Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wachtdagen toepassen bij coronavirus? Niet verstandig!

Afgelopen week heeft CNV Vakmensen werkgevers in de transport en logistiek opgeroepen geen wachtdagen meer toe te passen bij ziekte vanwege het coronavirus. Waarom dat afgeraden wordt, lees je hier.

Wat is een wachtdag?

Een wachtdag wordt toegepast wanneer je ziek bent. De eerste ziektedag of de eerste twee ziektedagen gaan van je verlof af of worden gekort op je salaris. Dat zorgt er natuurlijk voor dat sommige mensen die het coronavirus hebben, alsnog gaan werken. Ze willen natuurlijk geen geld mislopen.

Samen verantwoordelijkheid dragen

Zowel jij als ook jouw werkgever dragen de verantwoordelijkheid om logisch te handelen rondom het coronavirus. Stelt je werkgever bepaalde maatregelen op die misschien streng lijken: hij/zij is ook wettelijk verplicht om jou gezond en veilig te laten werken. Het is natuurlijk ook voor jouw eigen gezondheid beter om de regels te volgen, omdat deze vaak speciaal afgestemd zijn op jouw werksituatie.

Werkgever mag zelf kiezen voor een wachtdag

In de cao beroepsgoederenvervoer staat dat de de werkgever er zelf voor mag kiezen om wel of geen wachtdag toe te passen. Dat wordt een ‘kan-bepaling’ genoemd. CNV Vakmensen is het hier niet mee eens: wanneer de werkgever een zieke werknemer toch aan het werk laat gaan, dan is het risico op verspreiding erg groot.

Daarom heeft CNV Vakmensen de werkgeversorganisaties TLN en VVT gevraagd om de aangesloten bedrijven in beroepsgoederenvervoer aan te sporen om bij ziekmeldingen géén wachtdag toe te passen.

Ga in gesprek met jouw werkgever

Zit jij in de medezeggenschap, of heb je een positie in jouw bedrijf waarmee je dicht bij je werkgever staat? Ga dan het gesprek over de wachtdag met je werkgever aan om mee te helpen het risico op verspreiding van het virus te verkleinen.

Moet je naar risicogebieden rijden?

Afgelopen week stelde iemand op Je Achterban deze vraag: “Kan mijn werkgever mij verplichten om naar Noord-Italië af te reizen met de vrachtwagen?"

> Lees het antwoord en reageer

Meer lezen over werk en corona?

CNV Vakmensen heeft een informatiepagina met alle veelgestelde vragen en antwoorden rondom het coronavirus.

> Meer informatie over het coronavirus

  • Zo wie zo die wachtdag schrappen,kom op t'is 2020.

    Influenza griep is ook besmettelijk en mede door de wachtdag hoest en proest menig chauffeur wel een paar dagen in en rond de vrachtwagencabine.

    Bedrijfs gerelateerd word er ook zonder schroom een wachtdag af getrokken,laat staan de overuren toeslag toegepast zonder slag of stoot.........