Stel je vraag over werk en inkomen

Naar de rechter voor de winkelmedewerker!

Waar denk jij aan als je aan een vakbond denkt? Dat de buschauffeurs gaan staken op het moment dat jij met de bus naar je werk wilt? Of aan iemand die je helpt als je ruzie krijgt met je baas?

Heb jij ooit nagedacht om lid te worden van een vakbond? Of denk je, net als veel jongeren, dat het bij jou allemaal goed geregeld is, dus dat het voor jou niet relevant is? Want wat doet zo'n vakbond nou eigenlijk allemaal?

Meer dan cao's

Hier op Je Achterban lees je regelmatig wat een vakbond doet. Je wordt op de hoogte gehouden van de onderhandelingen die vakbond CNV Vakmensen voert voor jouw cao en  je leest welke kennis deze vakbond in huis heeft wanneer je beantwoordde vragen leest. Maar de vakbond doet meer!

Want wat gebeurt er als jouw werkgever, waar je misschien wel heel goed mee overweg kunt, ineens failliet gaat?

Modeketen Tuunte failliet

Begin augustus 2017, ging Tuunte failliet. Een modeketen met vooral kledingwinkels in het oosten van het land. Toen de keten failliet ging, werden de medewerkers allemaal ontslagen.

Na het faillissement bleven de winkels open, zodat de keten aantrekkelijk was om over te nemen voor een nieuwe eigenaar. De ontslagen medewerkers bleven aan het werk en kregen te horen dat zij wellicht na de doorstart konden blijven.

Vaste werknemers kunnen vertrekken

In september namen nieuwe eigenaren – waaronder de oude eigenaar - de winkelketen over. Alle medewerkers die lang in dienst waren en vaste contracten hadden werden naar huis gestuurd. Deze medewerkers, die de winkels open hielden om een doorstart mogelijk te maken, moesten van de ene op de andere dag plaats maken voor nieuwe medewerkers met tijdelijke contracten.

Medewerkers zoeken hulp

Een aantal van deze medewerkers is lid van CNV Vakmensen. Ze schakelden hun bestuurder Roos Rahimi in.

Aan de hand van dit verhaal is CNV Vakmensen in november naar de rechter gestapt om het ontslag van ruim honderd ex-medewerkers van Tuunte aan te vechten. Het faillissement met doorstart lijkt namelijk te veel op een zogeheten voorkookfaillissement, waarbij een faillissement wordt gebruikt om van medewerkers af te komen.

Op 18 januari vindt de eerste zitting plaats bij de rechtbank in Zutphen. We houden je op de hoogte!

Wat zou jij in deze situatie doen?