Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Betere voorzieningen voor de vrachtwagenchauffeur! Heb jij de petitie al getekend en doorgestuurd?

CNV Vakmensen wil langs de wegen snel betere voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs. Het is idioot dat jullie onderweg nergens terecht kunnen voor een hap eten en een praatje met collega’s.

Kantines zijn gesloten, bij wegrestaurants mogen jullie alleen eten afhalen. Rijden, eten, rusten… de hele dag zitten jullie maar in en om de cabine. Dat kan zo niet blijven, hier moet snel iets voor geregeld worden. Zeker als de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren en het straks kouder wordt.

Teken en deel de petitie

CNV startte een online petitie, met de vraag aan minister Van Nieuwenhuizen om voor vrachtwagenchauffeurs onderweg betere voorzieningen te regelen. Jullie horen steeds dat de transportsector onmisbaar is om het land draaiend te houden. Dat is mooi, maar jullie moeten daar dan ook waardering voor krijgen in de vorm van betere werkomstandigheden. Minister Van Nieuwenhuizen wil tot nu toe niks voor jullie regelen, daarom starten we deze actie.

Naar de petitie >

Oplossing 1: de chauffeurskaart

Er is een simpele oplossing. Elke vrachtwagenchauffeur heeft een chauffeurskaart. Met die kaart zou je voor wat eten terecht moeten kunnen in een weg- of hotelrestaurant. Ook zou je dan dezelfde behandeling moeten krijgen als hotelgasten, want zij mogen wel het restaurant in.

Oplossing 2: hotelkamer boeken

Als jullie onderweg in de cabine moeten slapen - bijvoorbeeld omdat je de volgende ochtend ergens heel vroeg moet lossen -  boek dan een hotelkamer op kosten van de werkgever. Als hotelgast kun je dan in ieder geval gebruikmaken van het restaurant en kun je ook normaal slapen en douchen. De eerste werkgever die hier moeilijk over doet en de rekening niet wil betalen, krijgt met ons te maken. Zonodig spannen we daar een procedure over aan.

Ook naar de wc kunnen bij het laden en lossen

Ook bij het laden en lossen bij klanten en distributiecentra moeten er voor de chauffeurs normale voorzieningen zijn. Vaak kunnen jullie niet binnen naar het toilet, maar zijn er alleen een paar Dixies neergezet. Die worden meestal ook niet goed schoongemaakt. En zo kennen we nog wel een paar voorbeelden.

Sociaal afgesloten

Chauffeurs raken ook steeds meer sociaal afgesloten van anderen. Doordat wegrestaurants dicht zijn, is er steeds minder sociaal contact met collega’s. Als je doordeweeks in de cabine slaapt, kun je nu ook niet meer binnen zitten bij collega’s voor een praatje. De restaurants hebben wel afhaalmaaltijden, maar die moet je in alleen opeten in je cabine. Op die manier werk, woon en leef je als chauffeur 24 uur per dag en vijf dagen per week in één en dezelfde ruimte. Er is geen beroep in Nederland waar dat ook zo gebeurt. Ook jij als chauffeur zou dat niet normaal moeten vinden. Laat je horen!

Psychische problemen bij studenten en chauffeurs

Bij studenten gebeurt het ook steeds vaker dat zij psychische problemen krijgen doordat zij alleen thuis zitten. Maar wat denk je van een vrachtwagenchauffeur die opgesloten zit in zijn cabine? Dat is pas echt om gek van te worden.