Stel je vraag over werk en inkomen

Moet jij bij Vomar ook salaris inleveren?

Voor veel Vomar medewerkers is het slikken of stikken. Een andere conclusie kan ik na mijn oproep om meer informatie niet trekken.
 
Stel je voor: Je werkt al jaren bij Vomar, een supermarktorganisatie in het westen van het land. Een familiebedrijf met een behoorlijk sociaal beleid. Maar de organisatie groeit en het familiebedrijf verwordt tot een organisatie als veel andere, waar groei een primair doel is.
 
Er komt een nieuwe formule die bijdraagt aan Vomar als prijsvechter. Maar er komen ook nieuwe functies of, beter gezegd, veel functies krijgen een andere naam. Op papier verandert er wel iets, maar in de praktijk blijft het toch vaak bij hetzelfde.
 
En dan bestaat jouw functie ineens niet meer. Bijvoorbeeld omdat er geen hoofd-cassiere meer hoeft te zijn of omdat je van afdelingschef, groenten- en fruit specialist wordt. Nou is dat ook nog niet het ergste maar als dat een lager betaalde functie blijkt te zijn mag je ook geld inleveren. Dat kan je honderden euro's per maand schelen en als je er niet aan meewerkt word je -dan wel met behoud van salaris- overgeplaatst naar een filiaal in een andere gemeente. Reiskosten worden vergoed maar je moet maar zien hoe je daar komt; in eigen tijd natuurlijk. In goed Nederlands zou je dit ook demotie kunnen noemen.

Het gaat hier over mensen die soms al tientallen jaren bij Vomar werken. Vaak dus niet meer piepjong en dan zijn ze ook niet meer zo flexibel en bovendien gehecht aan hun inkomen. Gek hè?
Maar toch stelt de directie trots dat de mensen hun baan kunnen behouden en dat ze, als ze het er niet mee eens zijn, altijd kunnen solliciteren naar een andere baan elders.
 
Ik weet niet of de directie zich heeft afgevraagd of die mensen die dus vaak wat ouder zijn nog kansen hebben op de arbeidsmarkt. Is de directie wel zo ver gekomen in hun gedachtevorming?

Het is waarschijnlijk maar een beperkte groep van enkele tientallen medewerkers van Vomar die dit treft. Gezegd moet worden dat er ook mensen zijn die erop vooruit gaan en meer perspectief hebben. Maar al werd er maar één medewerker gedupeerd, we moeten altijd aandacht blijven geven aan mensen die dankzij deze management keuzes geen kant meer op kunnen. En beter dan de advocatuur kan een vakbond laten zien dat het niet alleen om arbeidsvoorwaarden gaat maar ook om de waardigheid van een medewerker, die vaak geen keuze heeft en met de rug tegen de muur staat. Volgens mij ga je zo niet met elkaar om.
 
Volgende week wordt hier met de directie over gesproken. Ik kijk er naar uit!
 
Werk jij bij Vomar? Wat verandert er voor jou?
  • En waarom informeert de vakbond niet  de werknemers wat de mogelijkheden zijn? Rechtszaak tegen de werkgever omdat de werkgever zich niet gedraagt zoals het een goed werkgever betaamt! Maar de vakbond heeft een ander doel .. nl zieltjes winnen. 'Er zijn meer leden nodig om in actie te komen etc."Bullshit. Juridische ondersteuning is mogelijk alleen hebben de vakbonden de werknemers verraden... Problemen worden niet opgelost, want dat is het verdienmodel.

  • Helaas is ZGUZB niet goed geïnformeerd.  Juridische aanpak vindt al lang plaats.

    Jammer dat zo snel conclusies worden getrokken, vooral als je niet alles weet...