Expert CNV Vakmensen
Beste Koeieknaller,
Je stelt een korte vraag maar vaak zit daar een hele wereld achter. De problemen die de Corona pandemie met zich meebrengt is geen kleinigheid. In het belang van de veiligheid en gezondheid van de crew is het daarom zeer belangrijk dat zorgvuldig gekeken wordt naar de regels maar ook naar de uitwerking daarvan. De cao-regels zijn immers mede gemaakt om de werknemer te beschermen tegen ongezonde werksituaties en uitbuiting. De arbeidstijdenregels staan beschreven in artikel F1 van de cao. Daarin staat dat een zeereis maximaal 45 dagen mag duren en dat dit 2 keer per jaar met 14 dagen mag worden uitgebreid. Binnen de regels van de cao is het dus toegestaan om een zeereis van 59 dagen te maken. Als het systeem van 2-op 1-af hierbinnen blijft is het dus legaal.
IK heb overleg gehad met deskundigen van een ARBO-dienst met visserij als specialisatie. We hebben geconstateerd dat het grootste risico om besmetting met Corona wordt gelopen ligt bij de Crew-wisseling. Als je aan boord bent van een schip (en er is geen corona aan boord) leef je in een veilige van corona geïsoleerde omgeving en ben je dus het beste tegen corona beschermd. Het ligt dan ook voor de hand om het aantal crew-wisselingen zo klein mogelijk te maken. Zo lang dit gebeurt binnen de 57 dagen ligt dit binnen de normen van de cao.
Verder wil CNV-vakmensen dat het vervoer van en naar de schepen, het boorden etc zo verantwoord mogelijk gedaan wordt. Dit betekent niet reizen in groepen. Bij het reizen minimaal 1,5 meter uit elkaar. Dat betekent dus reizen met een voor de crew gereserveerde bus en niet met een taxi. In een bus betekent dit dus dat de groep gespreid moet zitten. Indien mogelijk verstrekking van mondkapjes, regelmatig ontsmetten van delen die aangeraakt worden. Bij het boorden is dit bijvoorbeeld de loopplankrailing etc. etc.
Van belang is dat we in deze bijzondere tijden zo goed mogelijk moeten letten op elkaars gezondheid. Laten we proberen de regels ook zo veel mogelijk in die sfeer toe te passen.