Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe krijg jij meer grip op je werk in 2018?

De retail verandert. En daardoor verandert jouw werk in de retail. Klanten worden kritischer en mondiger, steeds meer verkoop gebeurt online, fysieke winkels focussen zich meer op gastvrijheid en beleving en winkels zijn steeds ruimer open.

Zomaar wat veranderingen op een rij die een enorme impact hebben op jou als winkelmedewerker. Want werk in winkels verdwijnt of wordt anders. Op de website Werk in de Winkel kun je daar veel over lezen, vinden en zien, zoals in deze gratis webinars.

Wat betekent deze verandering voor jou?

Het klinkt bedreigend. Veel mensen zien liever geen verandering. Maar de veranderingen in de retail hou je niet tegen. Die zijn in volle gang. Als klant ben ik blij met al die veranderingen. Ik heb meer grip op wat en wanneer ik iets koop, ik kan altijd bij een winkel terecht en ik kan een goed advies krijgen. Maar heb je als winkelmedewerker ook altijd die grip?

Naast klant en consument ben ik onderhandelaar voor CNV Vakmensen in de retail. Ik onderhandel over je arbeidsvoorwaarden. Voor mij is de uitdaging om jou als winkelmedewerker grip te geven op de veranderingen. Zodat je die veranderingen met optimisme en vertrouwen tegemoet kunt treden. Mooi gezegd. Maar wat betekent dat dan?

Toen de eerste faillissementen in de retail kwamen heeft CNV Vakmensen het initiatief genomen voor Loopbaansupport Detailhandel. Om zo medewerkers die werkloos werden snel te helpen met solliciteren en het vinden van een andere baan. Ik raak geïnspireerd door de ervaring van Corina die enorm geholpen is met deze steun. Maar dit verhaal geeft aan dat we meer moeten doen. En dat gaan we doen.

Wat kun jij met deze veranderingen?

In 2018 gaan wij samen met de collega’s van James Loopbaan jou bezoeken in winkels. We gaan het gesprek aan over veranderingen in je werk en hoe je zelf het heft in handen kunt nemen en je eigen loopbaan vorm kunt geven. En daarbij bieden we gratis workshops en advies aan.

Tegelijkertijd gaan mijn collega’s van Probeer de Bond met studenten die een bijbaan in een winkel hebben het gesprek voeren over de winkel van de toekomst. Hoe ziet die er uit, wat betekent dat voor medewerkers en welke arbeidsvoorwaarden horen daar bij?

Hoe kan jouw cao meer grip bieden?

En over arbeidsvoorwaarden gesproken. Die worden voor het overgrote deel bepaalt door jouw cao. En over die cao ga ik namens jou onderhandelen. Dat betekent dat jij direct invloed kunt hebben op de inhoud.

Naast een goede loonsverhoging wil ik graag afspraken maken over hoe jij meer grip kunt krijgen op je werktijden. Het is niet gezond om 24/7 beschikbaar te moeten zijn. En ik wil concrete afspraken over meer budget voor scholing. Net zoals ik laatst in de cao voor supermarkten heb afgesproken zou een individuele leerrekening ook wat voor jou zijn. Geld voor scholing dat je kunt opsparen en zonder tussenkomst van je werkgever kunt besteden aan opleidingen die jij graag wilt doen. Maatwerk dus. En maatwerk wil ik ook regelen in de cao door jou meer mogelijkheden te geven om arbeidsvoorwaarden te ruilen: bijvoorbeeld tijd in ruilen voor meer geld of andersom.

Het allerbelangrijkste vind ik echter dat jij kunt meepraten en meediscussiëren. Over de veranderingen in de retail, over jouw werk en ervaringen, over je arbeidsvoorwaarden. Het maakt niet uit. Hiervoor hebben we speciaal voor jou deze online community gebouwd, waar je ook al je vragen kunt stellen over je werk, inkomen en loopbaan. Pak deze kans, ik ga graag met je in gesprek.

Wessel Breunesse
Onderhandelaar in de retail