Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Veelgestelde vragen over onderhandelingsresultaat vakantieloon

Je hebt nog maar een paar dagen om te stemmen over het onderhandelingsresultaat over het vakantieloon. Tot vrijdag 5 oktober 13.00 uur kun je nog stemmen. Stemmen doe je binnen 1 minuut, laat dus snel weten wat je ervan vindt!

(stemming is nu gesloten)

Uit reacties op het onderhandelingsresultaat blijkt dat er nog wel wat vragen zijn over de gemaakte keuzes bij de onderhandelingen. Hieronder proberen we hierover meer duidelijkheid te geven.

Ook hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Hopelijk wordt het hierdoor duidelijker wat er precies is afgesproken en hoe het werkt.

De onderhandelingen

De werkgeversorganisaties TLN en VVT zijn op pad gestuurd met de opdracht om met 3 vakbonden een deal te maken. Door het CNV is van het begin af aan gezegd dat wij naast de cao-afspraak iets extra’s willen regelen voor de ruim 1.000 mensen die een stuitingsbrief naar hun werkgever hebben gestuurd. Dit is voor de andere partijen onbespreekbaar. En dus hebben we ingezet op een ruime regeling naar de toekomst.

Het begin daarvan is er. Vanaf 1 januari 2019 krijg je meer geld als je een vakantiedag opneemt. Afhankelijk van het aantal uren met toeslagen en het aantal (over)uren kan dat zomaar € 1.000 bruto of meer zijn per jaar.

Niet wachten op de rechter

We hebben er bewust voor gekozen om niet te wachten op de uitspraken van de rechter. In een aantal andere procedures zijn onze juristen al twee jaar aan het discussiëren of toeslagen wel of niet structureel zijn en intrinsiek aan de functie verbonden zijn. Als we daarop moeten wachten zijn we zo nog een paar jaar verder en in de tussentijd is er niets geregeld.

En wat nu?

Nu is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. In de eerste plaats is het van belang dat zowel de werkgeversorganisaties TLN en VVT en de drie vakbonden akkoord gaan en het vakantieloon in de cao wordt opgenomen. Dan is het vanaf 1 januari 2019 voor de toekomst geregeld. Zodra alle partijen akkoord zijn, zullen we de cao teksten algemeen verbindend laten verklaren. Dan gelden de afspraken voor iedere werkgever en werknemer in het beroepsgoederenvervoer, ongeacht of ze wel of geen lid zijn van een werkgeversorganisatie of een vakbond.

Positief advies van het CNV

Wij leggen dit onderhandelingsresultaat voor met een positief advies. Je stemt over het totaalpakket. Er is een goede regeling voor de toekomst getroffen en een stukje compensatie over het verleden. De afkoop over het verleden van € 750 bruto die in 2019 betaald moet worden is prettig als je zonder gedoe snel geld wil hebben.

Breng nu je stem uit >

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!

 • ik maak meer dan 360 overuren per jaar maar kan er maar 360 uren mee nemen naar mijn pensioen. Maar van de andere overuren wordt wel mijn pensioen ingehouden . voor wie zijn deze centen  en zie ik zelf daar nog iets van terug????

  Of mag de werkgever na deze hoeveelheid uren mijn pensioengeld niet meer inhouden. en blijft het voor mij zelf.

 • Ik kan niet stemmen. Flitst een cookie scherm voorbij en dat was het dan.

  Maar ik zou voor willen stemmen.

 • Beste Martien,

  Jouw vraag heeft niets te maken met het onderhandelingsresultaat over het vakantieloon.

  Mijn advies laat gewoon je loonstrook controleren, dan weet je of het klopt.

 • Dag janzelf,

  Wil je mij een prive bericht sturen met je stem en je piostcode? dan kan ik dat regelen

 • Ik had gehoord dat iemand die dit in een proefproces had aangevochten 6000 euro bruto had gekregen hoe zit dit

 • ik hoor ook wel eens wat, maar dat hoeft nog niet altijd waar te zijn. In het beroepsgoederenvervoer zijn ernog geen uitspraken van rechters over dit onderwerp.

 • Het lijkt een mooi resultaat maar ik krijg toch het gevoel dat we genaaid worden.

  Is het niet zo dat we nu al recht hebben op vakantie incl eventuele ploegentoeslag en persoonlijke toeslag (cao hoofdstuk XVII art67b 4 blz 60.)

  Ook de habbekrats van 750 euro bruto die je krijgt,maar dan moet  afzien van verdere acties bevalt me niet.

  Ik krijg toch het gevoel dat de onderhandelaars het te snel wel goed vinden.

  Ik denk dat de werkgevers zich flink in de vingers snijden en er straks helemaal geen chauffeurs meer te vinden zijn en dat is niet omdat ze het vak niet leuk vinden maar omdat het salaris maar matig is.

  Veel chauffeurs vinden dat ze goed verdienen maar vergeten dat ze daar 60 uur voor werken.

  Ik stem ieder geval tegen.

  vrg Ruud.

 • beste Ruud,

  Jouw gevoel kan ik niet wegnemen.

  Naar de toekomst toe is het een goede deal.

  inderdaad heb je nu ook al recht op de ploegentoeslag en de persoonlijke toeslag over je vakantiedagen (dan moet je natuurlijk wel in ploegen gewerkt hebben of een persoonlijke toeslag hebben).

  Je hoeft niet akkoord te gaan met die € 750. Dat is een keuze. Je kan ook in gesprek met je werkgever een hoger bedrag afspreken of een procedure tegen je werkgever starten om een hoger bedrag te krijgen.

  Fijn dat je je stem uitbrengt.