Ik heb een vraag:

Ideeën voor een betere pensioenregeling?

De Pensioenen in Vissersland zijn niet best. Daarom wil ik, als verantwoordelijke bestuurder voor de visserij een stip op de horizon zetten. Graag commentaar van de lezers om mijn ideeën over het pensioen aan te scherpen.

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Om richting te geven aan mijn eigen vraag geef ik een kleine voorzet. Een goed pensioen is niet te duur en geeft op de oude dag een reële uitkering bovenop de AOW om te voorzien in een inkomen waarvan redelijk geleefd kan worden tot aan de dag van overlijden. Ook de nabestaanden dienen na het overlijden van het pensioen rond te kunnen komen. Als je het eens bent met deze definitie Kan je al verschillende vragen stellen, zoals 1. Wat is een redelijk pensioeninkomen? 2. Wat is niet te duur? 3. Wat is de oude dag? 4. Moeten nabestaanden (met name de partner) niet voor hun eigen pensioen zorgen? etc.

  Antwoord van mijn kant op de eerste vraag: Als de deelnemer een pensioen beloofd wordt, moet dít ook echt een pensioen zijn. Logisch zal je denken. Toch blijkt echter dat veel vissers / werknemer in de sector veel te weinig hebben opgebouwd! Soms voegt het opgebouwde pensioen maar een paar tientjes toe aan de AOW-uitkering. En dat terwijl de werknemer / visser wel relatief veel heeft betaald. Hoe kan dat?

  Het laatste komt doordat de werknemer ten opzichte van andere sectoren zelf een groot gedeelte van de pensioenpremie betaalt. Soms betaalt de werkgever alle premie, maar hij betaalt in praktisch alle sectoren minimaal de helft. Verhoudingen van 2/3 werkgever en 1/3 werknemer zijn normaal. In de vissectoren is dat omgedraaid. Hier betaalt de werknemer meer dan de werkgever.

  Dat de pensioenen verder laag zijn, komt in ieder geval door een aantal factoren:
  Ten eerste wordt vanaf een bepaald loon (€53.600 bij de Trawl en .... bij het zeevisbedrijf) over het meerdere geen pensioen meer opgebouwd. Dit noemt men een plafond. Over de eerste €15.600 op jaarbasis wordt ook geen pensioen opgebouwd. Dit is de zogenaamde franchise. De franchise dient er voor dat er niet dubbel AOW en pensioen over kleine loontjes wordt opgebouwd. Is de franchise echter te hoog dan ontstaat er een pensioenga(a)tje. Dit is ook in de visserij aan de hand. Samengevat is mijn bewering dat er te weinig pensioen in de sectoren wordt opgebouwd en dat daarom iets moet veranderen.

  Ik wil daarom prioriteit geven aan de volgende pensioenvoorstellen:
  i. Werkgevers moeten minimaal 50% van de pensioenpremie betalen;
  ii. Er moet over alle inkomsten boven de AOW-franchise pensioen worden opgebouwd;
  iii. Op vrijwillige basis mag je een hoger pensioen opbouwen;
  iv. De lage regeling moet bij het Zeevisbedrijf verdwijnen.

  Er zijn echter nog veel meer zaken, waaraan gedacht kan worden, zoals bijvoorbeeld pensioenopbouw bij ziekte, .
  Wat is de oude dag? (vanaf 67 jaar)? Wie draagt het risico van het pensioen? De werknemer of het pensioenfonds etc.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Goed punt Wietze nog even een punt ik vindt dat pensioen leeftijd voor ons als visserman terug moet naar 65 jaar omdat de werkdruk met als je 67 of ouder ?? Wel erg hoog wordt
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Kees-172:

   Hoi Kees,

   Voor ons, CNV Vakmensen, is het heel belangrijk dat je gezond en vitaal je pensioen kan halen. Dit doen we op verschillende manieren. We zijn op dit moment bijvoorbeeld in gesprek met Visiefit om te kijken wat er mogelijk is op het gebied van de arbeidsomstandigheden. De zware arbeidsomstandigheden in de visserij zijn misschien met nieuwe hulpmiddelen en technieken te verlichten.

   Uiteraard kijken we ook naar de mogelijkheden van een zo'n laag mogelijke pensioenleeftijd. We worden echter geconfronteerd met een overheid die de AOW-leeftijd juist steeds verder verhoogd. Het gat dat hierdoor ontstaat moet met eigen geld (lees pensioengeld) gedicht worden. Dat is financieel heel duur. Het beleid van ons is op dit moment om de opbouw van je eigen pensioenvermogen te vergroten. Met een flexibele pensioenleeftijd kan een werknemer/visser dan besluiten te kiezen voor een wat lagere pensioenuitkering die op een vroegere leeftijd ingaat. Vandaar dat het ook zo belangrijk is dat de franchise naar beneden gaat en de opbouwpercentages omhoog. Gelet op in het verleden opgelopen achterstanden is hier nog wel een weg te gaan. Met het principeakkoord dat we net voor de jaarwisseling hebben bereikt hebben we een hele grote stap in de goede richting kunnen zetten.
Terug