Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Het beroep chauffeur verandert, wat vind jij daarvan?

Weet je nog die goede oude tijd toen een chauffeur maar één vrachtwagen reed? Dat hoor je ons misschien wel in de toekomst zeggen. Want het beroep chauffeur verandert. Er wordt onderzoek gedaan naar een automatisch systeem waarbij aan elkaar gekoppelde vrachtwagens in een treintje achter elkaar aan rijden. Hierdoor heb je maar één chauffeur voor meerdere vrachtwagens nodig. Dit systeem wordt truck platooning genoemd. Wat dit inhoudt? We leggen het uit in deze blog.

Wat is truck platooning?

Een Truck Platoon is een combinatie van vrachtwagens die op korte afstand van elkaar rijden. Dit wordt gedaan met behulp van geautomatiseerde rijtechnologieën. Hierdoor vermindert de luchtweerstand en wordt er brandstof bespaard. En dat is goed, want daarmee verminder je weer CO2-uitstoot. Omdat bij truck platooning een groot deel automatisch gaat, zal waarschijnlijk het beroep chauffeur veranderen. De verwachting is dat we al binnen een paar jaar truck platoons op de openbare weg zien.

Onderzoek naar truck platooning

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar truck platooning. Ook in Nederland. Een groep onderzoekers van Erasmus Universiteit en TU Delft onderzoeken de gevolgen die platooning zou kunnen hebben op de vrachtindustrie. Ze kijken vooral ook naar het effect ervan op de taken van chauffeurs. Het is voor het eerst dat ook wordt onderzocht hoe rekening kan worden gehouden met chauffeurs.

Wat vind jij van truck platooning? We zijn heel benieuwd. Reageer op deze blog.

 

  • Technische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden.

  • Dat is waar Jan58. Maar tot nu toe ging het vooral om de technische mogelijkheden en minder om wat het doet met de mensen. En juist dat is voor ons weer belangrijk. Wij willen weten welk effect hebben die technologische ontwikkelingen op jouw werk, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

    Bij ons staat de techniek niet centraal, maar de mensen die het werk uitvoeren. Het meest moeilijke is het inschatten van de aard van de veranderingen. Betekent dit dat jouw werk wordt overgenomen door computers en als dat zo is wat moet er dan met jou gebeuren? Kunnen we je omscholen naar een ander beroep of eerder met pensioen? Allemaal vragen waar we een antwoord op zoeken.