Ik heb een vraag:

Corona

We doen een 2 reizen op 1 af systeem, maar nu door de Corona moeten we een dubbele reis doen zonder naar huis te mogen of mogen we geen familie zien. Volgens mij mag dit helemaal niet, na 2 reizen nog een extra reis te doen zonder naar huis te gaan.

Reacties (4)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  We doen een 2 reizen op 1 af systeem, maar nu door de Corona moeten we een dubbele reis doen zonder naar huis te mogen of mogen we geen familie zien. Volgens mij mag dit helemaal niet, na 2 reizen nog een extra reis te doen zonder naar huis te gaan.

 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Koeieknaller,

  Je stelt een korte vraag maar vaak zit daar een hele wereld achter. De problemen die de Corona pandemie met zich meebrengt is geen kleinigheid. In het belang van de veiligheid en gezondheid van de crew is het daarom zeer belangrijk dat zorgvuldig gekeken wordt naar de regels maar ook naar de uitwerking daarvan. De cao-regels zijn immers mede gemaakt om de werknemer te beschermen tegen ongezonde werksituaties en uitbuiting. De arbeidstijdenregels staan beschreven in artikel F1 van de cao. Daarin staat dat een zeereis maximaal 45 dagen mag duren en dat dit 2 keer per jaar met 14 dagen mag worden uitgebreid. Binnen de regels van de cao is het dus toegestaan om een zeereis van 59 dagen te maken. Als het systeem van 2-op 1-af hierbinnen blijft is het dus legaal.

  IK heb overleg gehad met deskundigen van een ARBO-dienst met visserij als specialisatie. We hebben geconstateerd dat het grootste risico om besmetting met Corona wordt gelopen ligt bij de Crew-wisseling. Als je aan boord bent van een schip (en er is geen corona aan boord) leef je in een veilige van corona geïsoleerde omgeving en ben je dus het beste tegen corona beschermd. Het ligt dan ook voor de hand om het aantal crew-wisselingen zo klein mogelijk te maken. Zo lang dit gebeurt binnen de 57 dagen ligt dit binnen de normen van de cao.

  Verder wil CNV-vakmensen dat het vervoer van en naar de schepen, het boorden etc zo verantwoord mogelijk gedaan wordt. Dit betekent niet reizen in groepen. Bij het reizen minimaal 1,5 meter uit elkaar. Dat betekent dus reizen met een voor de crew gereserveerde bus en niet met een taxi. In een bus betekent dit dus dat de groep gespreid moet zitten. Indien mogelijk verstrekking van mondkapjes, regelmatig ontsmetten van delen die aangeraakt worden. Bij het boorden is dit bijvoorbeeld de loopplankrailing etc. etc.

  Van belang is dat we in deze bijzondere tijden zo goed mogelijk moeten letten op elkaars gezondheid. Laten we proberen de regels ook zo veel mogelijk in die sfeer toe te passen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Maar nu komt het schip morgen binnen en heb ik 2 reizen gedaan. 1 van 4 weken en nu 1 van 16 dagen. Dus de 2 reizen gedaan. Maar nu moeten we verplicht nog een extra reis doen en mogen we niet naar huis of familieleden zien. Volgens mij is dat niet helemaal volgens de regels.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Koeieknaller:

   Beste Koeieknaller,

   Op grond van de cao Trawlvisserij kan een derde reis niet verboden worden. Ik neem aan dat er tussen de twee reizen die je gedaan hebt een binnenlig periode heeft gelegen. Er wordt op dat moment opnieuw gestart met tellen van de dagen. Natuurlijk kan het zijn dat er met de reder aanvullende afspraken zijn gemaakt. (persoonlijk of zoals bij Cornelis Vrolijk) in de aanvullende cao. In dat geval moeten dergelijke afspraken natuurlijk ook worden meegenomen. Bij Vrolijk is het normale arbeidspatroon 2-op 1-af. Het feit dat er over een normale cyclus wordt gesproken geeft aan dat er ook niet normale periodes kunnen zijn. Het lijkt mij dat de Corona-periode een goede reden kan zijn om dan af te wijken.

   Het lijkt mij wel logisch dat er goed met jullie wordt overlegd en niet dat maatregelen eenzijdig worden opgelegd. Er kunnen namelijk ook zwaarwegende argumenten van vissers zijn om (bijvoorbeeld in een individuele situatie) tot andere oplossingen te komen. In dat geval is het verstandig contact met je bond op te nemen.
Terug