Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Flexwerkers moeten beloond worden voor hun flexibiliteit

We lijken de economische crisis achter ons te hebben gelaten. Toch worden er steeds minder vaste contracten gegeven en stijgt het aandeel flexibele contracten. Het gaat dan bijvoorbeeld om contracten voor bepaalde tijd die elkaar opvolgen, nul-urencontracten, uitzendwerk en payrolling. Natuurlijk is er begrip op te brengen voor het feit dat werkgevers flexibele krachten nodig hebben. Zij moeten snel kunnen inkrimpen en uitbreiden of ziekte kunnen opvangen. Maar het gebruik ervan is te ver doorgeschoten. Flexwerkers worden steeds meer ingezet voor structurele werkzaamheden, met minder zekerheden en minder bescherming tot gevolg.

Flexwerk zou juist duurder moeten zijn!

Er is wel geprobeerd om flex terug te dringen, bijvoorbeeld door werknemers eerder recht te geven op een vaste aanstelling – al na twee jaar of drie contracten. Maar het tegenovergestelde gebeurt vooralsnog: werknemers worden na twee jaar op straat gezet. En waarom? Daarop is het antwoord vrij eenvoudig: flexibele arbeid is goedkoper! Terwijl het eigenlijk veel logischer is dat het duurder zou zijn. Immers, alles waarvan je flexibel gebruik wilt maken is duurder. Wanneer je een vliegticket met open vertrekdatum koopt, als je je op het laatste moment moet verzekeren, wanneer je een tijdelijke kantoorruimte huurt – het is allemaal duurder dan de normale prijs. Waarom bij arbeid dan niet? Dat is best vreemd.

Prima flexibel werken, maar dan moet er wel voor worden betaald

Het is dus geen rare gedachte om flexibele arbeid duurder te maken. Het is prima als een werkgever flexibiliteit wil, maar dan moet er wel voor betaald worden. Flexwerkers moeten beloond worden voor hun flexibiliteit. Dat kan bijvoorbeeld door het salaris van een flexwerker te verhogen, een hogere WW-premie te betalen of transitievergoeding op te bouwen vanaf dag één.

Je hebt recht op dezelfde beloning als een vaste kracht

Inmiddels hebben uitzendkrachten die onder de cao voor uitzendkrachten vallen wel recht op de zogenaamde inlenersbeloning. Dat betekent dat uitzendkrachten dezelfde beloning moeten krijgen als werknemers in vaste dienst die hetzelfde werk doen, inclusief toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk of onregelmatigheid, adv-dagen, onkostenvergoedingen en loonsverhogingen. Helaas komt het nog steeds voor dat deze elementen niet automatisch door het uitzendbureau worden doorgevoerd. Kijk daarom goed waar je recht op hebt als uitzendkracht en geef aan het uitzendbureau door als het niet klopt!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Verdien jij evenveel als je collega in vaste dienst?

 • Helaas... maar als flexwerker verdien ik heel veel minder dan de vaste mensen.  Mijn werkgever ziet de jaarlijkse indexering als loonsverhoging. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • uitzendbureau betaalt nog steeds vakantie geld terwijl collega's die vast in dienst werken in het tijdspaarfonds zitten.Je praat dan over een verschil van 3500 euro netto wat zij meer krijgen in mei.Wat gaat het CNV daar aan doen?Dit gaat al jaren zo,Kom eens voor de flexwerker op!!!

 • Beste Patrick, en Bert,

  Het is niet normaal dat flex mindere arbeidsvoorwaarden krijgt dan vast.

  Daar zetten we ons als CNV ook voor in. Op onze site kun je inzet zien namens de leden voor de cao onderhandelingen cao ABU/NBBU www.cnvvakmensen.nl/.../een-cao-uitzendkrachten-voorstellen-ingediend.

  We zetten dus in op gelijk werk gelijke arbeidsvoorwaarden. Dat gaat niet zomaar. Daar hebben we wel de hulp van de flexwerkers bij nodig. Wij spreken niet alle flexwerkers. Signalen van flexwerkers dat ze minder verdienen dan vast zijn dan ook welkom. Heb jij collega's die het ook niet normaal vinden dat flex minder verdient dan vast? Laat hem ons mailen.

  Ook zijn er nog steeds werkgevers die de huidige regels niet naleven. Ook daar zitten we bovenop.  Alle signalen waaruit blijkt dat mensen minder verdienen dan vast zijn dan ook welkom. Iedereen, lid of geen lid kan ons vragen of zijn loon klopt. Na zo'n check zien we vaak grote bedragen die mensen te kort komen. Die bedragen proberen we dan binnen te halen voor degenen die lid worden.