Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Veelgestelde vragen over onderhandelingsresultaat vakantieloon

Je hebt nog maar een paar dagen om te stemmen over het onderhandelingsresultaat over het vakantieloon. Tot vrijdag 5 oktober 13.00 uur kun je nog stemmen. Stemmen doe je binnen 1 minuut, laat dus snel weten wat je ervan vindt!

(stemming is nu gesloten)

Uit reacties op het onderhandelingsresultaat blijkt dat er nog wel wat vragen zijn over de gemaakte keuzes bij de onderhandelingen. Hieronder proberen we hierover meer duidelijkheid te geven.

Ook hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Hopelijk wordt het hierdoor duidelijker wat er precies is afgesproken en hoe het werkt.

De onderhandelingen

De werkgeversorganisaties TLN en VVT zijn op pad gestuurd met de opdracht om met 3 vakbonden een deal te maken. Door het CNV is van het begin af aan gezegd dat wij naast de cao-afspraak iets extra’s willen regelen voor de ruim 1.000 mensen die een stuitingsbrief naar hun werkgever hebben gestuurd. Dit is voor de andere partijen onbespreekbaar. En dus hebben we ingezet op een ruime regeling naar de toekomst.

Het begin daarvan is er. Vanaf 1 januari 2019 krijg je meer geld als je een vakantiedag opneemt. Afhankelijk van het aantal uren met toeslagen en het aantal (over)uren kan dat zomaar € 1.000 bruto of meer zijn per jaar.

Niet wachten op de rechter

We hebben er bewust voor gekozen om niet te wachten op de uitspraken van de rechter. In een aantal andere procedures zijn onze juristen al twee jaar aan het discussiëren of toeslagen wel of niet structureel zijn en intrinsiek aan de functie verbonden zijn. Als we daarop moeten wachten zijn we zo nog een paar jaar verder en in de tussentijd is er niets geregeld.

En wat nu?

Nu is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. In de eerste plaats is het van belang dat zowel de werkgeversorganisaties TLN en VVT en de drie vakbonden akkoord gaan en het vakantieloon in de cao wordt opgenomen. Dan is het vanaf 1 januari 2019 voor de toekomst geregeld. Zodra alle partijen akkoord zijn, zullen we de cao teksten algemeen verbindend laten verklaren. Dan gelden de afspraken voor iedere werkgever en werknemer in het beroepsgoederenvervoer, ongeacht of ze wel of geen lid zijn van een werkgeversorganisatie of een vakbond.

Positief advies van het CNV

Wij leggen dit onderhandelingsresultaat voor met een positief advies. Je stemt over het totaalpakket. Er is een goede regeling voor de toekomst getroffen en een stukje compensatie over het verleden. De afkoop over het verleden van € 750 bruto die in 2019 betaald moet worden is prettig als je zonder gedoe snel geld wil hebben.

Breng nu je stem uit >

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!