Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Loon over vakantiedagen toch in cao BGV?

Vakbonden zijn door TLN en VVT (werkgevers) uitgenodigd voor een overleg over het loon over de vakantiedagen. Tijdens de cao onderhandelingen weigerden deze werkgevers een afspraak te maken. Door de actie van CNV Vakmensen lijkt een cao afspraak mogelijk te worden.

Waar gaat het ook alweer over?

Als je een vakantiedag opneemt, krijg je die doorbetaald. Je krijgt van je werkgever het basissalaris over 8 uur betaald. Maar volgens een Europese gerechtelijke uitspraak uit 2011 is dat te weinig. De beloning voor een vakantiedag moet namelijk gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. Daar horen volgens ons óók de toeslagen en het gemiddelde van je overuren bij. Maar ook je ploegentoeslag, zaterdag- en zondagtoeslag, vuilwerk- en koudetoeslag en nachttoeslag (toeslag eendaagse rit).

Dat gebeurt nog steeds niet, ondanks die uitspraak. Je krijgt dus mogelijk al jaren te weinig geld over je vakantiedagen.

Het moet wel om structureel werk gaan, dus niet als je bijvoorbeeld een enkele keer op zaterdag of zondag hebt gewerkt. Onkostenvergoedingen vallen buiten de berekening.

Brief naar je werkgever!

Door CNV Vakmensen zijn 3 proefprocessen gestart. Ook hebben zo’n 1.000 werknemers een brief naar meer dan 250 werkgevers gestuurd. Daarin hebben zij aangegeven dat zij in de afgelopen jaren te weinig loon over de vakantiedagen hebben ontvangen en dat zij dat alsnog betaald willen krijgen.

Afspraak maken

Er zijn nog geen uitspraken van rechters dat het gemiddelde van de overuren en de zaterdag- en zondagtoeslag ook betaald moet worden over de vakantiedagen. Daarom zijn we ook gaan procederen. Als we nu een afspraak met werkgevers maken kunnen we veel procedures voorkomen.

Regeling in de cao

Als we een afspraak maken met TLN en VVT is het handig om die in de cao op te nemen. Dan is het ook handig om die afspraak voor alle werkgevers te laten gelden. Daarvoor moet de afspraak “algemeen verbindend” worden verklaard door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo’n afspraak werkt dus niet met terugwerkende kracht.

Wat moet er volgens ons geregeld worden?

 1. Wij willen een goede regeling in de cao. Dan hebben we dit onderwerp voor de toekomst geregeld. Werkgevers kunnen hiermee rekening houden in hun tarief besprekingen met opdrachtgevers.
 2. Wij willen ook een vergoeding voor het te weinig ontvangen loon over de afgelopen jaren. Dat is lastiger om collectief te regelen, omdat niet iedereen veel overuren maakt, op zaterdag of zondag of in de nacht werkt en vuilwerk of koudetoeslag ontvangt.

Wanneer vindt het overleg plaats?

Op 22 juni gaan we met de andere vakbonden, TLN en VVT hierover inhoudelijk aan de slag. Daarna krijg je weer een nieuwsbrief.

Wat vind jij van de twee punten die volgens ons geregeld moeten worden?

 • Goedenavond Tjitze & alle andere harde werkers,

  Waarom gaan we nu in overleg met de werkgevers? Waarom wachten we niet gewoon de proefprocessen af?! Ik verbaas me hier echt over.

  De wet bestaat al, de werkgevers gaan buiten de wet om, vervolgens komt er een goede actie van CNV dmv een brief naar de werkgevers (waar ik ook aan deelgenomen heb) & nu beginnen de werkgevers nattigheid te voelen...

  Ik vind dat we onze rug recht hebben te houden. Niet uit koppigheid of om de werkgevers een loer te draaien. Maar uit eerlijkheid. We zijn de enigste beroepsgroep die tijdens een vakantieperiode in loon kelderen. En niet zo'n beetje ook. Ik heb E7 & bij 3 weken aaneengesloten vakantie in een periode van 4 weken valt er "gewoon" €1.300 á €1.400 NETTO weg. Het overgrote deel van het jaar werk je lange dagen & op het moment dat je de nodige rust neemt (om vervolgens na deze vakantie/rustperiode weer fris voor de werkgever te beginnen) word je "gewoon" gekort op je inkomen. Best gek toch?

  Ik ben 37 & rijd ondertussen nu bij m'n 9e werkgever. De 1e die álles correct betaald. De 1e van de 9... Het gros wil graag het onderste uit de kan.....en de bodem er bij. En die bodem vragen ze niet aan hun werknemers, die nemen ze gewoon. En nu willen ze praten omdat het ze te heet wordt onder de voeten?

  Het gaat me er niet om om de werkgevers een loer te draaien, maar simpelweg om een eerlijke beloning voor hard werken.

  Ben benieuwd hoe jij & anderen hier tegenaan kijken.

  Hartelijke groet,

  Matthias

 • Wat nu als je niet accoord gaat met die schamele 750 euro bruto netto ongeveer 350 euro voor 5 jaar die in principe van ons gestolen zijn ik ben het er in ieder geval niet met de afkoopsom eens!!!

 • dan stuur je een mail naar vakantieloon-bgv@cnvvakmensen.nl

  je krijgt een mail terug met informatie wat en hoe verder te handelen.