Stel je vraag over werk en inkomen

Meer informatie over de reorganisatie van de Bijenkorf

Vanaf het begin van augustus liet de Bijenkorf al weten dat er reorganisatie aankomt voor het servicekantoor. De reden hiervoor is natuurlijk de coronacrisis, maar ook de verschuiving van fysiek winkelen naar online shoppen speelt daarin mee. Gelukkig is er al een sociaal plan. Lees hier wat er verder gaat gebeuren.

Impact coronacrisis

Winkels hebben in de afgelopen jaren al een grote klap gehad door de komst van webshops. Nu de coronacrisis hier nog bij komt en consumenten minder in winkels komen vanwege de coronamaatregelen, is het nog moeilijker. Ook de Bijenkorf heeft hier last van, zelfs met een eigen online winkel. Winkels moesten tijdelijk dicht en de vestiging in Amsterdam heeft zelfs nog extra lang dicht moeten zitten. Het verlies aan omzet wordt voorlopig niet meer ingehaald.

Reorganisatie

De directie van de Bijenkorf liet begin augustus weten dat er een reorganisate plaats gaat vinden. Daarbij worden 34 arbeidsplaatsen op het servicekantoor geschrapt, voornamelijk door te snijden in activiteiten. Het aantal gedwongen ontslagen kan wel minder worden omdat er ergens anders in het bedrijf ook weer nieuwe functies zullen ontstaan. Er worden dit jaar ook minder nieuwe medewerkers aangenomen om het ontslag van de huidige medewerkers zoveel mogelijk te besparen.

Advies ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft inmiddels al geadviseerd. Op basis van het advies kan en zal de directie de reorganisatie echt gaan uitvoeren. De medewerkers die getroffen worden, zijn al op de hoogte gesteld.

Sociaal plan

De vakbonden en de directie van de Bijenkorf hebben vorig jaar gelukkig al een goed sociaal plan opgesteld. Hierdoor worden de gevolgen voor medewerkers zo veel mogelijk opgevangen. Het plan loopt nog tot eind dit jaar. Daarbovenop zijn nog een aantal aanvullende (betere) afspraken gemaakt over de berekening van de beëindigingsvergoeding, de opzegtermijn, de hoogte van het mobilitietsbudget en de vergoeding van de juridische kosten. 

Sterkte gewenst

Voor zowel de getroffen medewerkers als de directe collega's heeft zo'n reorganisatieboodschap een forse impact. Ik wens diegenen dan ook alle sterkte toe, maar ook succes in wat hierna komt!