Stel je vraag over werk en inkomen

5 veelgestelde vragen over werken tijdens de feestdagen

Als ik uit het raam kijk krijg ik ontzettend veel zin in de feestdagen! Lekker binnen zitten, misschien een wandeling in de sneeuw, familie over de vloer, kerstboompje aan, één oliebol te veel in mijn maag.. Jij ook? Of zit het er dik in dat jij gewoon aan het werk bent tijdens Kerst en oud en nieuw? Hoe zit het eigenlijk met werken tijdens de feestdagen? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

1. Mag mijn baas mij verplichten te werken op een feestdag?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van jouw cao. Val je onder de cao Fashion, Sport en Lifestyle of de cao Supermarkten? Dan kan jouw werkgever je niet verplichten op de feestdagen te werken. Doet hij of zij dit wel, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg personeel is, dan geldt voor de cao Fashion, Sport en Lifestyle dat je dit wegens gewetensbezwaren kunt weigeren. Dat is bijvoorbeeld je geloofsovertuiging. Werk je in een supermarkt dan kan je werkgever je nooit verplichten.

2. Krijg ik een toeslag als ik tijdens een feestdag werk?

Ook hierbij geldt dat je eerst goed moet kijken onder welke cao je valt. Val je onder de cao Fashion, Sport en Lifestyle? Dan krijg je 100% toeslag als je op een feestdag werk. Werk je in een supermarkt? Dan krijg je minstens 100% toeslag, maar misschien ook meer (zie vraag 4).

3. Wat als de feestdag op mijn reguliere werkdag valt, maar ik niet werk?

Het kan zijn dat je vrij krijgt op de feestdag waarop je normaal gesproken werkt. Laten we voor het gemak Eerste Kerstdag als voorbeeld nemen. Eerste Kerstdag valt dit jaar op een maandag. Stel je werkt in een supermarkt. Als maandag jouw vaste werkdag is, of wanneer je de afgelopen 12 weken minimaal 6 keer op maandag hebt gewerkt, krijg je het gemiddeld aantal uren dat je op maandag werkt uitbetaald. Val je onder de cao Fashion, Sport en Lifestyle, dan geldt hetzelfde, maar alleen wanneer je van de afgelopen 13 maandagen er 8 hebt gewerkt.

4. Stel ik word wel ingeroosterd op Eerste Kerstdag, maar mijn collega die normaal gesproken ook op maandag werkt niet, krijgen we dan hetzelfde uitbetaald?

In de supermarkt cao staat dat je 100% uitbetaald krijg wanneer je niet werkt op jouw vaste dag. Jouw collega krijgt dus hetzelfde als op een normale werkdag. Als jij wel werkt op die dag krijg je daar nog eens 100% toeslag bij op. Is maandag normaal gesproken jouw werkdag of voldoe je aan de eisen uitgelegd in de vorige vraag? Dan krijg je daar nog eens 100% bij op, dus je verdient in totaal 300%!

5. Mag ik tijdens de feestdagen in mijn kersttrui komen werken?

Ik vind van wel, maar ik zou het voor de zekerheid aan je leidinggevende vragen.

En onthoud bij alles goed: Check eerst je cao!

Download hier je cao

Kom je er niet uit of wil je iets anders weten over werken tijdens de feestdagen? Stel dan je vraag hieronder!