Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Voortgang en stilstand cao UWV

CNV Vakmensen heeft op 17 januari 2019 samen met de andere vakbonden een gezamenlijk voorstel gepresenteerd over de cao. UWV nadert de bonden op sommige punten, andere nog niet.

Generatiepact voor iedereen

We maken stappen over het generatiepact voor jong en oud. Het lijkt erop, dat je bij een overbelasting tussen werk en privé ook onder de 62 jaar een half jaar 80-90-100 kunt werken. Vanaf 62 jaar is het de bedoeling dat vrijwel iedereen kan gaan deelnemen. Er is nog geen garantie op herbezetting.

Loonbod nog hetzelfde als in november

De gezamenlijke bonden hebben hun loonvraag bijgesteld naar 4,5% per 1 januari 2019. Bij een langere cao dan 1 jaar opnieuw 4,5% per 1 januari 2020. UWV biedt 2,5 % per 1 januari 2019 en bij een langere cao opnieuw 2,5% per 1 januari 2020.

Voordeel is dat alles structureel is (en dus niet deels eenmalig.) Nadeel, dat we nog ver uit elkaar liggen.

29 januari is het volgende cao-overleg. Vertel wat jij vindt dat CNV Vakmensen moet doen.

 • Het generatiepact begon als een goed en rechtvaardig idee. De medewerkers van boven de 62 zitten over het algemeen in rustiger vaarwater dan een medewerker met een fulltime baan en een gezin met jonge kinderen. Ik vond het een goed argument om de generatieregeling ook open te stellen voor medewerkers van onder de 62. Met de eis dat er nu een 'overbelasting' tussen werk en privé moet zijn, plus de beperking van een half jaar, is de regeling niet meer interessant te noemen. Ik zou de regeling in deze vorm volledig laten vallen en vol inzetten op de 4,5%.

 • Overbelasting werk-privé is m.i. wel een erg vaag begrip. Daarnaast kan een regeling boven 62 niet voor vrijwel iedereen gelden, dat hoort voor iedereen te zijn, om rechtsongelijkheid te voorkomen. Ik zie in andere recent afgesloten CAO's ook wel lagere leeftijden dan 62 trouwens, en ook 60-80-100 mogelijkheden.

  Veel succes met de onderhandelingen op 29 januari

 • Duidelijk weer stilstand na jaren achteruitgang.

 • Ik ben blij met de opstelling van de vakbonden. Het gezamenlijke loonvoorstel van 4,5% per 1 januari is een prima uitgangspunt. Ik, en heel veel collega's die ik hierover spreek, juichen dit toe. De onvrede over de bedroevende loonontwikkeling in de afgelopen jaren is erg groot onder de medewerkers. Het roept bij mij een Zeeuws Meisje gevoel op. "Geen cent teveel hoor"....We zijn nu wel klaar met de lovende teksten die directieleden bezigen over de fantastische inzet van de medewerkers, terwijl tegelijkertijd de financiële duimschroeven steeds verder aangedraaid zijn. Dit is niet geloofwaardig.

  Dat de vakbonden gezamenlijk optrekken is een hele goede zaak. Mijn wens is dat dit zo blijft, in ieder geval tot en met het ondertekenen van een nieuwe CAO. Alleen gezamenlijk sta je sterk.

  Zoals collegae hiervoor al aangaven: de opstelling van UWV t.a.v. de Generatieregeling is niet bevredigend. Een collega stelt in een eerder bericht hierboven dat het wellicht beter is de regeling in deze vorm te laten vallen en vol in te zetten op de 4,5 %. Ik begrijp deze reactie, maar het zou mijn voorkeur niet hebben. Zowel de loonontwikkeling als de Generatieregeling verdienen een belangrijke plek in de nieuwe CAO.

  Dus vakbonden, goed bezig! Blijf bij deze standpunten (4,5 % erbij + een goede en eerlijke Generatieregeling) en desnoods betekent dat, dat jullie op ramkoers met UWV komen te liggen. Als er gestaakt moet gaan worden om dit af te dwingen, dan zij het zo.

 • 62 en ouder of jonger mag niet uitmaken. In het verleden zijn de oudelullendagen afgeschaft vanwege leeftijdsdiscriminatie. ( onbegrijpelijk trouwens)   Nu wil men gewoon weer leeftijdsdiscriminatie invoeren. Mi dus ook weer de oudelullendagen terug.