Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Geen perspectief op nieuwe cao Waterbouw

Op donderdag 10 september 2020 hebben we voor de derde keer met elkaar onderhandeld over jouw nieuwe cao. Er is geen enkel zicht op het maken van nieuwe afspraken.

Door de PFAS, Stikstof en nu door de Corona crisis heeft de sector het volgens werkgevers dusdanig zwaar dat er geen ruimte is voor een verhoging van de lonen. Zelfs prijscompensatie is voor de werkgevers onbespreekbaar. De prioriteit van werkgevers ligt nu bij het behouden van het vaste personeel en dat is al een hele grote uitdaging aldus de werkgevers.

Hoe nu verder? Welke opties zijn er?

  • De cao ongewijzigd te verlengen. Als we als bonden daarmee instemmen en onze handtekening plaatsen kunnen we een AVV (Algemeen Verbindend Verklaring) aanvragen bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De cao is dan voor iedereen van toepassing. Gevolg is dat we vanaf 2021 praten over een nieuwe cao in 2021.
  • De mogelijkheid bestaat ook de cao ongewijzigd te verlengen zonder onze handtekening en instemming. In dat geval kan er geen AVV worden aangevraagd. Signaal kan zijn dat je op die manier je ongenoegen uit. Nadeel is dat ongeorganiseerde werkgevers en werknemers niet ‘gedekt’ zijn door de cao.
  • Laatste optie is geen genoegen te nemen met bovenstaande opties en werknemers op te roepen ‘in beweging’ te komen. Met andere woorden: vormen van acties uitwerken en uitvoeren.

Het is aan jou en je collega’s om de volgende stap te bepalen. Laat me weten hoe je er over denkt en welke stappen gezet moeten worden. Laat me dit binnen twee weken.

Laat hieronder weten welke optie jouw voorkeur heeft!

  • Normaal gesproken zou ik kiezen voor de laatste optie en zeggen dat we actie moeten voeren. Maar we leven nu niet in een normale tijd en ik denk dat we blij moeten zijn dat we werk hebben en het hopelijk kunnen behouden. Daarom gaat op dit moment mijn voorkeur uit naar de eerste optie, mede ook doordat het alweer bijna 2021 is en er dan toch weer onderhandelingen komen voor weer een nieuwe cao (nieuwe ronde, nieuwe kansen).