Stel je vraag over werk en inkomen

Waar ben je, baggeraar met eigen mening?

Enigszins aarzelend en vertwijfelend zit ik thuis achter mijn bureau. Wil een blog schrijven over de cao onderhandelingen, over hoe het ging en wat er is afgesproken. Die aarzeling en vertwijfeling zit niet bij het bereikte resultaat maar veel meer richting jullie als leden en werknemers. Mogelijk zijn aarzeling en vertwijfeling inmiddels meer teleurstelling en boosheid geworden. En die teleurstelling en boosheid wil ik met jullie delen en is samen te vatten via de vraag:

Waar ben je? Waar zijn jullie? Waar is die baggeraar met die eigen mening die lid is van de bond en zich laat horen?

Puur bij toeval kwam deze week een foto van mij voorbij op een mooi baggerproject in Dubai, rond 2000 zal het zijn geweest, minder grijs en vele kilo’s ‘geleden’. Gegrepen door die prachtige sector met die directe werknemers, sindsdien hou ik van de sector. Gegrepen door een virus dat bagger heette en nu waterbouw. Ik herinner me de momenten dat ik bestookt werd met mail en toen nog vooral sms, over de noodzaak van een nieuwe verlofregeling en verbeterde pensioenregeling. De betrokkenheid van leden en werknemers was immens en zorgde voor de gewenste sterke onderhandelingspositie richting werkgevers. En er kwam een prachtige door iedereen bewierookte nieuwe werk-verlofregeling en kort daarna pensioenregeling. Dit was nooit gelukt zonder een hoge organisatiegraad en betrokkenheid van de leden en werknemers.

En daarom ben ik, ondanks het mooie cao resultaat, boos en teleurgesteld. En bezorgd over de toekomst. Jullie moeten je weer gaan organiseren! Word lid van de bond en laat horen hoe je over zaken denkt! Het gaat om jouw werk en jouw arbeidsvoorwaarden. Wanneer wij ons niet versterken maak ik me ernstige zorgen over de toekomst van een goede cao en zal je het zelf moeten regelen met je werkgever. En zo eigenwijs als ik ben, ik denk dat we samen met elkaar tot betere resultaten zullen komen dan als individu. Bewerk je collega, overtuig hem of haar dat lid worden van de bond belangrijk is voor de arbeidsvoorwaardelijke toekomst van de sector.

Sorry, ik moest het even kwijt. Zoals we gewend zijn in de sector met elkaar te communiceren. Eerlijk en recht door zee. Ik reken op je!