Stel je vraag over werk en inkomen

Alles wat je moet weten over werken tijdens Nationale Feestdagen!

We zijn alweer een eind op weg met het jaar 2018. De Kerstdagen en de jaarwisseling zijn we alweer bijna vergeten. Tijd om vooruit te blikken: hoe zit het met de feestdagen van 2018? Wanneer krijg je vrij? Wanneer krijg je een toeslag? En wanneer krijg je helemaal niks bijzonders?

Alle feestdagen op een rij!

We zetten voor jou alle feestdagen op een rij, maar let op:
De afspraken kunnen per cao verschillen. Check dus sowieso voor de zekerheid jouw cao.

Vrijdag 30 maart: Goede Vrijdag

We beginnen met Goede Vrijdag. De meeste scholen zijn tijdens deze feestdag dicht, maar winkels zijn vaak gewoon open. Grote kans dus dat er voor jou geen speciale regels gelden. Het is namelijk geen officiële feestdag.

Zondag 1 april en Maandag 2 april: Paasdagen

Mocht je al een magistrale 1 april-grap voor je werkgever aan het voorbereiden zijn: wacht nog even! De Paasdagen worden namelijk in veel cao's aangemerkt als officiële feestdag en op 1e Paasdag zijn veel winkels dicht.

Als je niet hoeft te werken

Is zondag jouw vaste werkdag, maar is de winkel waar je werkt dicht? Dan krijg je over het algemeen gewoon je loon uitbetaald. Dit kan trouwens ook voor jou gelden als je een onregelmatig rooster hebt. Je kijkt dan naar de afgelopen weken en kijkt hoeveel dagen je daarvan op zondag hebt gewerkt. In jouw cao staat precies waar je aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Als je wel moet werken

Word je tijdens de Paasdagen wel ingeroosterd? Dan krijg je je oorspronkelijke loon uitbetaalt + waarschijnlijk een toeslag. In de supermarkt of kledingwinkel is dit bijvoorbeeld 100%.

Vrijdag 27 april: Koningsdag

Yes, ook een Nationale Feestdag! Ben jij die held die aan het werk is, terwijl je collega's lekker kunnen feesten? Dan krijg je op deze dag ook waarschijnlijk 100% toeslag. Ook op deze dag wordt je uitbetaald als je niet werkt, maar het je normale werkdag is.

Zaterdag 5 mei: Bevrijdingsdag

Helaas.. Geen officiële feestdag. In 2020 pas weer!

Donderdag 10 mei: Hemelvaartsdag

Maar deze weer wel! Zie de toelichting bij Koningsdag!

Zondag 20 mei en Maandag 21 mei: Pinksteren

De regels tijdens Pinksteren komen overeen met die tijdens Pasen.

Dinsdag 25 december en Woensdag 26 december: Kerstdagen

Check deze blog over werken tijdens de Kerstdagen!

Maandag 31 december: Oudejaarsdag

Oudejaarsdag wordt meestal niet echt als feestdag beschouwd. Nieuwjaarsdag daarentegen dan weer wel!

Overige feestdagen

In Nederland vieren we natuurlijk nog veel vaker feest! Denk bijvoorbeeld aan Carnaval, Suikerfeest, Sinterklaas.. Over deze feestdagen zijn in de meeste cao's (nog) geen afspraken gemaakt.

Je eigen feestdagen kiezen

Maar stel nou dat jij het geen enkel probleem vindt om op Hemelvaartsdag te werken, maar liever vrij bent tijdens het Suikerfeest. Dan is het toch gek dat jouw werkgever jou een toeslag moet betalen op Hemelvaartsdag en niet op het Suikerfeest. Dat maakt de kans groter dat je tijdens het Suikerfeest wèl ingeroosterd wordt en tijdens Hemelvaartsdag niet. Dan moet je ook nog eens een vrije dag inleveren als je vrij wilt zijn tijdens Suikerfeest..

Zou het niet beter zijn als jij zelf kunt bepalen op welke dagen je een toeslag wilt ontvangen? Laat hieronder je reactie achter!