Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Standairco in vrachtwagens: is er al verbetering?

Slaap jij lekker in je cabine met dit weer? Of is het niet te doen? Voorgaande zomers spraken we er al over op Je Achterban. Sommige chauffeurs hebben een standairco en slapen als een roos. Anderen slapen met de ramen wagenwijd open en worden om het uur wakker. De motor laten draaien voor verkoelen vindt niet iedereen een optie. Het geeft lawaai, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen die op de parkeerplaats overnachten.

Uitkomst onderzoek 2018

In de zomer van 2018 is onderzoek gedaan naar de temperatuur in vrachtwagencabines. Het probleem: De warmte in cabines zonder standaircos. Zeker aangepaste cabines waarbij je dichter bij de motor zit. Hierdoor slapen chauffeurs slechter, waardoor onder andere je concentratie achteruit gaat en je minder goed beslissingen kunt maken. Dat klinkt niet als de ideale situatie voor chauffeurs in het verkeer.

En wist je dat chauffeurs die onvoldoende slapen meer kans lopen op overgewicht?

Gelukkig is er een oplossing. En nee, niet met gevaar voor eigen leven (of alleen de vracht) met alle ramen en deuren open slapen. Niet met een natte theedoek in je nek slapen, maar:

Een standairco voor iedereen!

Laat dat ook precies de conclusie uit het onderzoek zijn. Dit onderzoek is nu, al een jaar, onderwerp van gesprek tussen cao partijen. Er is alleen nog steeds niks afgesproken. Geen verbetering dus. Maar misschien is er al wel verbetering op de werkvloer?

 • Merk jij dat er rekening met standaircos gehouden wordt bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens?
 • Wordt jouw hotelovernachting door jouw werkgever vergoed? Dat zou ook een prima oplossing zijn, of niet?
 • Hallo, de rekening van een hotelovernachting naar je baas sturen? Met een terrasverwarming mijn baas opzoeken? Waar gaat dit over? Iedereen staat elkaar te vergassen op de parkeerplaatsen door de draaiende motor...ik wil graag eens praten met de heer van Rijssel....dan gaan we het over de praktijk hebben over de echte misstanden, maak maar een afspraak..

 • Stand airco kent mijn werkgever niet. De gewone airco is kapot en word niet eens gemaakt, is te duur word gezegd. Wanneer ik rij dan is er niet zo heel veel aan de hand maar wanneer je stil staat. Even een paar uur moet wachten om te mogen laden of lossen, dan weet je niet waar je zoeken moet. En dan wilt de heer van Rijsel met een terras heater naar mijn baas? Mijn baas word daar volgens mij echt niet warm of koud van. Maar ik wens hem veel succes

 • Als het goed is wordt het vergassen op de parkeerplaats voorkomen met een standairco. Zou het niet mooi zijn als iedereen zo'n standairco zou hebben? Wat zou volgens jou de manier zijn voor goede slaap tijdens het warme weer?

  We sturen jouw bericht door naar . Hij gaat graag met je in gesprek over de misstanden in het beroepsgoederenvervoer. Misschien willen jouw collega's ook wel horen wat dat volgens jou zijn. Laat je het hier ook horen?

 • Oei, gelukkig heb je er tijdens het rijden niet zoveel last van. Alle ramen open? Uit het onderzoek dat vorig jaar gedaan is bleek namelijk ook naar voren dat wanneer jouw cabine stijgt naar 27 graden, het aantal ongelukken met 11% toeneemt. Wordt het 32% dan is dat zelfs 22%.

  Jouw werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat jij onder veilige omstandigheden jouw werk kan doen, maar in jouw bericht klinkt het alsof jouw baas daar niet zo gevoelig voor is.. Wat zou de vakbond kunnen doen om jou te helpen denk je?

 • Hoi Marieke, de oplossing zoals die volgens van Rijssel is een hotel te nemen en je baas de rekening te presenteren. Dit is niet oké wat hij voorstelt.....en het is natuurlijk een dikke grap van die terrasverwarming....dat kunnen we niet serieus nemen....er moet gelijk richting werkgevers actie worden ondernomen door instanties die daar de mogelijkheden voor hebben en macht, de individuele chauffeur schiet er geen barst mee op zoals van Rijssel dit gebracht heeft. Dat kan iig niet door zulke uitspraken van een vakbonsman. ik wacht op zijn uitnodiging.

 • Beste Monthy,

  Graag maak ik een afspraak om over misstanden te praten en te kijken op welek manier we daar iets aan kunnen doen. Maar kom dan niet aan met opmerkingen als "door instanties moet actie worden ondernomen die mogelijkheden en macht hebben".

  Wij van de vakbond geloven erg in eigen kracht. Samen kunnen we veel bereiken, maar dan moeten we wel de mouwen opstropen en de zaken aanpakken. Afwachten werkt niet en die instanties hebben niet dezelfde prioriteiten als wij.

  Dus bij deze!

 • Beste pufpufdaf,

  Ja, deze werkgevers bestaan helaas nog. Ik dacht dat die ergens in 1900 waren uitgestorven, maar nee hoor in de transportsector hebben ze de eeuwwisseling overleeft.

  Erg jammer dat jouw werkgever geen oog heeft voor goede arbeidsomstandigheden en de veiligheid van jou en de mede weggebruikers.

  Misschien wordt het dan tijd om hem vaarwel te zeggen en bij een echte werkgever te gaan werken? Kan hij zelf rond rijden in de vrachtwagen zonder airco. Eigen schuld, hete cabine!