Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Werkgevers zien geen ruimte voor loonsverhoging

Het cao-overleg van dinsdag 25 augustus 2020 leverde niets op. De werkgevers vinden niet dat het EIB-rapport genoeg reden laat zien voor een loonsverhoging. CNV Vakmensen gaat haar cao-commissie Waterbouw (werkende leden in de Waterbouw) om advies vragen. Lees hier de uitkomsten van het gesprek.

Werkgevers: loonsverhoging kan niet

Door de PFAS-, stikstof- en coronacrisis heeft de Waterbouw het volgens de werkgevers zo zwaar dat er geen ruimte is voor loonsverhoging. Het jaar 2021 wordt een streng jaar voor veel werkgevers en er is veel onzekerheid. Zelfs een prijscompensatie (aanpassing van het loon op basis van het percentage van lasten die voor werknemers stijgen) gaat niet gebeuren.

CNV ziet wel ruimte voor loonsverhoging

CNV Vakmensen ziet en begrijpt de situatie van de werkgevers in de sector, maar ziet wel ruimte voor loonsverhoging. De cao gaat over 2020 en niet over 2021. Ook is de vakbond bereid de looneis in februari lager te maken, als dat echt nodig is. Maar de nullijn (dus helemaal geen stijging in het loon) is geen optie.

Zwaar-werk-regeling

CNV Vakmensen deed een extra voorstel bij de onderhandelingen. De vakbond wil aansluiting bij het pensioenakkoord en het mogelijk maken om drie jaar eerder met pensioen te gaan. Het gaat hier om een regeling voor zwaar werk: daarom de zwaar-werk-regeling. Op basis van de afspraken in het pensioenakkoord vindt CNV dat de werkgevers de lasten moeten dragen voor zo’n zwaar-werk-regeling.

CNV en de werkgevers zoeken in de komende weken uit over hoeveel werknemers het gaat die in aanmerking komen voor deze regeling. Ook de kosten voor de werkgevers moeten dan duidelijk worden.

Volgende onderhandelingsronde

Op donderdag 10 september vindt een nieuwe onderhandelingsronde voor de nieuwe cao plaats.

We horen graag wat jij hiervan vindt!

We vinden het nog erg moeilijk om de gevolgen van PFAS, stikstof en corona mee te nemen in de cao-onderhandelingen. Het is een onzekere tijd. Daarom vindt CNV Vakmensen jouw mening heel belangrijk. Wat zijn volgens jou de gevolgen voor de cao-onderhandelingen?

Denk en praat mee! Jij bent aan zet! Laat het ons weten via een reactie onder deze blog!