Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe gaat het nu met werken? Deel het met ons!

Op 25 mei was er overleg tussen de directeur HRM, CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties. Het ging natuurlijk vooral over anders werken tijdens corona. CNV Vakmensen wil ook van jou weten: hoe is het voor jou om nu bij UWV te werken? Werk je thuis, en gaat dat goed? Reageer onder dit blog.

Nieuwe medewerkers

Vanwege de extra taken die de overheid nu bij UWV neerlegt, heeft UWV 1100 tot 1200 mensen aangenomen. Zij moeten allemaal ingewerkt en opgeleid worden. Omdat er zo snel nieuwe medewerkers moesten komen, zijn het vooral uitzendkrachten. CNV Vakmensen wil dat deze mensen zo snel mogelijk een vaste baan krijgen. We praten hier eind juni over verder met UWV.

Werkdruk

UWV zegt de extra taken zoals de NOW en de extra WW-aanvragen wel aan te kunnen tot nu toe. Wat zie jij?
Laat het weten door te reageren onder dit blog!

Thuiswerken of weer naar kantoor

Bijna iedereen werkt nu thuis. UWV wil half juni het klantencontact op de kantoren weer mogelijk maken. Na de zomer mogen er meer werknemers op kantoor werken. Als je langer thuis moet werken, moet UWV ook een vergoeding voor een ergonomische werkplek thuis geven. De reiskostenvergoeding moet ook afgebouwd worden. Want als je niet voor je werk reist, hoeft er volgens de cao ook niets vergoed te worden. Een eventuele vergoeding voor je thuiswerkplek bespreekt UWV met CNV Vakmensen en de andere bonden.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

UWV zal mondkapjes niet verplichten, en vergoedt ook geen mondkapjes in het openbaar vervoer. Dan ga je maar met de auto, is de stelling. Je krijgt de kilometervergoeding uit de cao voor de dagen waarop je reist.

Verlof opnemen

UWV kan je niet verplichten verlof op te nemen, maar mag dat wel vriendelijk vragen. CNV Vakmensen raadt je aan om gewoon verlof te blijven opnemen. Verlof is bedoeld om uit te rusten en fit te blijven. Werk je op een afdeling waar je geen verlof kunt opnemen? Let dan goed op: op 1 juli vervalt je wettelijk verlof van vorig jaar. Je manager moet je de kans geven om dat voor 1 juli op te nemen. Heb je nog dagen die je voor 1 juli moet opnemen? Meld het dan zo snel mogelijk bij je manager!

Verlof opnemen of een sabbatical

In de huidige cao staat dat jongeren korter kunnen werken met grotendeels behoud van arbeidsvoorwaarden. Tot nu toe hebben twee personen dit gedaan. Een CNV-lid en een FNV-lid kwamen met het voorstel dat je kunt sparen voor een sabbatical. Dus je spaart vakantiedagen of geld, en kunt daar op een later moment verlof voor opnemen. Wat vind jij van het idee, dat je verlof of geld spaart om later een sabbatical te kunnen nemen? Laat het weten door onder dit blog te reageren!

Cao-symposium 12 oktober: wees erbij!

Zet 12 oktober vast in je agenda. Dan is er een cao-symposium, waar iedereen welkom is. We weten nog niet of dat via een videoverbinding is of in een grote zaal. Het cao-overleg start na 12 oktober.

Nieuws over contactpersonen

Er komt een nieuwe directeur HRM bij UWV. Verder zien we Debbie Ritsma weer terug. Zij was vroeger CNV-onderhandelaar, maar wordt één van de ondersteuners van de nieuwe directeur HRM. Ook bij FNV zal er een nieuwe onderhandelaar komen. Bij CNV Vakmensen blijft alles hetzelfde: Roel van Riezen is de CNV-onderhandelaar, en CNV-lid Marjolein Linders gaat met hem mee.

We horen graag jouw antwoorden op de volgende vragen in een reactie onderaan dit blog:

 • Wat vind jij van het idee, dat je verlof of geld spaart om later een sabbatical te kunnen nemen?
 • UWV zegt de extra taken zoals de NOW en de extra WW-aanvragen wel aan te kunnen tot nu toe. Wat zie jij?
 • Hoe is het voor jou om nu bij UWV te werken? Werk je thuis, en gaat dat goed?

Wil je reageren op andere dingen uit dit blog? Dat mag natuurlijk ook! We horen graag jouw mening.

 • Verlof of geld sparen voor een sabbatical is een uitstekend idee. Ongeveer 20 jaar geleden bestond een soortgelijke regeling. Daar heb ik toen gebruik van gemaakt. Ik zou het zo weer doen!

  Voor zover ik kan beoordelen gaat er meer tijd in de Now regeling zitten dan voorzien. Ook stijgt de WW enorm. De vraag is of deze stijging voortzet. Dan ontstaat er mogelijk wel een probleem.

  En het thuiswerken bevalt mij prima. Toch mis ik het sociale contact met mijn collega's. Dat kan Skype, teams of wat dan ook niet vervangen.

 • Ik ben in april uitgeschreven bij het UWV vanwege de AOW leeftijd. Afhandeling was prima op tijd.

  Geld of verlof sparen voor een sabbatical lijkt me een prima plan.

  Ik ben blij met pensioen te zijn na 48 werkzame jaren.

 • Zelf sparen om eerder te stoppen of er tussen tijds er even uitgaan. Klinkt niet verkeerd. De voorwaarden bepalen of het aantrekkelijk is.

 • Thuiswerken was even wennen maar bevalt goed. Het zou inderdaad wel fijn zijn als er een vergoeding of tegemoetkoming komt om een juiste thuiswerkplek in te richten of aan te passen.

  Op het kopje mensen aannemen en deze zo snel mogelijk een vast dienstverband geven heb ik een vraag, gaat dit niet ten kosten van de mensen die al een vast dienstverband hebben daar ze de ontslagregeling voor werkgevers willen versoepelen. Buiten dat gun ik iedereen een vast dienstverband.