Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Loon tijdens coronacrisis, waar heb je recht op?

Hoe zit het met de betaling van je loon tijdens de coronacrisis wanneer je een oproepcontract hebt? Daar zijn veel vragen over binnengekomen bij CNV Vakmensen. Op welk loon heb je recht?

Geen oproep? Geen loon

Half maart 2020 kwam er een lockdown. Mensen moesten thuiswerken. Dat gaat niet voor schoonmakers. Daarom moesten veel medewerkers stoppen met werken of minder uur werken. Veel schoonmakers kwamen thuis te zitten doordat gebouwen op slot gingen.

Volgens CNV Vakmensen betaalde Care dienstengroep tijdens de coronacrisis aan een groep medewerkers te weinig loon. Dat is bij Care gemeld. Het standpunt: veel mensen hebben een oproepkracht, en als je niet wordt opgeroepen krijg je geen salaris.

Niet doorbetaald ondanks steun van overheid

Door een regeling van de overheid konden bedrijven toch hun personeel blijven betalen. Daarom is het niet goed dat bedrijven hun werknemers minder uren zijn gaan betalen. Binnen de sector schoonmaak is afgesproken dat medewerkers het gemiddeld aantal uren van de drie perioden voor de lockdown doorbetaald zouden moeten krijgen. Dat is het gemiddelde van periode 13 van 2019 en periodes 1 en 2 van 2020.

Leden van Care dienstengroep geven aan dat dat niet is gebeurd. We zien dat de aanvraag van steun bij de overheid is goedgekeurd. Care dienstengroep heeft € 204.909 aan steun gekregen. Het lijkt erop dat dit bedrag binnen het bedrijf is gehouden, en niet om schoonmakers te betalen.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij het idee dat je tijdens corona minder loon hebt gekregen? Laat een reactie achter onder dit blog, zodat we je verder kunnen helpen.