Stel je vraag over werk en inkomen

Uitkomst onderhandelronde cao Tentoonstellingsbouw: wat vind jij?

Afgelopen week kwamen de cao-partijen voor een vierde keer bij elkaar om te onderhandelen over de nieuwe cao Tentoonstellingsbouw. Lees de samenvatting over het resultaat en geef jouw mening.  

Terugblik op de voorstellen uit de eerste ronde 

Tijdens de eerste onderhandelingsronde kwam CNV Vakmensen met de volgende voorstellen:  

  • Een cao met een looptijd van 1 jaar.
  • Een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 1% per jaar. Dit budget kun je buiten je werkgever besteden.
  • Een structurele loonsverhoging van 4%. Met een minimum van €1200 voor iedere werknemer.
  • Een generatiepact van 80/90/100.
  • Uitbetaling van de overuren voor alle werknemers.
  • Flexkrachten alleen inhuren in geval van nood.

Lees de volledige voorstellen →   

Voorstellen werkgevers 

De werkgevers lieten vooraf weten maar 2% loonruimte te hebben. Daar moest alles mee geregeld worden. Lees meer daarover in het uitgebreide verslag van de onderhandelingsresultaten.  

Resultaat laatste onderhandelingen 

De laatste onderhandelingen begonnen met een gesprek. Na een schorsing lieten de werkgevers weten wat de kosten van enkele voorstellen zouden zijn:   

  • Het generatiepact kost 1,3% van de loonsom.
  • De overwerkvergoeding kost 1% van de loonsom.

Daarnaast is er een stijging van de pensioenpremie. Dit kost 0,5% van de loonsom. Samen met een loonsverhoging van 2% kwamen de werkgevers zo uit op een stijging van de loonsom van 4,8%. Dat is voor de vakbond niet akkoord

Nieuw voorstel werknemers 

Tijdens dezelfde schorsing bekeken werknemers de voorstellen opnieuw. Aan de stijging van de pensioenpremie kan niets worden gedaan. Dat moeten we accepteren.

Van de eigen voorstellen bleek de loonsverhoging van 4% het meest belangrijk. Daarom werd besloten de andere voorstellen te laten vallen en alleen voor de loonsverhoging te gaan. Door de rest te laten vallen komt er een ruimte van 4,3% vrij. Dit voorstel is dan ook voorgelegd aan de werkgevers.

Werkgevers zeggen nee op nieuw voorstel 

De werkgevers zeiden afgelopen week nee tegen het nieuwe voorstel. Hun voorstel? Het loon kan met 2,5% omhoog en het generatiepact en de vergoeding van de overuren blijven staan. Een onverwachte reactie voor de vakbond en werknemers. 

Hoe verder? Geef jouw mening! 

Na de reactie van de werkgevers heeft de vakbond het overleg opgeschort. We willen namelijk eerst van jou horen. Wat vind jij van de gang van zaken? Deel je mening!   

Het uitgebreide verslag lezen? Lees alles →