Stel je vraag over werk en inkomen

Parlementair onderzoek naar UWV

Het parlement wil onderzoek doen naar problemen bij uitvoeringsinstanties, zoals het UWV. CNV Vakmensen en CNV Overheid vinden dat het onderzoek ook in het belang van jou en je collega's is. Daarom zijn we hier voorstander van.

We weten namelijk dat jullie je met hart en ziel voor je werk inzetten, maar het systeem en politieke keuzes jullie soms in de weg zitten. We horen bijvoorbeeld dat jullie last hebben van wispelturig overheidsbeleid, voortdurende bezuinigingen en de een na de andere reorganisatie. 

Omdat jij en je collega's meer erkenning, waardering en professionele ruimte verdienen, pleiten wij ervoor dat ook jouw perspectief in dit onderzoek wordt meegenomen. Niet alleen die van de burger.

Wat vind jij hiervan?

 • Waar ik mij enorm aan stoor is dat de Politiek boter op z'n hoofd heeft en een heel korte termijn geheugen. Zij leggen UWV enorme bezuinigingen op terwijl de hele economie instort (2008) UWV geeft aan met het mindere geld keuzes te moeten maken wat wel/wat niet gedaan kan worden. Wij (UWV) hebben ondanks de bezuinigingen en de grote toename van werkloosheid onze klanten toch op tijd kunnen helpen. Daar mogen wij terecht ook trots op zijn. Mede door het geautomatiseerd toekennen van de WW en het achteraf toetsen. Dat daar het nodige in mis kan gaan was bekend en ook voorzien. Maar als er dan een journalist daar de zere vinger oplegt dan is UWV ineens de gebeten hond. Dan doet het UWV hun werk niet goed.

  Vervolgens wordt er (terwijl de Politiek de kraan wagenwijd open heeft gezet), met man en macht gewerkt om de stroom te keren. Door te gaan handhaven etc. en  weer wordt het UWV dan in het verkeerde licht gezet.

  Ik ben destijds bij het UWV gaan werken om mensen te helpen bij het vinden van werk, niet om de Politiek in al zijn grillen en grollen te kunnen pleasen. Ik kreeg steeds meer het idee dat wij er waren om de Politiek tevreden te stellen, dan dat wij er waren om de mensen naar werk te helpen. Er werd ons steeds meer regeltjes en steeds meer controle instrumenten opgelegd. Hierdoor werd het werk voor mij steeds minder interessant en voelde ik mij niet meer thuis in die organisatie.

  Ik zag dat ook bij de mens gerichte oud collega's gebeuren. Zonde!

  Een onderzoek moet niet alleen gaan naar het UWV, maar ook naar de rol van de Politiek in zijn bemoeienissen bij het UWV.

 • Niets aan toe te voegen, mooi verwoord Bob.

 • zooitje ongeregeld , zo de wind waait  waait mn jasje  en zo kan ik nog wel ff doorgaan  als ik mijn ervaringen vertel word ik aan gekeken of ik niet goed ben maar kan inmiddels al wel een klein boekje schrijven