Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wel of geen verlenging van de huidige cao?

Al heel lang zijn wij bezig om een goede cao voor jou en je collega’s af te sluiten. De gesprekken waren al bezig. Helaas konden we vanwege het coronavirus niet verder met de onderhandelingen en zijn die uitgesteld. Op 1 mei hebben de partijen elkaar gesproken over verlenging van de cao.

Geen inspraak in de noodmaatregelen bij jouw bedrijf?

Vanwege het coronavirus is er nu een onzekere situatie. Bedrijven verliezen soms veel omzet. Het levensmiddelentransport en de bevoorrading van supermarkten gaat wel door of is drukker geworden. CNV begrijpt dat bedrijven het heel moeilijk kunnen hebben. Maar het gaat te ver als de werkgever allerlei beperkingen oplegt of arbeidsvoorwaardelijke zaken doorvoert, zonder dat een werknemer daar iets over te zeggen heeft. Het gaat vaak wel om jouw portemonnee. Gebeurt dit wel bij jouw bedrijf? Meld misstanden bij het team van Naleving cao, door een mail te sturen naar naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.

Gevolgen voor de cao-onderhandelingen

Begin april vroeg FNV aan TLN en VVT om de cao ongewijzigd te verlengen tot 1 oktober 2020. Op 1 mei spraken de cao-partijen daar met elkaar over. Tijdens dat gesprek bleek dat CNV de enige partij was die de cao niet ongewijzigd wil verlengen. CNV wil namelijk een paar veranderingen zien:

 • Het vakantieloon moet beter geregeld worden dan nu het geval is.
 • De berekening van het ziekengeld moet ook beter verlopen.
 • De wachtdag moet worden afgeschaft.

Wel een cruciaal beroep, geen tegemoetkoming

CNV vindt het niet goed dat men roept dat onze sector tot de cruciale, vitale beroepen behoort, maar dat er niets tegenover staat. Een klein gebaar van goede wil was mooi geweest. CNV was de enige die daar zo over dacht. Werkgeversorganisaties TLN en VVT gaven aan dat zij akkoord zijn met een ongewijzigde verlenging van de cao, maar dan wel tot en met 31 december 2020.

Wil jij een verlenging van de huidige cao? Laat je horen!

Het voorstel van werkgevers om de cao ongewijzigd te verlengen tot het einde van dit jaar ligt nu bij de vakbonden. Wij leggen die vraag aan de leden en aan deze community van Je Achterban voor, want het gaat om jouw cao. Heb je hier vragen over of wil je meer achtergrondinformatie? Dan regelen wij dat. Laat het weten in onderstaande poll of een reactie onder dit blog.

Ledenvergadering

Op vrijdagavond 15 mei houdt CNV een digitale ledenbijeenkomst om het hierover te hebben. Stemmen over het voorstel om de cao ongewijzigd te verlengen met 1 jaar kunnen leden doen nadat de ledenbijeenkomst is afgelopen, maar we nemen ook de stemmen mee die via Je Achterban binnenkomen. De uitslag delen we ook op Je Achterban.

 • Was wel aardig gelukt de digitale leden vergadering

  Ruim 40 deelnemers

  Volgende keer misschien wat meer

 • Ik vind dat er gewoon onderhandeld moet worden. In Belgie word er gewoon per 1 juli de tol op de wegen verhoogd(16%?), want dat moet allemaal wel doorgaan. Het personeel word/werd als een hond behandeld tijdens de zogenaamde "coronavirus" crisis waaronder ik zelf. Wij als burgers krijgen straks een rekening gepresenteerd door dit zogenaamde virus van heb ik jou daar. Dus wij moeten meer gaan verdienen willen we met zijn allen de rekeningen kunnen blijven betalen en niet verder achteruit hobbelen. Aangezien de tol volgens mij ook met bovengenoemde procenten omhoog kan, moet er voor de "onmisbare"chauffeur toch ook wel wat inzitten.

  Groeten Laurens

 • Ik heb niet eens een mail gehad om te stemmen! Krijg mailtjes over van alles en nog wat, maar de belangrijkste krijg ik niet. Ook niet voor n de spam bak.

  En die €750 is ook aan me neus voorbij gegaan, aangezien ik 5 werkgevers per jaar verslijt. Je word bijna overal als een hond behandeld.