Stel je vraag over werk en inkomen

Heerst er bij jou op de werkvloer een angstcultuur? Check deze 3 signalen!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik met een van mijn collega’s aan het flyeren was in een winkelstraat. We blijven medewerkers in de winkels bezoeken om hen erop te wijzen dat lidmaatschap van een vakbond zin heeft en een aantal voordelen met zich mee brengt.

"Daar kan een vakbond toch niets aan veranderen"

In een van de winkels verzuchte een medewerker dat er een heleboel zaken speelde, dat collega’s het ook wel zagen maar niets durfden te zeggen, volgens haar was er sprake van een angstcultuur binnen het bedrijf. “Maar daar kunnen jullie ook niets in veranderen…..”

Deze opmerking raakte mij.

CNV Vakmensen is van mening dat medewerkers vooral met plezier naar hun werk moeten gaan. Dat je vrij moet zijn om je mening te geven als zaken niet goed lopen, je het ergens niet mee eens bent, of als je verbeteringen/veranderingen ziet die het bedrijf te goede kunnen komen.

En zeker niet dat medewerkers geen reactie durven te geven omdat ze bang zijn dat dit nadelige gevolgen zal hebben.

1 op de 6 werknemers wordt gepest op het werk

Concrete cijfers over hoe vaak angstculturen in Nederland voorkomen zijn er niet. Uit jaarlijks onderzoek van TNO weten we wél dat een op de zes werknemers zegt gepest te worden op het werk. En waar een voedingsbodem bestaat voor pestgedrag, is die er ook voor een angstcultuur.

Angstculturen komen overal voor, maar sommige organisaties zijn vatbaarder. Als een organisatie in zwaar weer verkeert of resultaten tegenvallen, ontstaat er meer druk op het personeel. Dat betekent vaak minder aandacht voor de medewerker, waardoor angst kan ontstaan.

Heerst er bij jou op de werkvloer een angstcultuur?

Je kunt spreken over een angstcultuur binnen een bedrijf volgens deskundigen als er sprake is van een „collectief belemmerende angst”, die duidelijk aanwezig is en vaak wordt ingezet om gehoorzaamheid, inzet en loyaliteit af te dwingen op de werkvloer.

De kenmerken/signalen van een angstcultuur zijn vaak subtiel. Je moet dan denken aan:

De stille veroordeling

Er wordt niet openlijk besproken wat er fout gaat, maar dat merk je wel indirect. Kreeg je bijvoorbeeld eerst altijd de meest prestigieuze klanten toegespeeld, word je opeens met de rotklussen weggestopt in een zijkamertje. Je weet niet waarom en wanneer het fout ging, maar je voelt je een verliezer.

Big brother is watching you

Alles wat je doet wordt gemeten, gecontroleerd of anderszins gevolgd. Meten is weten, maar er is ook een keerzijde. Controlemiddelen zoals targets, prikklokken of beoordelingsgesprekken kunnen mensen per definitie angstig maken, zelfs al leveren ze geweldig werk.

Doe gewoon je werk

Je hebt het gevoel dat jouw aanwezigheid en persoonlijke inzet op kantoor eigenlijk niet belangrijk zijn, omdat je vervangbaar bent. De onderliggende boodschap: we vragen je niet om kritiek te leveren op het proces, doe maar gewoon je werk.

Samen kunnen we dit wèl veranderen!

Herken jij dit? Laat hieronder jouw ervaring achter. Dan kunnen experts en collega's je tips geven en zelf verder helpen. Vind je het belangrijk dat niemand je herkent als je je verhaal doet? Dan kun je in je profiel je gebruikersnaam veranderen in een zelfbedachte nickname.

Wil jij samen met CNV Vakmensen dit probleem oppakken? Stuur je verhaal dan naar Kitty Huntjens, k.huntjens@cnvvakmensen.nl