeler om te gaan met de afmeldingen mbt Corona gerelateerde klachten. Daar heen ik in ieder geval blij mee!
   Groetjes
Terug