Let op: om een vraag te stellen moet je ingelogd zijn.
Als je deze optie kiest, komt je vraag niet op de community. De experts van Je Achterban zien je vraag wel en geven antwoord.
Log in of maak een account om je vraag te plaatsen. Let op: zodra je bent ingelogd, wordt je vraag automatisch geplaatst!
Controleer of je al een account hebt.
Reageren op de blog kan makkelijk met jouw e-mailadres, Facebook- of Google-account.
In het eerste overleg over de cao beroepsgoederenvervoer kwamen werkgevers met een emotionele toespraak om de vakbonden te laten weten hoe slecht het gaat met de sector. De grootste klap moet nog komen. Om zoveel mogelijk banen te behouden, willen werkgevers de huidige cao weer met een jaar verlengen, maar zonder veranderingen (ongewijzigd).
Bekijk de video waarin Tjitze verslag doet. Onder de video zetten we alles nog eens voor je op een rijtje.
De groep mensen die namens de werkgeversorganisaties TLN en VVT onderhandelen (onderhandelingsdelegatie) gaven aan dat er alleen nog maar meer reden is om de cao 2017 – 2020 ongewijzigd te verlengen. Bijvoorbeeld omdat de omzet bij veel bedrijven terugloopt, of omdat de prijzen voor de dienstverlening moeten misschien worden aangepast. Daarom stellen zij voor om de cao per 1 januari 2021 weer ongewijzigd te verlengen met 1 jaar tot 31 december 2021.
CNV Vakmensen vindt dit voorstel heel teleurstellend. Veel transportbedrijven hebben loonkostensubsidies gehad van de overheid. Daarmee moesten zoveel mogelijk banen behouden worden, maar ook het loon van de werknemers op een goed niveau blijven. Dat laatste is niet gebeurd. Chauffeurs hebben meestal alleen de gewerkte uren betaald gekregen, waardoor zij er vaak al 25-35% in inkomen op achteruit gingen. Terwijl bedrijven loonkostensubsidies kregen, hebben de werknemers de rekening van de coronacrisis betaald. In de afgelopen jaren heeft CNV samen met de werkgeversorganisaties TLN en VVT een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd dat zorgde voor een gezamenlijke visie tot 2025. In deze visie zijn cao-partijen het eens dat de cao nodig aangepast moet worden aan de moderne werksituatie van deze tijd. Als je dat als werkgever hebt gezegd in die gezamenlijke visie, dan moet je niet het voorstel doen om de cao wéér ongewijzigd te verlengen.
CNV Vakmensen heeft de onderhandelingsdelegatie van werkgevers een periode aangeboden om erover na te denken. Helaas hadden de werkgevers daar geen behoefte aan. Zij hebben geen ruimte om te onderhandelen. Moet er dan maar gebeuren wat de leden van de werkgeversverenigingen willen?
CNV Vakmensen wil (voorlopig) geen cao afspreken als het zo moet. Er is zo niks meer over van de voorstellen van wat CNV wilde veranderen aan de cao. CNV vindt het niet goed om een cao af te spreken met geen veranderingen voor het komende jaar.
De werkgeversdelegaties heeft de voorstellen ontvangen. Deze is gebaseerd op de vastgestelde beleidsinzet uit 2019 van CNV Vakmensen. Daarbij heeft CNV het nog zo makkelijk mogelijk voor de werkgevers gemaakt. De werkgevers kregen twee documenten: een document met ‘concrete cao voorstellen die wel geld kosten’ en een document ‘met concrete cao voorstellen die geen geld kosten’, compleet met de bijbehorende cao-teksten. Onbegrijpelijk dat de werkgevers hier niet eens goed naar te kijken en uitgebreid op te reageren.
De houding van de werkgevers is ontzettend teleurstellend. Het laat geen respect en waardering voor de chauffeur zien en alle andere medewerkers in de transportbedrijven. Daarom gaan wij graag met jou in gesprek. Houd daarom Je Achterban in de gaten. Laat je reactie achter onder deze blog! We reageren zo snel mogelijk.
De werkgevers hadden toch aangegeven dat zij de CAO niet ongewijzigd wilden verlengen.
Deze partij is dus duidelijk niet betrouwbaar.
Die opmerking van werkgeverszijde kunnen jullie hun toch voorleggen?
Een loonsverhoging van 5% erbij 2,5 %van dit jaar en 2,5% voor komend jaar.
Dan kan de rest van de cao een jaar ongewijzigd blijven
Hoe snel kunnen we klaar zijn
Loonsverhoging, ik zie het niet meer gebeuren. Goed dat in andere werkvelden wel direct concrete afspraken zijn gemaakt waardoor er tijdig een getekende CAO op tafel lag. De komende jaren zal het flink interen worden in deze sector aangezien alles gewoon duurder wordt. Hulde aan de hardwerkende loyale chauffeurs maar wat ondergeschoven kind is deze sector, verschrikkelijk.
Ongelooflijk, en je eigen dan afvragen waar het chauffeurstekort vandaan komt. Wat een trieste sector. Ik zag mevrouw Post nog op Nieuwsuur vertellen 3 weken geleden dat de vrachtwagenchauffeur beter verdiend. Nou mevrouw Post schaam je eigen
Buiten het feit dat de werkgevers ons “weer” enorm teleurstellen, zijn het ook veel collega’s onderweg die deze houding van de werkgevers in de hand werken! Om iets te kunnen gaan bereiken in de toekomst qua goede CAO zullen we eerst meer leden moeten zien te krijgen!
Scherp ongemerkt Sjoerd. Inderdaad hebben werkgevers aangegeven dat zij de cao niet ongewijzigd willen voortzetten. Maar dat was op 30 september. Toen liep de ledenraadpleging nog bij TLN en VVT. Zij zullen wel aangeven dat dit een formeel berichtje was, tenslotte was het de laatste dag waarop zij de cao konden opzeggen.
Je oplossing is erg simpel A.R. Helaas willen werkgevers dat niet. Maar daarnaast zijn er ook heel wat voorstellen gedaan die geen geld kosten maar de cao wel moderniseren. Dus daar kun je het toch ook gewoon over hebben?
Jan Modaal, jammer dat je het niet meer ziet gebeuren dat er een loonsverhoging komt. Dan zit er niets anders op dan op een andere manier aan meer geld te gaan komen. Om daar iets in te kunnen doen zoek ik werknemers die het aandurven een procedure tegen hun werkgever te starten over het vakantieloon en over de betaling van het gebruikelijke loon in de afgelopen corona-periode, zeker bij de bedrijven die NOW (loonkostensubsidie) van de overheid hebben gekregen.
Wvh, niet alleen mevrouw Post moet zich schamen, dat geldt voor heel veel transportbedrijven. Wel roepen dat je respect en waardering hebt voor o.a. de chauffeurs en vervolgens de werknemers de crisis laten betalen. Het wordt tijd dat de werknemers hier samen verandering in gaan aanbrengen.
A.J. Westra, het gaat niet om meer leden. Het gaat er om dat leden, maar ook niet-leden, iets durven ondernemen voor hun eigen cao. Laat werkgevers voelen dat het niet vanzelf gaat. Stop er mee om de tacho op pauze te zetten als je aan het laden of lossen bent. Neem je pauzes en laat je niet gek maken door de planning. etc.
Tjitze van Rijssel,
Zolang het overgrote deel van onze collega’s het laten afweten om op te staan voor een goede CAO ga ik ook weer zitten. Onze werkgever doet alles netjes bij de lijn langs, hier kunnen veel werkgevers nog een voorbeeld aan nemen. Te vaak hoor ik onderweg chauffeurs zeggen dat ze het zo goed hebben, wanneer je dan een opmerking plaatst over dat ze eerst de onkosten eens van hun uitbetaalde euro’s af moeten halen den dan wat er overblijft te delen door het aantal uren zijn er enkele die gaan nadenken maar het gros haalt de schouders op. Daar wil ik niet meer voor strijden, laat het eerst maar zo blijven totdat ze in de gaten krijgen wat ze allemaal moeten doen en LATEN. Misschien dat de raderen dan eens gaan draaien!!
Ik begrijp je reactie.
Tjitze, we zijn nu onderhand een week verder, en weer een beetje bij onze positieven van deze klap onder de gordel van de werkgevers.
Zijn er al (concrete} plannen om nog eens om tafel te gaan, of wordt het dit pikken en doorgaan?
Ik neem aan dat er wel degelijk overleg is tussen de gezamenlijke vakbonden over dit geweldige aanbod van werkgeverszijde.
Inderdaad zijn we weer een week verder.
Er zijn geen plannen om weer aan tafel te gaan. Werkgevers hebben aangegeven dat ze niets te bieden hebben aan de werknemers. Daar hoef ik dus ook niet over te gaan onderhandelen, want niets heb ik al (een zolder vol!).
Er is op dit moment geen overleg tussen de vakbonden.
FNV en De Unie hebben aangekondigd dit eerst met de achterban te willen bespreken. Dus is het logisch dat zij dat eerst willen doen.
CNV Vakmensen heeft meteen aangegeven dat wij geen ongewijzigde cao gaan tekenen. Met onze kaderleden gaan we binnenkort de situatie bespreken en dan bespreken we wat er verder kan/moet gebeuren.
Dus op dit moment is het even rustig.
Tjitze van Rijssel
Als ik bovenstaande lees lijkt het erop dat de werkgevers vrij makkelijk kunnen doen en laten wat ze willen, dit maakt onze achterstand op andere beroepsgroepen nog groter en de sector nog onaantrekkelijker. Ik hoop dat de onderhandelaars van de werkgevers de volgende keer in aangepaste voertuigen zullen verschijnen om hun armzalige toestand kracht bij te zetten!
Er zal, lijkt mij, toch wel weer toenadering gezocht moeten worden.
Berg en Mozes?
Eerst op 28 november overleg met onze landelijke kadergroep. Daar bespreken we de situatie en mogelijke vervolgdtappen.
En tjitze,
Hoe is dit gesprek met de landelijke kaderleden afgelopen?
Dag Guido 1985,
Helaas zijn we in de landelijke kadergroep er niet aan toe gekomen om het over de cao te hebben.
De landelijke kadergroep heeft zichzelf opgeheven. Hieronder lees je waarom.
Dit betekent wel dat we op een andere manier de discussie met onze leden en de overgebleven kaderleden in de regio moeten aangaan. Daar gebruiken we de rest van deze maand voor.
Dan hier het verhaal over de boze kaderleden.
Boze CNV-kaderleden? Dit is er aan de hand
Op social media is onrust ontstaan over het vertrek van een aantal CNV-kaderleden in de transportsector. Mogelijk heb je daar vragen over. We vertellen je graag wat er precies aan de hand is.
Aanleiding voor de onvrede bij de groep kaderleden is de uitwerking van het pensioenakkoord, die in juni van dit jaar gereed kwam (een jaar na het pensioenakkoord in juni 2019). De CNV-kaderleden in de transportsector vonden dat álle leden over die uitwerking opnieuw geraadpleegd moesten worden.
Meerderheid
Het CNV heeft hier niet voor gekozen. Er wàs tenslotte al een uitgebreide ledenraadpleging gehouden, na het feitelijke pensioenakkoord in juni 2019 (79% van de CNV-leden stemde toen voor). De uitwerking van het akkoord heeft het CNV in juni van dit jaar voorgelegd aan de bondsraad (het belangrijkste leden-orgaan binnen de bond) en aan alle kaderleden in de verschillende sectorraden, waaronder ook twee kaderleden van vervoer en logistiek. De CNV-kaderleden hebben in ruime meerderheid ingestemd met de nadere uitwerking van het pensioenakkoord.
Moeite mee
De CNV-kaderleden in de transportsector hadden daar grote moeite mee. Dat mag natuurlijk. Maar uiteindelijk is het de meerderheid die beslist, zoals het in een democratische vereniging ook hoort te gaan. De CNV-kadergroep wilde zich hier echter niet bij neerleggen en heeft op 6 september een brief gestuurd, waarin het vertrouwen werd opgezegd in de bondsraad en in de voorzitter van de bond, Piet Fortuin.
Brief
Zo’n brief waarin het vertrouwen wordt opgezegd, is een zwaar middel. In de afgelopen maanden zijn daarover meerdere gesprekken gevoerd, in een poging om een oplossing te bereiken. De bondsraad heeft daarbij duidelijk gemaakt dat de besluitvorming op democratische wijze tot stand is gekomen en dat er alle vertrouwen is in de voorzitter. De bondsraad heeft de kadergroep transport en logistiek vervolgens gevraagd om de brief in te trekken, omdat verdere samenwerking zo niet mogelijk is.
Voor de keus
De kadergroep wilde de brief echter niet intrekken en het eerst nog eens een jaar te willen aanzien. Dat was voor de bondsraad geen optie. Op 28 november zijn de kaderleden voor de keus gesteld: ofwel de brief intrekken en de huidige democratische structuur van het CNV onderschrijven ófwel stoppen als kaderlid. De kadergroep heeft daarop, na overleg, besloten om zichzelf op te heffen. Dat betreuren wij uiteraard, maar was wel de logische consequentie van het niet willen intrekken van de brief.
Bombarie
Helaas heeft een aantal kaderleden vervolgens besloten om – met veel bombarie in een persbericht en via social media – aan te kondigen dat zij ‘massaal’ overstappen naar De Unie. Massaal, dat wil zeggen: 5 kaderleden. En naar De Unie nog wel! Nota bene de vakbond die zij zelf nog maar kortgeleden afschilderden als een club ‘die vrijwel geen leden heeft in het beroepsgoederenvervoer en er in de sector niet toe doet’.
In het persbericht geven de kaderleden ook aan dat er afgelopen tijd ‘heimelijke gesprekken’ zijn gevoerd met De Unie. Alleen al de term ‘heimelijke gesprekken’ geeft aan dat deze kaderleden niet van plan waren om te zoeken naar een oplossing en er slechts op uit waren om hun zin door te drijven binnen het CNV.
Spijtig
Natuurlijk vinden we dit een spijtige gang van zaken. Ondanks alles bedanken wij onze ex-kaderleden oprecht voor hun soms jarenlange inzet voor het CNV en wensen we hen ook veel goeds voor de toekomst. En intussen blijven wij ons natuurlijk inzetten voor goede afspraken in de transportsector!
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 20 30 83
E: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl
Vul je e-mailadres in om te controleren of je al een account hebt.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen of een account aanmaken.