Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Ik heb van 2-2-2011 t/m 27-3-2015 gewerkt als uitzendkracht bij een metaalbedrijf en kreeg daar 22% ORT. het uitzendbureau Adecco heeft mij geen vakantietoeslag betaald over de ORT deze jaren. is dat terecht?

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hoi Henk,

  In de ABU CAO is vakantiebijslag geregeld in artikel 56 dat je recht hebt op 8% vakantiebijslag over het feitelijk loon over gewerkte dagen , vakantiedagen en feestdagen.
  In artikel 1 sub h staat het feitelijk loon gedefinieerd. Dat is het met inachtneming van de cao toegekende, naar tijdsruimte vastgestelde bruto loonbedrag, exclusief ; vakantiebijslag, toeslagen, vergoedingen, overuren , compensatie uren.
  Volgens de ABU cao hoeft het dus niet.
  Wat misschien wel interessant kan zijn is om te onderzoeken wat je tijdens de vakanties kreeg uitbetaald. Als je structureel onregelmatig werkte, en dus structureel een toeslag had, en tijdens de vakanties niet, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of dat klopt.
  Wat ook wel van belang is, je kunt maar 5 jaar terug in de tijd vorderen, de zogenaamde verjaringstermijn.

  Ik kan als je wilt een quick scan doen voor je. Daarvoor heb ik wel 3 loonstroken en de bijbehorende uitzendbevesgtiging, arbeidscontract en omschrijving van welk werk je precies deed en waar je dat deed.
  mijn adres is r.mol@cnvvakmensen.nl

  Het is overigens raadzaam om voor jou, familie en vrienden, je loon als je via een uitzendbureau/payroller/detacheerder etc altijd te laten controleren. We komen vaak fouten in jullie nadeel tegen.

  Roderik Mol Bestuurder CNV Vakmensen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo Roderik,
   Bedankt voor je antwoord. Het ging mij specifiek om de vakantietoeslag over mijn onregelmatigheid toeslag. De toeslag over mijn vakantie werd gewoon doorbetaald dus daar geen klagen over. Naar aanleiding van een krantenartikel: www.tubantia.nl/.../ werd mijn nieuwsgierigheid gewekt omdat dit volgens mij ook op mij van toepassing was. Adecco was mijn uitzendbureau toentertijd maar uitzendbureau Randstad is als bemiddelaar opgetreden bij Apollo Vredenstein en nu krijgen medewerkers alsnog een nabetaling. Ik heb Adecco een mail gestuurd of zei ook eventueel wilde bemiddelen maar ik kreeg het zelfde antwoord als u mij gaf, dus dat het volgens de CAO niet hoeft.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op henk2810:

   Hallo Henk,
   Weet je zeker dat het bij jou goed gegaan is. nabetaling van ploegentoeslag over hun vakantie-uren is iets anders dan vakantietoeslag over onregelmatigheidstoeslag. Dit gaat erover dat je tijdens je vakantie minder salaris kreeg dan normaal. Want ze betaalden de onregelmatigheid in de vakantie niet uit.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Roderik Mol:

   Hallo Roderik,
   Ik weet zeker dat ze de onregelmatigheidtoeslag over mijn vakantie wel hebben uitbetaald. ik heb dit nagekeken en het klopt.
   Henk
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op henk2810:

   Hoi Henk,
   Dat is mooi dat het goed gegaan is bij jou.
   In het artikel was het bij velen fout gegaan. Dat is toen hersteld.

   Controleer je loonstrook altijd, we zien steeds meer goeie loonstroken maar helaas ook vaak foute.
   Mocht je nog vragen hebben, mail gerust .
Terug