Stel je vraag over werk en inkomen

Door deze maatregelen kun jij veiliger werken in de bouwmarkt

Afgelopen twee weken hebben we ons samen met een groep leden sterk gemaakt voor een veilige bouwmarkt tijdens de coronacrisis. Dat heeft effect gehad. Jullie goede tips en meldingen zijn opgepakt en in bijna alle bouwmarkten zijn uitgebreide maatregelen genomen, zodat het werk door kan gaan.

Topdrukte

In veel bouwmarkten was het erg druk de afgelopen twee weken. Ondanks de crisis gaat het goed met deze bedrijven (zie CBS). Het voorjaar brak aan en voor veel mensen die thuis moeten werken, leek de bouwmarkt ineens een leuk familie-uitje.

Dat leidde tot onveilige situaties bij veel doe-het-zelf-winkels. Het was te druk om anderhalve meter afstand te houden, kassa's waren niet afgeschermd en medewerkers met een kwetsbare gezondheid (of kwetsbare familie thuis) waren bang om naar hun werk te gaan.

Lijst met maatregelen

Samen met een groep CNV-leden hebben we een lijst gemaakt met maatregelen die bouwmarkten kunnen nemen om het werk veiliger te maken. Die maatregelen heeft CNV voorgelegd aan werkgevers en deze zijn grotendeels ingevoerd. Afgelopen weken zijn in bijna alle bouwmarkten uitgebreide maatregelen genomen om de situatie veiliger te maken. 

Bekijk hier alle maatregelen

Meldingen

Meldingen over onveilige situaties in bouwmarkten worden nu direct doorgeven aan de betreffende keten. Die lijnen zijn kort. De leiding van de bouwmarktketen zal dan gelijk met de bouwmarktmanager contact opnemen om maatregelen te nemen. Zo proberen we voor iedereen een werkplek te organiseren zonder besmettingsgevaar. De afgelopen dagen krijgen we gelukkig veel positieve berichten van jullie. We vragen jullie hierbij om te blijven melden, zodat we zoveel mogelijk over de situatie weten.

Welke zorgen zijn er nu nog?

Gisteren lichtten de vakbonden de werkgeversorganisatie opnieuw uitgebreid in over de signalen van afgelopen week. We willen deze graag met jullie delen.

  • Medewerkers die tot de risicogroep behoren of directe familieleden in de risicogroep hebben, maken zich nog steeds zorgen. We hebben werkgevers gevraagd hier extra aandacht aan te besteden. Dat kan door deze medewerkers een veilige werkplek te bieden zonder contact met klanten. Of door ze bijvoorbeeld op betaald verlof te sturen.

  • Bouwmarkten moeten één lijn trekken in het toegangsbeleid: namelijk één persoon per auto of winkelwagentje. Sommige bouwmarkten laten nog steeds meerdere personen of hele gezinnen toe. Dit leidt tot onnodige discussies bij de ingang.

  • Er zijn zorgen over de drukte bij de komende feestdagen. Denk aan Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart. Dit geeft extra drukte. We vragen bouwmarkten hier maatregelen voor te nemen zodat deze dagen veilig verlopen.

  • Sommige medewerkers hebben vakantie aangevraagd voor april en mei. Deze vakanties kunnen niet doorgaan. Medewerkers die deze vakanties willen uitstellen moeten daarvoor de mogelijkheid krijgen. Het is druk in de bouwmarkten, bouwmarktmedewerkers zetten zich op dit moment enorm in, dus hier verwachten wij een soepele houding van werkgevers. Sommige bouwmarktketens hebben dit inmiddels toegezegd.

Deel je ervaring met ons

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV werken nauw samen in de Doe-Het-Zelf-sector om ervoor te zorgen dat het werk op een veilige manier door kan gaan. Dit lukt omdat jullie aangeven aangeven waar de problemen zijn en waar het goed gaat. Wij kunnen die signalen direct doorgeven aan de bedrijven, dus blijf ons op de hoogte houden. Laat ons daarom in een reactie onder dit blog weten hoe jij de situatie ervaart en wat je van de maatregelen vindt!