Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wel of geen verlenging van de huidige cao?

Al heel lang zijn wij bezig om een goede cao voor jou en je collega’s af te sluiten. De gesprekken waren al bezig. Helaas konden we vanwege het coronavirus niet verder met de onderhandelingen en zijn die uitgesteld. Op 1 mei hebben de partijen elkaar gesproken over verlenging van de cao.

Geen inspraak in de noodmaatregelen bij jouw bedrijf?

Vanwege het coronavirus is er nu een onzekere situatie. Bedrijven verliezen soms veel omzet. Het levensmiddelentransport en de bevoorrading van supermarkten gaat wel door of is drukker geworden. CNV begrijpt dat bedrijven het heel moeilijk kunnen hebben. Maar het gaat te ver als de werkgever allerlei beperkingen oplegt of arbeidsvoorwaardelijke zaken doorvoert, zonder dat een werknemer daar iets over te zeggen heeft. Het gaat vaak wel om jouw portemonnee. Gebeurt dit wel bij jouw bedrijf? Meld misstanden bij het team van Naleving cao, door een mail te sturen naar naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.

Gevolgen voor de cao-onderhandelingen

Begin april vroeg FNV aan TLN en VVT om de cao ongewijzigd te verlengen tot 1 oktober 2020. Op 1 mei spraken de cao-partijen daar met elkaar over. Tijdens dat gesprek bleek dat CNV de enige partij was die de cao niet ongewijzigd wil verlengen. CNV wil namelijk een paar veranderingen zien:

 • Het vakantieloon moet beter geregeld worden dan nu het geval is.
 • De berekening van het ziekengeld moet ook beter verlopen.
 • De wachtdag moet worden afgeschaft.

Wel een cruciaal beroep, geen tegemoetkoming

CNV vindt het niet goed dat men roept dat onze sector tot de cruciale, vitale beroepen behoort, maar dat er niets tegenover staat. Een klein gebaar van goede wil was mooi geweest. CNV was de enige die daar zo over dacht. Werkgeversorganisaties TLN en VVT gaven aan dat zij akkoord zijn met een ongewijzigde verlenging van de cao, maar dan wel tot en met 31 december 2020.

Wil jij een verlenging van de huidige cao? Laat je horen!

Het voorstel van werkgevers om de cao ongewijzigd te verlengen tot het einde van dit jaar ligt nu bij de vakbonden. Wij leggen die vraag aan de leden en aan deze community van Je Achterban voor, want het gaat om jouw cao. Heb je hier vragen over of wil je meer achtergrondinformatie? Dan regelen wij dat. Laat het weten in onderstaande poll of een reactie onder dit blog.

Ledenvergadering

Op vrijdagavond 15 mei houdt CNV een digitale ledenbijeenkomst om het hierover te hebben. Stemmen over het voorstel om de cao ongewijzigd te verlengen met 1 jaar kunnen leden doen nadat de ledenbijeenkomst is afgelopen, maar we nemen ook de stemmen mee die via Je Achterban binnenkomen. De uitslag delen we ook op Je Achterban.

 • Een vreemd verhaal dat er niet onderhandelt kan worden, er is toch wel een ruimte beschikbaar waar je genoeg afstand van elkaar kan houden.

  Dat de cao tot eind van het jaar ongewijzigd blijft zal wel zo zijn, als de andere partijen het daar al over eens zijn, moeten wij wel volgen al ben ik het er niet mee eens, en zal ook tegen stemmen

 • Ontzettend jammer dat onze collega’s bij het FNV “weer” een enorme steek laten vallen, gewoon laten leiden naar de slachtbank is wat er nu gebeurt. Het ene moment zijn we geen knip voor de neus waard en 2 dagen later hebben we een cruciaal beroep voor onze samenleving, ik snap best dat iedereen op dit moment een pas op de plaats moet maken maar bovenop het feit dat we al achter liepen word dat nu nog meer t.a.v andere sectoren die al wel een nieuwe CAO hebben afgesloten. Het al op een één of andere manier toch naar ons toe gecomponeerd moeten worden, het kan niet zo zijn dat we wel van cruciaal belang zijn naar hier niets tegenover staat. Waarvoor lopen we anders zoveel risico’s bij de uitvoering van ons werk door het hele land en ook in het buitenland?

  SAMEN STERK,!!

 • Kortom, de gene die de onderhandelingen rekt en strekt en tegenwerkt krijgt ze zin ook nog. De cao had al afgesloten moeten zijn voor de crisis. Nu krijgen we het zelfde gezeik weer, maar dan volgend jaar. Als het zo doorgaat hebben we een nieuwe cao volgend jaar kerst.

  En o wat zijn we nu ineens belangrijk, maar een paar centen er bij ho maar. Ik stem ook tegen. Kut sector. Liefst laat ik me omscholen, maar tot wat is al jaren de grote vraag

 • @ A.R.

  Er is een verbod op samenscholingen. Bijeenkomsten met meer dan 3 personen zijn verboden. Dan wordt het lastig om een ruimte vinden waar je met 20 personen kan onderhandelen.

  @ A.J. Westra

  Compensatie zou leuk zijn, maar dat zit er dit jaar niet in. We zullen zien hoe de economie zich verder ontwikkeld dit jaar en volgend jaar. En inderdaad het blijft vreemd dat we belangrijk werk doen en groet risico's lopen maar daar niet (extra) voor betaald worden.

  @ Chico

  Het klopt dat de cao al lang afgesloten had moeten zijn. Onze inzet was ook om dat te doen en in september 2019 een nieuwe cao klaar te hebben liggen. Alleen jammer dat TLN en de FNV de tijd namen tot eind november voordat we een keer begonnen met onderhandelen. Ik hoop wel eerder dan met Kerst volgend jaar een cao te hebben.

  Als je je wil omscholen en je weet nog niet tot wat moet je wellicht eens een beroepskeuzetest gaan doen.

  www.werk.nl/.../

  www.123test.nl/.../

  Dit zijn twee gratis tests die je zo maar kan doen. Misschien rolt er wel een verrassend beroep voor je uit.

  Probeer het eens! Blijf vooral niet hangen in een ...sector.

 • Tjitze,

  Dan probeer maar vast een afspraak te regelen per 1 juni gaan de versoepelingen in

  Gr A R

 • P.S,

  In de tweede kamer zie ik op tv debatten waar meer dan 3 personen aanwezig zijn.

  Mag dat dan wel?

 • de Tweede Kamer moet de regering controleren, dus daarvoor geldt een uitzondering.

 • Deze week bleek weer waar TLN naar toe wil niks mogelijk voor dit jaar , ook de volgende jaren zal het moeilijk zijn volgens TLN  maar zie nog steeds hordes  badslippers rond rijden zolang dat zo is  gewoon onderhandelen met de TLN maffia en geen uitstel van een nieuwe CAO  voor 1 september 2020 een nieuwe  CAO en met nabetaling van de loonsverhoging vanaf 1 januari 2020  en wel betalen voor 1 december 2020  loonsverhoging van minimaal 7,5% en als extra eis op 1 januari weer een loonsverhoging van 7,5%  op de vergoedingen ook een verhoging van 3% ,het FNV wacht weer af heulen met de vijand heet dat volgens mij, wel positief dat dat het CNV wel zich sterk maakt voor verder onderhandelen

 • Ik ben er ook tegen om de CAO zomaar te verlengen,ik zou mee akkord gaan als ze voor 2020 een loonverhoging van 3% uitbetalen,meer zou het toch niet in zitten.Trouwens kunnen Julie niet via skype of iets onderhandelen??Het is 2020,het moet toch kunnen.

 • Na de digitale ledenraadpleging stem ik toch voor,anders hebben we geen cao.

  Dan kunnen de werkgevers van alles verzinnen en hebben wij geen rechten meer

 • Ik ben tegen AVV. We moeten eindelijk eens durven op komen voor ons recht. Die otr nu binnen slepen kan zonder de cao open te breken. TLN kan er niet onderuit. Het is geldend EU recht voor iedere burger in de EU, behalve voor chauffeurs. Die hebben dankzij de FNV polder en belachelijke 750€ fooi ons recht uit handen genomen. Gaat TLN niet accoord kunnen ze gelijk door EU gerechtshof een tik op de vingers krijgen. Immers voldoet de huidige cao afkoop niet aan de geest en regel van de EU wet. Het hoort een gemiddelde van alle uren en toeslagen per genoten dag te krijgen. Incl zat zondag uren koude toeslag enz enz. Dat hoort ook voor ziekte verzuim te gelden volgens EU rechters. Dus niet open breken, wel recht halen.

 • @ Sebas, onderhandelen via Skype is niet ideaal. Bij onderhandelingen heb je vaak tussendoor overleg met je onderhandelingsdelegatie en dat is via Skype niet gelijktijdig mogelijk. Het wordt wel gedaan, maar dan moet je ook een werkgeverspartij die wil onderhandelen en die is er nu niet in het beroepsgoederenvervoer.

  @ A.R. Een verstandige keuze lijkt mij!

  @ Highwaydonky Het ligt iets ingewikkelder dan jij voorstelt. Als het EU recht was hoeven we hier geen afspraken over te maken. Het EU gerechtshof gaat TLN dus ook niet op de vingers tikken. Nu zit er niets anders op dan de rechtszaken voort te zetten en te zorgen dat er voor ons positieve uitspraken komen, en daar hebben we alle vertrouwen in. En daar gaan we voor.

  Overigens had je die € 750 niet hoeven accepteren, iedere werknemer had zijn recht kunnen halen door daar niet akkoord mee te gaan. Het gevolg had dan wel geweest dat er heel veel bedrijven failliet waren gegaan. Ik weet nog niet of dat heel erg is, maar veel werknemers hebben dat risico blijkbaar niet durven lopen.

 • Kunnen ze dit laten vallen onder artikel 79.3?

  Het COVID-19-virus is toch een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis die aardig wat op zijn kop zet. Kunnen ze aan de hand van dit artikel zelfs eisen dat er onderhandeld wordt over loonsverlaging of andere verslechteringen van het CAO?

  En hoe werkt het met artikel 81?

  Heeft één of meerdere van de partijen aangegeven dit CAO niet langer te willen handhaven? Zo ja, wie? Niet de werkgeversorganisaties lijkt me. Zo nee, dan blijft dit CAO toch gewoon geldig tot er een nieuwe gevormd is?

  Daarnaast zou het handig zijn om in een CAO op te nemen dat het huidige CAO geldig blijft tot er een nieuwe overeenkomst is bereikt. Dan hoeven wij nu niet voor een slechte deal te stemmen. Zowel voor als tegen stemmen is een slechte deal.

  Van artikel 80.3 is totaal niks terecht gekomen.

  Zover ik heb kunnen nagaan, is er letterlijk niet één beveiligde parkeerplek gerealiseerd in Nederland. Sterker nog, de hoeveelheid beschikbare parkeerplekken is nog verder afgenomen. Zeker langs de snelwegen. RWS heeft er nogal een handje van om parkeerplekken te verwijderen of af te sluiten zonder dat daar een goede rede voor is. Hier zouden alle CAO-partijen zich een echt hard voor moeten maken. Want na 15.00 kun je het vergeten om nog een plek te vinden, tenzij je de speciale plekjes kent.

 • Uit die beroepskeuzetest van 123test komt dat ik een dokter moet worden. Lijkt me niet een hele verstandige keuze. Ik heb het concentratievermogen van een goudvis en ben aardig snel afgeleid. Daarnaast kan ik heel erg slecht tegen onterecht gezeur (waar je als dokter toch mee te maken krijgt.) :)

 • De nieuwe link (in de 2e e-mail voor het stemmen) levert dit op

  Oeps.

  De website op comform.cnvvakmensen.nl/.../NR358PdymQLZbAanv2j7PEo3UZ997zMWY6DwoBxjrKV1Oe ondervond een schending van het netwerkprotocol die niet kan worden verholpen.

  De pagina die u wilt bekijken kan niet worden weergegeven, omdat er een fout in de gegevensoverdracht is gedetecteerd.

     Neem contact op met de website-eigenaars om ze over dit probleem te informeren.

  Lijkt me ook niet goed.