Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wat willen wij in de nieuwe cao Waterbouw zien?

Op woensdag 21 februari 2018 zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers onder de cao Waterbouw gestart. CNV Vakmensen gaat vooral voor meer loon en een beter perspectief voor werknemers. De cao commissie van CNV Vakmensen (werkende leden onder de cao) heeft de cao voorstellen definitief vastgesteld. De voorstellen in hoofdlijnen nu even op een rijtje.

Loon

De bond stelt voor de garantielonen met 3,5% te verhogen. Ook de vergoedingen en toeslagen moeten met 3,5% worden verhoogd.

Eindejaarsuitkering

CNV Vakmensen stelt voor de structurele eindejaarsuitkering met 0,5% te verhogen.

Langer doorwerken

Werknemers moeten hun werk doen zonder lichamelijke of geestelijke problemen op te lopen. Lichamelijke gezondheid en mentale vitaliteit zijn belangrijke voorwaarden om duurzaam aan de slag te blijven.

Daarom wil de bond voor werknemers van 57 jaar en ouder een ‘ouderenregeling’ in de cao opnemen waarbij de hoofdlijn is dat werknemers voor 80% werken, voor 90% loon ontvangen en de pensioenopbouw 100% blijft. Uitwerking van deze regeling moet helder maken op welke wijze deze regeling in de sector toepasbaar en uitvoerbaar is. Dit gelet op het specifieke karakter van de sector. Gebruik van een dergelijke regeling is vrijwillig.

Persoonlijke ontwikkeling / duurzame inzetbaarheid

Ook wil de bond investeren om de inzetbaarheid en wendbaarheid van werknemers te vergroten. Er moeten stimulerende afspraken komen om de positie (mobiliteit) van werknemers te versterken. CNV Vakmensen wil voor iedere werknemer een eigen individuele leerrekening en stelt voor jaarlijks 0,5% op deze leerrekening te storten.

Download hier de volledige voorstellenbrief:

Voorstellen CNV Vakemensen cao Waterbouw 21-2-2018.pdf

Volgende onderhandelingsronde

Op woensdag 14 maart zal de volgende ronde plaatsvinden.

Jij bent aan zet!

Hier op Je Achterban, onze nieuwe online community, volg je het proces van de onderhandelingen tot in detail. Hier ga je in gesprek met al je collega’s en experts in de waterbouw en kun je al je vragen stellen.

Wat vind jij van onze voorstellen? Laat je reactie achter!