Stel je vraag over werk en inkomen

Heb ik recht op pauze?

"Een pauze is een tijdelijke periode van onderbreking van een handeling, met de bedoeling om even tot rust te komen en daarna met frisse moed de draad weer op te pakken", volgens Wikipedia.

Om met frisse moed aan het werk te blijven is het belangrijk dat je pauze hebt. Maar het is niet altijd duidelijk waar je precies recht op hebt. Zoals over zoveel zaken, hebben we in Nederland regels over pauzes. Dat staat allemaal in de Arbeidstijdenwet.

Voor pauzes gelden de volgende regels:

  • Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier.
  • Als je langer dan 10 uur werkt, heb je recht op 45 minuten pauze. De pauze mag worden gesplitst in meer pauzes van minimaal een kwartier.
  • In jouw cao kunnen aangepaste regels staan.

Check dus altijd jouw cao. Hierin staan regels die de vakbonden voor jou met de werkgevers hebben afgesproken. Het kan dus zo zijn dat in jouw cao staat dat je doorbetaald wordt tijdens je pauzes, terwijl in de Arbeidstijdenwet niets geregeld is over het doorbetalen van je loon tijdens pauzes.

Pauze nemen of doordraaien

Het is mooi dat het recht op pauze is geregeld. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Veel winkelmedewerkers staan alleen of met heel weinig collega’s in de winkel. Als er dan klanten zijn geldt toch vaak dat ‘de klant koning is’. Het kan begrijpelijk zijn dat dit gebeurt, maar als de pauze erbij inschiet moet je je afvragen of jij uiteindelijk niet degene bent die doordraait. De vraag is of jouw werkgever en vooral de klanten gediend zijn met vermoeide en geïrriteerde medewerkers.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Ga dus in overleg met je leidinggevende over het nemen van pauzes. Je hebt er recht op en het is ook in het belang van je werkgever en jouw klanten dat je topfit en gemotiveerd in de winkel staat.

Wat staat er in jouw cao? En hoe gaat het bij jou in het bedrijf? Wat vind je daarvan?