Stel je vraag over werk en inkomen

Blogs over de winkel-industrie

  • 15 dec 2020

  Wij staan achter de supermarktmedewerkers!

  De cao onderhandelingen voor de Supermarktmedewerkers zijn vastgelopen. Werkgevers willen amper een loonsverhoging geven en wel de Zon- en feestdagentoeslag halveren of afschaffen. CNV Vakmensen wil een eerlijke loonsverhoging af kunnen spreken.
  • 27 nov 2020

  Moeizame onderhandelingen cao Supermarkten en Levensmiddelenbedrijf

  De onderhandelingen voor een nieuwe cao Supermarkten verlopen moeizaam. Het is ook even stil geweest met nieuws over deze onderhandelingen voor de cao, daarom brengen we jullie graag op de hoogte.
  • 24 nov 2020

  Stem voor of tegen op het eindbod cao Detailhandel AGF

  In het voorjaar zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao gestart. Helaas kon er door de coronacrisis niet verder onderhandeld worden. De gesprekken zijn weer gestart en er is een eindbod vanuit de werkgevers gedaan!
  • 19 nov 2020

  Geef jouw stem over het onderhandelaarsresultaat!

  Eerder heb je de nieuwsbrief over het resultaat al kunnen lezen. Hier nog even op een rij wat we hebben kunnen afspreken: Looptijd van 1,5 jaar Werkgevers geven aan, ondanks deze onzekere tijden, vertrouwen te hebben in de toekomst en waarde te hechten aan het voortzetten van goede arbeidsvoorwaarden. Waar veel grote sectoren er op dit moment voor kiezen cao’s af te sluiten zonder wijzigen en loonsverhogingen...
  • 18 nov 2020

  Onderhandelaarsresultaat Retail Non Food

  Dinsdag 17 november 2020 hebben de bonden en de werkgevers een onderhandelaarsresultaat bereikt over een nieuwe cao Retail Non Food. Het oordeel is nu aan jullie. Het resultaat gaat uit van een cao voor de duur 1.5 jaar en wil de automatische loonsverhogingen in lijn houden met de verhogingen van het wettelijk minimumloon. Het zijn onzekere tijden en niet elke winkel zal de crisis overleven. Ook als corona voorbij is...
  • 12 nov 2020

  Crisis-cao door aflopen Retail Non Food

  Vanaf 1 januari 2021 loopt de cao Retail Non Food af. De werkgevers hebben CNV Vakmensen uitgenodigd om het overleg te starten over een nieuwe cao. De coronacrisis en vooral de maatregelen hebben een slechte invloed op grote delen van de winkels. Winkelstraten zijn leeg en de winkels worden minder bezocht. Veel online webshops verkopen alleen maar meer, maar maken de verliezen niet beter. Daarom willen werkgevers een...
  • 1 okt 2020

  Mondkapjes verplichten of niet?

  Mondkapjes in winkels zijn momenteel een hot item. Moeten ze verplicht worden of niet? En hoe reageren jouw klanten op jou als je ze aanspreekt op het dragen van een mondkapje? Of op andere corona maatregelen? Heb je vaker te maken met boze klanten of agressie? We willen je hier graag een aantal vragen over stellen. Het invullen kost je twee minuutjes. >> Ga direct naar het onderzoek << Heb je na het invullen...
  • 17 sep 2020

  ETD: Wat kun je doen in de Week van de Loopbaan?

  Het is deze week de Week van de Loopbaan in de Elektronische Detailhandel (ETD). Daarom vertellen we je in deze blog over het Persoonlijk Leerbudget, speciaal voor jou.
  • 4 sep 2020

  Meer informatie over de reorganisatie van de Bijenkorf

  Vanaf het begin van augustus liet de Bijenkorf al weten dat er reorganisatie aankomt voor het servicekantoor. De reden hiervoor is natuurlijk de coronacrisis, maar ook de verschuiving van fysiek winkelen naar online shoppen speelt daarin mee. Gelukkig is er al een sociaal plan. Lees hier wat er verder gaat gebeuren.
  • 21 aug 2020

  Toegenomen agressie van klanten in de bouwmarkt? Laat het ons weten!

  Merk jij dat de agressie van gasten tijdens de coronaperiode is gegroeid? CNV doet onderzoek bij beroepen waar hier kans op is omdat er veel met mensen wordt gewerkt. Vul de vragenlijst in om ons te helpen!
  • 16 jun 2020

  Hoop voor Hema

  Het zijn spannende weken voor Hema-medewerkers. De afgelopen tijd was het niet altijd duidelijk wat je wel en niet kon geloven van het nieuws. Met Hema’s bericht van maandag 15 juni kunnen we voorzichtig vooruit kijken.
  • 3 apr 2020

  Door deze maatregelen kun jij veiliger werken in de bouwmarkt

  In de afgelopen weken was het erg druk bij bouwmarkten tijdens de coronacrisis. Winkelpersoneel voelde zich niet veilig. Lees hier welke maatregelen er zijn genomen.
  • 24 mrt 2020

  Bezoekers van supermarkten houden zich niet aan de afstandregel

  Supermarktpersoneel loopt teveel risico op besmetting omdat winkelbezoekers zich niet aan de afstandregel houden. Om de medewerkers te beschermen, heeft CNV een paar extra maatregelen bedacht.
  • 23 mrt 2020

  Extra maatregelen om personeel bouwmarkten te beschermen

  Vorige week kregen we veel reacties binnen van medewerkers in de bouwmarkten, die zich zorgen maken over hun gezondheid vanwege het coronavirus. Ze vrezen niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook voor die van de winkelbezoekers. Wij hebben werkgevers gevraagd extra maatregelen in te zetten.
  • 27 sep 2019

  Nieuwe cao-voorstellen Dibevo, NPMB en VMN

  De cao's Divebo, NPMB en VMN zijn afgelopen. We gaan weer onderhandelen over nieuwe cao's. Bekijk onze voorstellen en denk mee.
  • 20 sep 2019

  Hudson's Bay eind 2019 weg uit Nederland

  Hudson's Bay gaat per 31 december 2019 weg uit Nederland. De 1.424 werknemers verliezen daarmee hun baan. De Hudson Bay Company biedt hun een sociaal plan.
  • 26 jul 2019

  Stem over de nieuwe cao boek- en kantoorvakhandel

  Er is een onderhandelingsresultaat voor de cao boekhandels en kantoorvakhandels. Stem nu of je het eens bent met dit resultaat.
  • 25 jun 2019

  Stem over de cao Supermarkten

  Stem nu over de cao Supermarkten. Jouw werkgever wil een loonsverhoging afspreken die veel lager is dan ons voorstel, maar gaat niet verder. Wat vind jij?
  • 15 mei 2019

  In een winkel werken op een feestdag: hoeveel loon krijg ik?

  Werk jij in een winkel? En werk je wel eens op een feestdag? Misschien heb je dan recht op meer loon. Ontdek hier hoe het zit met loon op feestdagen.
  • 7 sep 2018

  Onderhandelingsresultaat nieuwe cao Dierenspeciaalzaken, aquariumspeciaalzaken en hengelsportzaken

  Na maanden van onderhandelen is het dan eindelijk zo ver. Het CNV heeft een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de medewerkers die werkzaam zijn in de detailhandel voor dierenspeciaalzaken, aquariumspeciaalzaken en Hengelsportspeciaalzaken. Graag leg ik dit nu aan jou voor. Je kan nu tot en met 16 september 2018 stemmen op de nieuwe cao De afgelopen maanden heb ik jou een paar keer geïnformeerd...
  • 7 sep 2018

  Nieuwe cao Muziekinstrumenten en bladmuziek, pianostemmers en pianotechnicie

  Na maanden van onderhandelen is het dan eindelijk zo ver. CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de medewerkers die werkzaam zijn in de detailhandel in muziekinstrumenten en bladmuziek, pianostemmers en pianotechnici. Graag leg ik dit nu aan jou voor. Je kan hier tot en met 16 september 2018 stemmen op de nieuwe cao! De afgelopen maanden heb ik jou een paar keer geïnformeerd...
  • 19 jul 2018

  Uitstel invoer Leerrekening cao Levensmiddelen

  In de huidige cao hebben wij afspraken gemaakt over invoering van een Persoonlijk Ontwikkelingsbudget ( artikel 5 lid 1). De afspraak zou op 1 juli 2018 van start gaan, maar dat gaat helaas niet lukken. Via deze blog informeer ik jullie over de huidige stand van zaken en over het vervolg. Waarom lukt het nu niet? Reden van het uitstel is het feit dat de belastingdienst vragen heeft gesteld over de verwerking van de...
  • 12 jul 2018

  Heerst er bij jou op de werkvloer een angstcultuur? Check deze 3 signalen!

  Het is alweer een tijdje geleden dat ik met een van mijn collega’s aan het flyeren was in een winkelstraat. We blijven medewerkers in de winkels bezoeken om hen erop te wijzen dat lidmaatschap van een vakbond zin heeft en een aantal voordelen met zich mee brengt. "Daar kan een vakbond toch niets aan veranderen" In een van de winkels verzuchte een medewerker dat er een heleboel zaken speelde, dat collega’s...
  • 8 jun 2018

  Op bezoek bij Aldi Drachten, we zijn er nog niet

  Sinds de enquete van vorig jaar die CNV Vakmensen hield onder de medewerkers bij Aldi zijn wij nog steeds in gesprek en zien we dat Aldi bezig is om zaken structureel te verbeteren. Gaat het snel genoeg? Nee, op de werkvloer spelen nog steeds de thema's werkdruk en extreme flexibiliteit. Eind mei zijn vakbonden en kaderleden uitgenodigd om in gesprek te gaan met 2 directieleden van Aldi BV's en de HR directeur...
  • 13 mrt 2018

  Alles wat je moet weten over werken tijdens Nationale Feestdagen!

  We zijn alweer een eind op weg met het jaar 2018. De Kerstdagen en de jaarwisseling zijn we alweer bijna vergeten. Tijd om vooruit te blikken: hoe zit het met de feestdagen van 2018? Wanneer krijg je vrij? Wanneer krijg je een toeslag? En wanneer krijg je helemaal niks bijzonders? Alle feestdagen op een rij! We zetten voor jou alle feestdagen op een rij, maar let op: De afspraken kunnen per cao verschillen. Check...