Stel je vraag over werk en inkomen

Vrije dagen

Hallo mijn man werkt bij uitzendbureau heeft vast contract van 40 uur. Cao beroepsgoederenvervoer. Nu is mijn vraag. Hij heeft deze maand veel vrij gehad ivm geen werk. 2 jaar geleden werd als hij maandag en dinsdag vrij was en de rest van de dagen 25 uur word gemaakt gewoon maandag en dinsdag uitbetaald 8 uur plus zijn 25 uur van de rest. 2019 heeft hij het ook 1 maand gehad toen werd hij aangevuld tot 40 uur, omdat het in cao was veranderd zeiden ze maar kan het niet vinden.
Word die 25 uur aangevuld tot 40 uur of is het 25 uur plus 16 uur van die 2 dagen?
Alvast bedankt voor antwoord

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Kaat,

  Het uitgangspunt is dat er een contract is met het uitzendbureau. Per 30 december 2019 is de CAO ABU van toepassing voor de gehele uitzendbranche. De inlener moet op grond van artikel 9 CAO BGV met het uitzendbureau afspreken dat het uitzendbureau de basisarbeidsvoorwaarden uit de CAO BGV toepast. Welke arbeidsvoorwaarden dit zijn, staat in artikel 3 lid 17 van de CAO BGV.

  Een van de basisarbeidsvoorwaarden is artikel 26a. Op grond van dit artikel (lid 1.b) moeten minimaal 40 uur per week worden betaald, ook als die uren niet zijn gewerkt vanwege onvoldoende werk. de inlener moet dus aan het uitzendbureau doorgeven dat er 40 uur moeten worden betaald, ook al is er minder gewerkt. Dit mag niet worden verrekend met vakantie-uren. Vakantie-uren mogen alleen worden ingezet wanneer je zelf vakantie hebt aangevraagd.

  Per 1-1-2020 is de CAO BGV afgelopen. De vraag is of de inlener op dit moment nog gebonden is aan de CAO en deze nog moet topassen óf dat de inlener de CAO BGV niet meer hoeft toe te passen. De afspraak in je uitzendovereenkomst is daarvoor relevant: staat daarin dat de CAO BGV van toepassing is? In dat geval geldt voorgaande en heb je recht op 40 uur loon per week.

  Wanneer er sprake is van wegvallen van arbeid (inlener heeft geen werk meer) moet het uitzendbureau het laatst verdiende feitelijke loon doorbetalen. (artikel 22 lid 8 CAO ABU).
Terug